Държавна намеса в КТБ само ако акционерите не осигурят пари

Чобанов потвърдил пред оманските акционери, че ще им се даде шанс
Обновена: 18 юли 2014 14:11 | 18 юли 2014 13:25, Веселина Йорданова
34
Държавна намеса в КТБ само ако акционерите не осигурят пари
Петър Чобанов. Снимка: БулФото

Държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за Корпоративна търговска банка (КТБ), но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства. Това е заявил финансовият министър Петър Чобанов в разговор с оманските акционери в КТБ, съобщиха от Министерството на финансите.

Още по темата
Държавният резервен фонд на Султаната Оман притежава дял от около 30% в КТБ. Банката беше поставена под специален надзор от БНБ преди около месец, като оттогава активно се обсъждат варианти за нейното бъдеще.

В телефонния си разговор с изпълнителния директор на фонда Абдулсалам Ал Муршиди Чобанов е заявил, че „се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят“.

Министърът е посочил, че намирането на частно решение на проблема, което да не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създалата се ситуация.

В разговора са били отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката, се казва в съобщението на министерството.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан отново настоя за консенсусно решение за съдбата на КТБ. Той беше категоричен, че ако се намери бизнес подход по въпроса, партията му би го приветствала.

„Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса“, каза Местан. Той обаче беше категоричен, че политиците не трябва да се правят, че „казусът не се търкаля“ в публичното пространство.

„Прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори“, каза Местан. Той допълни, че за некоректните трябва да последва разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване "до дупка" от страна на държавата.

Както Dnes.bg писа, на този етап основният въпрос, който все още не е решен на политическо ниво, е дали в КТБ да бъдат гарантирани само депозитите до 100 хил. евро, както предвижда законодателството в момента, или със специален закон да бъдат защитени всички вложения.

Управляващите изтъкват като основен аргумент да се връщат всички средства това, че държавни и частни фирми, засегнати от проблема, внасят в държавната хазна 1,5 млрд. лв. такси и данъци. Ако проблемът не се реши, държавата ще губи стотици милиони левове на година.

Освен това в тези фирми са наети 75 000 души, които при евентуална загуба на работни места ще натежат на социалната система, посочи преди дни финансовият министър Петър Чобанов. Според министъра е необходимо да се преценят разходите и ползите, и затова в подобни случаи в други страни е било вземано решение за защита на всички вложители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: КТБПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
До АнонименДа,и на мен ми липсват,особено Станишев Народолюбец!
22
0
 
3
 
! Отговори
мари преди 9 години
Колко са сладки,като вземат да се правят на ударени!Но ги удариха свише по крадливите лапички и веднага запяха верната песен.Изобщо не трябваше да се спира и спъва банката!Да се контролира в движение-да,да се спира и претърсва,е престъпление.Ако сега одиторите и оманците осъдят БГ,не Искров и сие-НИЕ ще плащаме.Тази банка щеше да бъде коректив на останалите.Какви са тия лихви от по 0,75% да ти въртят парите?Какви са тези такси,които банките постоянно увеличават едностранно?
21
2
 
4
 
! Отговори
хора преди 9 години
Хора,големият отсъстващ в аферата КТБ е С.Станишев.Къде изчезна широкоспектърния специалист,социалиста милеещ за обикновения човек/депозант/,защитника на онеправданите,излъганите и пр.де е Станишщев,що не окне?
20
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Как няма да му вземат мярката Султана на Оман и държавната банка на Русия такъв кютек ще хвърлят на Данчо-Ментата и Искров,че свят ще им се завие.
19
0
 
3
 
! Отговори
до №11 преди 9 години
КТБ Е 50% НА ЦВ.ВАСИЛЕВ,30% НА ОМАНСКИЯ СУЛТАН И 20%Е РУСКА.ПРАВИЛНО СИ ЧУЛ,ЧЕ ИМА РУСКО УЧАСТИЕ..
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на този му взеха мярката. Вече започна да говори по правилния начин.
17
0
 
15
 
! Отговори
??? преди 9 години
"Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката." Цяла България знае за оманския фонд, Местан чак сега разбрал. Ако банката бъде спасена от тях,как ще преглътнат горчивата хапка Доган, Местан, Пеевски, Искров и всички останали, които много искат да да смачкат КТБ.
16
0
 
12
 
! Отговори
.... преди 9 години
А, г-н Чобанов! Не ви мина номера и все пак решихте да спазите и закона. Мислихте, че ще мине по- леко, а?
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоз *** чете лекции на студенти . Майко мила ....... да отиде при Цар киро и научи как се движат финансите
14
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 9 години
Много забавно.А,как е господин Доган ?Банка вярно се убива с вестник,ама и с пари.Трябват повече пари.Опитайте пак,като посъберете.Няма много време-биологията е неумолима.
13
2
 
6
 
! Отговори
men преди 9 години
хаха и талибаните казаха еи сега ще дадем три милиарда евро за да си ги изтеглят хората и ние ще духаме супата за да нахраним старите ДС кучета. бэээе бээ бээээээе... и дйнери на всеки ъгъл. какви задължения ще поеме държавата "ни" чобане срещу арапските хартийки?
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе къде е батко Станишев, абе къде е батко. Не се безпокойте Станишко си прибра паричките от Южен поток и КТБ , купи си замък в Швейцария и сега се има проблеми с многото имоти . Оказа се обаче, че и в Брюксел да се крие другаря Путин ще го намери е ще му благодари с АК-42 , защото просто той не знае друга благодарност.
11
0
 
17
 
! Отговори
dan преди 9 години
Какъв шанс бе гявол това им се полага по закон Не ви се върза зара
10
0
 
29
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Как така Омански фонд още на 22.06.2014г е внесъл писмено намерение в БНБ за рекапитализиране на банката, а чак сега (кога не мина номера с изчезналите кредитни досиета) ще започваме да вървим по закон и да им даваме шанс?!!
9
1
 
9
 
! Отговори
най-накрая преди 9 години
Остро надясно. От началния сценарий:1. Бойко да вземе комисионна като изрита руснаците, стопира европарите и стопира южен поток и да фалира държавата с измислен бюджет. 2. ДПС да си отмъсти на Василев понеже му е писнало да им сърба *** и да го крадат 10 години 3. БСП да си скрият кредитите и парите чрез фалита, реално ще спечелят акционерите и държавата ако им дадат шанс. Както винаги някой друг (в случая Чуи) ще обере негативите заради политиците.БНБ по закон предлага не Чобанката
8
5
 
18
 
! Отговори
Нагъзиго Надувара преди 9 години
Хихихи, този *** взе да излиза от будна кома. Крадливи *** защо *вахте държавата година и половина?А бе, къде е Мишко Станишко?
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аааааа, проба - грешка, народа скочи, дай да я караме по закон, гиди *** неедни. Не стана далаверата с южен поток, с АЕЦ също, видяха че няма да изкарат мандата и спретнаха случка с банка. Е, този път вече ще се изключваме !
6
1
 
41
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Абе, другари, не ви мина номера за покриване на всичките депозити, имало наистина и Омански фонд? Месец по-късно имало и телефони в Министерския съвет, дето можело и да се използват? До сега пеша да бяхте отишли до Оман, по-бързо щеше да стане. Всеки ден с нова версия за банката, днес това каза министърът на финансите в оставка! А утре? А БНБ?Новината на деня -"Чобанов е заявил, че се спазва законът"!!!
5
1
 
43
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Ръководство на БНБ са за бесило! Лъжат, че банката е окрадена а сега Оманци изведнъж я искат заедно с КТБ върви БТК и др. Бг компании които ще заминат за Оман.
4
1
 
50
 
! Отговори
деян преди 9 години
Еврика!!Ама вие открихте електричеството направо!?!?Как не се сетихте до сега ве че по закон първо се дава шанс на акционерите и после т.н.Как не ви е срам да държите месеци наред вложителите на КТБ с блокирани сметки???Те не са ли хора???Нямат ли нужда да ядат,да плащат ток???Нямат ли тези хора право да живеят???