"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет

Така ще се ограничи замърсяването, смятат експерти
73
"Който цапа - плаща" - новата идея за такса смет
Снимка: Булфото

Промени в определянето на такса битови отпадъци, които въвеждат принципа "замърсителят плаща", обединиха социалните партньори на заседанието на НСТС.

Ако бъде приет от парламента, законът ще влезе в сила от 2015 г. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова обясни, че за определянето на таксата съответният Общински съвет ще може да ползва три вида основи.

Първата е индивидуално измерено количество на битови отпадъци в имота. Втората основа е количеството битови отпадъци, съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове. Третата основа е броят ползватели на услуги в имота.

В методиката към закона са включени и формули за изчисляване на таксата в зависимост от избраната основа. Общинският съвет може да избере и комбиниран подход – повече от една основа за определяне на таксата за съответното населено място.

Според социалните партньори с новия подход ще има стимул замърсяването да се ограничи.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал характеризира настоящата ситуация с думите „Един пие, друг плаща, а сервитьорът надписва сметката“. По думите му у нас е така повече от 10 години.

"Тъй като таксата вече няма да се определя на база стойност на дълготрайните материални активи, ще отпадне стимулът те да се укриват и да се разраства сивият сектор“, допълни Велев.

От БСК и КНСБ също подкрепиха промените. "Бизнесът се оплакваше, че методът е балансова стойност на дълготрайните материални активи, а населението се оплакваше, че основата е данъчната оценка на апартамента", напомни синдикалистът Николай Ненков.

Не такова съгласие обаче постигна Тристранният съвет по промените в Закона за професионалното образование и обучение, които вече бяха приети от парламента.

Димитър Бранков от БСК заяви, че промените правят крачка, но недостатъчно решителна, за въвеждането на т.нар. „дуална система“ – обучение чрез работа. От организацията изразиха съжаление, че не е било възприето предложението им за електронни регистри на образователния и квалификационен профил на работната сила.

Бранков напомни, че работодателите, които решат да се включат в системата, ще имат съответни разходи във връзка с обучението и призова държавата да не остава извън осигуряването на необходимата материална база.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че реиндустриализацията е неосъществима без инженерно-технически кадри, а професионалното ни образование не е на необходимото равнище.

Работодателската организация подкрепя въвеждането на дуалната система и на защитени професии, но председателят й Васил Велев уточни, че не е ясно дали те ще се определят на общинско или на национално равнище и настоя за втория вариант.

"На работодателите е вменено да поемат разходите за дуалното обучение без срещу това да имат каквито и да е права, тоест те веднъж плащат за обучение чрез данъци, втори път плащат за дуално обучение, а накрая обучените напускат с едномесечно предизвестие“, коментира той.  Велев поиска, ако това се случи, младежите да платят разходите за квалификацията си.

От КНСБ заявиха, че вероятно няма човек у нас, който да е против дуалното обучение. От синдиката възразиха обаче срещу това да се сключва трудов договор с обучавания, защото това щяло да обезсмисли философията на дуалното обучение.

Според Николай Ненков вместо да се съсредоточи в професионалното си обучение на работното място, усилията на обучавания ще бъдат в друга посока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: НСТСтакса смет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Толкова трудно ли е в всеки вход и двор да се инсталират кофи за разделно събиране на отпадъците,като се стимулират гражданите.например: 20% от цената на отпадъка да остава за съкооператорите.Няма разпилени *** от вятър,кучета птици ,няма ровещи клошари,няма ***.И гражданите доволни и бизнеса и държавата.Но не много алчни тези сметосъберачи,всички знаем,че бизнеса с *** е печеливш.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До даEdin prose6e pred edno kafene, kadeto bqah sednal. Kazah mu da poo4isti naokolo i toi mi kaza"da ne sam ti sluga". Ta tolkova po vaprosa *** i rabota. V 4ujbina (mestnite) za da se polu4avat soz.pomo6i sa dlajni da var6at ob6testvena rabota sre6tu minimalna suma.
47
0
 
12
 
! Отговори
да преди 9 години
Това е супер, а понеже *** по условия няма пари трябва да му се "даде възможност" да ги отработи. Има толкова пътища за правене, за почистване на язовири, корита на реки. България е толкова *** и изпочупена. Има работа за целия китайски народ. Тук трябва да се впрегнат ***.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo e prosto i se prilaga v Evropa ot desetiletiq - bukluka samo v spezialni 4uvali sas saotvetna zena. No po-dobre ne v BG - 6te zadrastqt s *** ne samo deretata no i planinite. Vapros na kultura ....!!!!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОко и да не ни направи европейци, няма толкоз акъл да крадне както смукна червената ламя опять! Почнаха със заем и си заминават със заем и банкрут на банка- тва трябва мозък а не мутренски гримаси колко високо мое си вдигнеш веждата. Квото и да ръсите хитрите комуни с ортаците си от рязаната партия на Пеевски си подсигуриха бъдещата загуба с лежане на частните си плажове за следващите няколкостотин години, а раята нека се пени и беснее...
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз знам един по-лесен начин да се съберат малко парички за чистота. Да почнат да се глобяват хората които хвърлят отпадаци (фасове, найлонки и др. дребни неща), и фирмите които използват нерегламентирани сметища. До сега през целия ми съзнателен живот не знам за човек в България който да е бил глобен за хвърлен фас.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече Гамизов го каза. Цялата уйдурма е жената на Йовчев да придобие банката , а Пеевски да не връща кредитите. Ето защо нахлуха полицаите като слон в стъкларски магазин. Цацаров тебе не те ли е срам, и ти ли Бруте.
42
3
 
5
 
! Отговори
булгарише МАНГО преди 9 години
до 51От есента бате Бойко ще ни прави европейци!Гласувайте за ГЕРБ!И вЕрвайте!
41
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Васо преди 9 години
Дали ще има справедливо оценяване на такса смет незнам - едва ли ,но какво бихме могли да направим сами вижhttps://youtube/watch?v=pD21A5UdQ5s
40
1
 
8
 
! Отговори
akud преди 9 години
Това е добре значи само роми и *** почват да плащат
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такса смет е най-некоректната. Всичко друго има някаква, макар и минимална логика - било топломер, водомер. Все на база нещо потребено. Че трябва да се промени драстично е ясно, но е ясно, че и контрол няма да има. Та пак ще се завъртим в един омагьосан кръг е ясно. Най-удачно е да се върже с водомера, както е в голяма част от Европа. Проблемът е с тези с вани в градовете и градини по селата. Но не виждам проблем, те собствено, да декларират. Само да няма бум на ваните.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по справедливо от досегашното изчисление. Няма начин да се мери количеството на отпадъка , абсурдно е това. Кой ще каже колко човека живеят. Някои си регистрират дори колите в общини с по ниски данъци. Сега пък всички ще се дерегистрират Как ще намерят начин. Има места където не се извозва ***
37
3
 
7
 
! Отговори
Роман Ромел преди 9 години
Няма да пипате братчедите!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята е да се довърши този непотребен за управляващите народ.
35
1
 
7
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Ромите не трябва да плащат те не цапат.Даже няма да е лошо и пари да им дават за това
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мит'ряла съвсем изперка - мисли си е сега ще прекарат богатите и Партията ще се грижи за бедните. Ха Ха Ха колкото ги опраиха в КТБ!
33
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз вече имам план за противодействие, срещу поредната малоумщина. А само да попитам, колко е такса смет на незаконните *** коптори? И как имат ток и вода?
32
1
 
1
 
! Отговори
до 41 преди 9 години
хемороиди има.
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая система с плащането според количеството обаче върви само с як контрол... у нас няма кой да те глоби като си хвърлиш фаса на земята, ще мерят ***.*** ще почне да изнася чували в потайна доба към дерета и други самделни сметища.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тук ли има ***?