В Стара Загора пак рушат къщи. На ромите дават терен за нови

Общината предлага терени на добри цени за социално слаби
Обновена: 22 юли 2014 14:01 | 22 юли 2014 09:44,
176
В Стара Загора пак рушат къщи. На ромите дават терен за нови
Снимка: архив БТА

Акцията по събарянето на незаконните къщи в Стара Загора започна отново тази сутрин. Очаква се днес да бъдат срутени 22 постройки.

Още по темата
В първия ден от операцията по събарянето бяха разрушени 33 незаконни къщи в ромския квартал „Лозенец“. Това предизвика напрежение сред жителите, които направиха жива верига пред багерите и се наложи жандармеристи да ги изтласкват. Ромите отвърнаха с тухли и керемиди. В сблъсъците бяха ранени трима полицаи, а двама роми бяха арестувани.

Днешната акция започна без размирици. В квартала отново има багери и жандармеристи, но ромите са се примирили с присъствието им, показа репортаж на БНТ. Някои от тях са прекарали нощта на открито, а други събират материалите от разрушените си къщи, за да се опитат да ги използват при построяването на нови.

„Общинският съвет е осигурил възможност за всички, които са социално слаби, да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си го позволят“, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че вече са отредени съответните терени, които били около 80 и на които можели да се построят 80 къщи. „Хората могат още днес да подадат заявление и ако отговарят на условията, до 2 седмици това може да се състои“, каза Тодоров.

Той обясни също, че на среща с ромите вчера им е обяснено, че няма как да останат в досегашните си жилища, защото там е парк. „Те го разбраха“, каза Тодоров. По думите му ромите сами пожелали общината да ги упъти как могат да си построят законно къщи. „Казаха, че им е омръзнало да живеят под постоянна заплаха. И искат един път завинаги да се реши въпросът. И аз ги подкрепям“, сподели кметът.

Той разказа, че е дадена възможност на хората, ако искат, да се настанят в общински жилища.

Той отново повтори причините, довери до акцията по събарянето в ромския квартал. „Заплашен е символът на Стара Загора – Аязмото, заради палежите, незаконната сеч на дървесина и заради гетото, което се разрастваше“, обясни Тодоров.

Кметът съобщи, че след като приключи събарянето, теренът ще бъде разчистен и след това залесен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименискам и аз
107
5
 
1
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Не петни Дякона бре ей. Няма човек в България в момента дето да се мери с него.
106
2
 
16
 
! Отговори
Левски преди 9 години
Само не разбрах защо ромите хвърляха керемиди по полицията и жандармерията и никой не застреля рома .Искам оставка на началниците .Това е анархия и безредици, явно показване на опит за убийство на длъжностни лица представляващи държавата . Нямали съд, нямали полиция . Смях в цяла Европа, ние се излагаме постоянно . Ромите ще платят ли за багера който им срутваше незаконните къщи .Или пак ние ще го плащаме. В Лозенец не се плаща ток и вода, ЗАЩО БЕ .
105
3
 
3
 
! Отговори
@ преди 9 години
на 25 май беше последният път когато гласувам коректно на избори ! това беше от мен по отношение на гражданско отношение към бг политиката ! вече ще пиша едно голямо ,,НЕ,, върху бюлетината !
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са тези парцели
103
2
 
19
 
! Отговори
dim преди 9 години
браво един кмет да обедини всички институции в полза на града и хората,браво
102
2
 
2
 
! Отговори
st преди 9 години
Общинският съвет е осигурил възможност за всички, които са социално слаби, да получат отстъпено право на строеж на добри цени, така че да могат да си го позволят.
101
2
 
15
 
! Отговори
до 101 преди 9 години
Какво "защо" и какво не вярваш? Ами събарят ги. Върши се нещо най-накрая против беззаконието .
100
2
 
26
 
! Отговори
слава преди 9 години
Слава на кмета на Ст.Загора. Случва се нещо хубаво в България за българите! Ако *** или който и да е друг посегне на полицай, какво заслужава??? Според мен полицейско оръжие.
99
2
 
23
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Кмету да даде и на мен земя в регулация за без пари ааа?
98
3
 
50
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Търся желаещи да идем да си построим по една колиба в дворовете на господата от БХК. Като са големи самаряни да вземат по едно *** семейство у тях. Гледах една "бедна" *** по нова със златен ланец, обици и две гривни, всичките златни. Не сме народ, а ***!!!
97
39
 
3
 
! Отговори
Ей преди 9 години
Преди години, целият днешен кв. Люлин, беше застроен с български къщи. Диктаторът Бай Тошо ги узакони. Честита демокрация! Чудно ми е защо мразим ***, а не мразим българите които ги принуждамат да са агресивни.
96
2
 
54
 
! Отговори
За терена преди 9 години
Като ще раздават терени и аз искам. Не съм ***, но живея и аз в България, и аз гласувам. Защо за тях ще дават, а аз трябва да се оковавам в заеми да си купя един апартамент в панелка. Искам терен за къща!
95
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 111, спрете им парите.Плаща им се отвън, затова са по западнярски нагли и лицемерни. Трябва да се променят законите за социални помощи, гонене до дупка за училище до 8 клас, ако трябва с повтаряне. Който не е завършил основно образование да няма право на глас. Всички работоспособни марш на работа - търси се достатъчно неквалифициран труд, подобаващ на ниското им IQ.
94
3
 
36
 
! Отговори
спрете им парите преди 9 години
ТРЯБВА ВСИЧКИ ОРГАНИЗИАЦИИ С ЧУЖДЕСТРАННО ФИНАНСИРАНЕ ДА БЪДАТ ИЗБРОЕНИ В СПИСЪК. ОСВЕН ТОВА ТЕЗИ ОТ ТЯХ КОИТО ПОЛУЧАВАТ И ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ КАТО "ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО" ДА ИМ СЕ ПРЕМАХНЕ ФИНАНСИРАНЕТО С ПАРИ НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА. НЕ ИСКАМЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ТЕЗИ АНТИБЪЛГАРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ. ВЪН
93
2
 
19
 
! Отговори
С преди 9 години
До АнонименИ защо смятате, че всички от Стара Загора са подли и лъжливи (за *** не споря, щото всички в БГ сме си *** щом ни се случват такива неща)? И нима да защитаваш и да гордееш с родния си град е проява на селски шовинизъм....ами не мисля така. ПП Само в България не създава чувството за гордост и принадлежност към общност- град, държава!
92
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А факултето кога ще го презалесят?
91
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
усещам как ще им набутат парцели и ще живеят в палаткизащото за да построят нещо законо на раздадените им терени ще им трябва проект за сградата,ел.част,ВиК и т.н.набързо ще се почвят наши фирми за проектиране и изграждане на ново *** гето,естествено ще строй този който си плати всички такси за строеж
90
2
 
34
 
! Отговори
не искам преди 9 години
До gНяма как да стане, защото:1. си българка2- внасяш данъци и осигуровки3. детето ти е българче, следователно не е от малцинствата, следователно няма нужда от детски.
89
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала, така трябва да се действа, не може да си правят каквото и където поискат, надявам се повече управляващи да вземат неговия пример и не само за незаконните строежи, а като цяло да спазват законите!!! И малко мръднат ли от правия път санкция, спиране на помощи и други подобни, иначе не ги ли вкараме в правия път с този темп на нарастване на популацията след време ще се обърнат нещата и тогава тежко ни.....!!!!!