БСП трупа негативи, ГЕРБ печели, смятат анализатори

Юлий Павлов: Малко е времето левицата да се оттласне от дъното
Обновена: 23 юли 2014 17:47 | 23 юли 2014 17:47, Камелия Цветанова
47
БСП трупа негативи, ГЕРБ печели, смятат анализатори
Снимка: Булфото, архив

Постоянните разговори за това, ще има или няма да има оставка на правителството и кога ще бъде дадена тя, водят до нестабилност и това може да подтикне към по-масово гласуване в полза на опозицията, каквато се явява ГЕРБ. Това коментира политологът от „Галъп“ Първан Симеонов по БНР.

Още по темата
Според него по-голямата част от негативите се трупат на сметката на БСП.

„Не бива да очакваме от общественото съзнание да вниква в детайлите кой е крив и кой е прав. Това, което обществените очи виждат, е политическата безтегловност, тя не е от вчера, но започна да става почти нетърпима. Така че не е изключено всичко това да се стовари като негатив върху БСП. Съвсем друг е въпросът дали БСП продължава да упражнява контрол на ключови ресори в правителството“, коментира той.

Симеонов смята, че и част от действията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов са спомогнали за нагнетяването на усещането за политическа безизходица.

Социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг не смята, че случващото се през последните седмици променя съществено картината.

„Нашите изследвания показаха, че основните нагласи са се изградили около европейските избори и промяната след това е в спад на всички политически сили освен ГЕРБ“, обобщи той.

Павлов също смята, че хората наистина не вникват в детайли кой е по-виновен, кой е по-малко.

„Не можем да ги виним, но те би трябвало да вникнат в това и да разсъждават повече, защото им предстои много важен избор. От юни миналата година ние установяваме, че хората много по-малко разсъждават, дори не обръщат внимание какво се прави. Има едно емоционално разделение, което се засили миналата година. Очакваме около 3,5 милиона или малко повече да гласуват през октомври, 60 процента от избирателите. Към четири пети от тези, които ще гласуват, са избрали отдавна за кого ще гласуват и ролята на кампанията няма да е толкова съществена“,  заяви Павлов.

Относно предстоящия избор на лидер на БСП и двамата посочиха, че пред партията има и други важни решения.

„Струва ми се, че няма как резултатът на предстоящите избори да е по-лош от този на европейските. В същото време разговорът все още не е за числата. Той е за това как БСП ще излезе от двата спора - лидерския и спора за листите. Ако успеят да излязат без имиджови и структурни поражения от тези два спора, те могат да разчитат на някакво отлепяне от дъното. Има я опасността БСП да се окаже в ролята на старата десница, т.е да не си намери нов дневен ред и това би било жалко“, посочи Първан Симеонов.

Юлий Павлов призна, че не е оптимист за средносрочно оттласкване от дъното за БСП.

„Независимо че в обществото имаше силни нагласи, че Станишев трябва да подаде оставка, то не се споделяше от симпатизантите на БСП. Тoест новият лидер ще има нужда от време, за да се наложи, да обедини различните крила в БСП, важно е дали Станишев ще му окаже подкрепа. Времето до октомври е доста малко“, мотивира се той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Вредни преди 9 години
Партиите в сегашния си вид са вредни за България. ГЕРБ , ДПС , Атака и др. са лидерски. ГЕРБ ламтят само за власт с цената на всичко. Само БСП може да ги спре, но й трябва нов лидер, с нова визия за възстановяване на идеите й.Противопоставянето, нарцисизма и алчността на партиите разрушават държавността. Плащаме данъци и ни ограбват. Безработица , мизерия и липса на здравеопазване. Но , не за всички. За тези , които са политици , роднините и приятелите им не е така - те живеят в отделен свят.
39
1
 
2
 
! Отговори
Крадците искат власт преди 9 години
Време е БСП да бъде заменена с истинска лява партия. Сегашната е една демагогия на лявото. Разбра се, че социялдемократизма няма място в държавата. При един много обеднял народ, нито социялдемокрация, нито дясно е привлекателно, то е в противовес на въжделенията на обикновенните хорица.Истината е много страшна - Орешарски на два пъти прави Фискалния резерв на 8 милиарда`, първия път ГЕРБ опоска над 4 милиарда, плъс 1,5 Здравната каса и Втората пенсия. Сега се готви пак да опоска 8-те милиарда.
38
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
МОЛЯ! НЕ ВСЯВАЙТЕ ПАНИКА СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО. ВАШЕТО МНЕНИЕ НА АНАЛИЗАТОРИ НЕ Е МИРОДАВНО И НЕ ГО НАЛАГАЙТЕ НА ХОРАТА. И МОЛЯ ДА НЕ СЕ ИЗТРИВАТ МНЕНИЯТА НА НЯКОЙ ХОРА. ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ГЛАС И МНЕНИЕ.
37
3
 
3
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
До до 35 - 39Аха той Борисов може и да се откаже ама какво правим като се стигне с избори до дупка и трябва да се решават проблеми? Мислиш ли че интелигентните хора ще гласуват за Борисов за да събере достатъчно проценти за да управлява сам?Няма да стане! А след изцепките на РБ с КТБ се съмнявам да минат дори 3%-вата бариера камо ли 5%.Кебапа Бареков наистина е свършен както и Атака /освен ако заради мълчанието си Волен не е успял да посъбере отново симпатизантите/ и то не остана много май а?
36
4
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Забрави ефективно осъдения на 4 години в панделата Цветанов за вътрешен министър.
35
4
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Опорна точка 5ГЕРБ ще управлява с ДПС...Абе Борисов да не е *** като Съсела да си затрие партията бе *** тролов. Каза ти го 100 пъти че само РБ ще се коалира. Ако ГЕРБ и РБ нямат 55 процента ще има нови избори. *** то няма начин ДПС са с 20 Бсп 5 до 10. Други нанай ББц загина без пари АБв е под 5.
34
1
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 9 години
Искаш да кажеш да гласуваме за хипер чуждопоклонницитее от БСП ли? Да не си болен или луд?
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bulgariq shte specheli ssmo ako Sretan Yosich doide I utepa doktora na naukite ot selo Bankq,
32
18
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
КАК ДА НЯМА НАДЕЖДА? ИМА НАДЕЖДА НО ТРЯБВА ДА ГО ПРОУМЕЕМ И ДА НЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ И ДПС.ЩЕ ДОЙДАТ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ И ЩЕ ПОТЪРСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА ГРАБЕЖА НАД БЪЛГАРИЯ.САМО БЪЛГАРИНА ДА НЕ СЕ ОТЧАЯ ,А ДА ВЯРВА И МИСЛИ С ГЛАВАТА СИ.ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ ЧУЖДОПОКЛОНИЦИТЕ КАТО ГЕРБ,ДПС И ТОГАВА ЩЕ Е ПО-ЛЕКО.АКО ТРЯБВА И НАРОДЕН СЪД ДА ИМА,НО БЪЛГАРИЯ ДА ЖИВЕЕ.
31
13
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
30,стига със твоите глупости,че нямат измерения българската простотия.На всички им е ясно,защо толкова ГЕРБ настояваха да се даде оставка.Защото ГЕРБ и ДПС пак идват на власт.Милиони пъти да го пишем ,това е известно.Неизвестното е колко българи знаят за този план.Защо българските журналисти ,не дадат отпор и просвета в медиите,а като чуят че някои почва да говори истината бързо му запушват устата,че уж не е по темата.ИЗТЪРВЕМ ЛИ БЪЛГАРИЯ -ОТИВАМЕ СИ И НИЕ!!Н.ХАЙТОВ
30
0
 
15
 
! Отговори
Путев преди 9 години
да напомня че "Галъп", който се подвизава в България няма нищо общо с известната международна Галъп.родния "Галъп" е собственост на червен Андрейчо и е поръчкова агенция.
29
7
 
7
 
! Отговори
anonymos преди 9 години
така ли не разбрахте че всичко е игра, имитираща действие. Реално нито ГЕРБ, нито БСП и др. партии са някакво решение на проблемите ни. Напротив те да си самия проблем
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Овцете пак ще си гласуват за ДПС. Кой за БСП, кой за тиквата, кой за ***, кой директно за ДПС. Но в крайна сметка - всичките за ДПС. И после пак ще псуват. И после пак ще си гласуват за тях
27
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъз Галъп не беше ли на тиквата агенция ?
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27.Как Бойко ще си разчисти сметките с поръчителите му да бъде член на БКП,как ще си разчисти сметките с партийния секретар ЦецкаЦачева и т.н.На 10.11.1989г.Бкп има 1 милион члена,от тях 300 000 в Бсп,още толкова в Герб,другите в Реф.блок,Атака,Бареков и т.н....
25
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако след изборите Бойко Борисов не си разчисти сметките с червената *** повече за тази партия няма да гласувам. Те просто трябва да бъдат смазани и закрити
24
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това ли са новите опорни точки на престъпника Станишев. Става дума за съветския мармот- син на шумкар завлякъл държавата още преди десетилетия с милиони долари.
23
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е плана на ГЕРБ и ДПС за таен съюз с цел да ликвидират БСП и да си разчистят пътя към властта.
22
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД ИЗБОРИТЕ-кабинет на Герб.Б.Борисив-министър председател,Калина Илиева с дипломата фалшива от Германия-мин.на земеделието.Лъчо Мозъка на здравеопазването,Румяна Желева-външен министър,АндрейИванов с имотите,министър на промишлеността.За икономия на ток и вода Министрите ще заседават в Турция,при големия приятел на Б.Б.Ердоган.
21
17
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
СЛУШАЙ ,*** ПОДМОЛНА ПРЕСТАНИ ДА МЪТИШ НА БЪЛГАРИНА ВОДАТА.***.АКО ЩЕ ДА МЕ ИЗКАРАТ ЗА ЛУД И КАКЪВТО ТАМ СЕ СЕТИШ,АКО ИСКАТ И ДА МЕ УБИЯТ АЗ ЩЕ ВРЕЩЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ОТ ЗАРОБВАНЕ И ТО НЕ ОТ КОЙ ,А ОТ НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** НА СВЕТА,ДОШЪЛ ДА СЕ ПРАВИ НА ПОЛИТИК,ИКОНОМИСТ,ФИНАСИСТ.НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ МИЛИ БЪЛГАРИ