Хората искат ранно пенсиониране, защото не вярват на системата

То позволява да се намери допълнителен доход, но обрича системата, смята Иван Нейков
30 юли 2014 11:35,
12
Хората искат ранно пенсиониране, защото не вярват на системата

Натискът за ранно пенсиониране е силен, защото хората не вярват на пенсионната система. Причината за това е, че в нея липсва предвидимост заради честата смяна на посоката от страна на политиците. Това прави така, че липсва предвидимост и хората не могат да знаят колко трябва да работят до получаване на право на пенсия.

Такова мнение изрази бившият социален министър Иван Нейков в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

Използването на ранното пенсиониране като коз в предизборните борби вече играе лоша шега на пенсионерите. Причината е, че заради по-големия брой пенсионери ръстът на пенсиите става доста труден.

„През следващите поне пет години пенсиите ще растат с не повече от 2 до три на сто процента годишно“, изчислява експертът.

„В пенсията хората виждат един от доходите, които са им необходими“, обясни Нейков. Затова много хора се стремят да се пенсионират по-рано и докато са здрави, да намерят работа, с която да генерират по-голям доход. Така те си гарантират някакви доходи, смята Нейков.

Въпреки актуализацията на бюджета на НЗОК здравната каса ще влезе в следващата година с дефицит, смята експертът.

“На всички е ясно, че до края на годината и създаването на новия бюджет всичко ще се оправдава с липсата на пари”, посочи Нейков и добави, че с парите от актуализацията на бюджета на НЗОК вероятно ще започнат да се плащат най-закъснелите плащания, а разходите, които се правят в момента, най-вероятно ще трябва да бъдат покрити с новия бюджет.

Според него замразяването на пенсионната реформа е довела до увеличаване на броя на пенсионерите, „което автоматично означава увеличаване на разходите не само за тази година, а за десетилетия напред“.
Въпреки всички проблеми в бюджета обаче според Нейков на този етап няма заплаха за пенсионерите и бюджета на НОИ. Причината е, че моделите на финансиране са различни – докато в НЗОК не може да се прогнозира колко хора ще имат нужда от лечение, в НОИ с голяма степен може да се предвидят пенсионните плащания.

„Парите за пенсии ги има – може пенсиите да са малки, но парите за тях ги има“, посочи Нейков.

Цялото интервю с Иван Нейков може да видите на сайта на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
дебел депутат преди 9 години
пенсиите са 150 лв на месец какво не му харесвате на тия пари, а социалната пенсия-хората без нужния стаж е цели 100 лв на месец и сега умуваме дали аджаба да ви вдигнем тая европейска пенсия с цели 3 лв или да не вдигнем,това е въпроса.
7
2
 
7
 
! Отговори
Многодетни майки? преди 9 години
Кои се пенсионират като такива?Да ни уведомят, колко са на брой тези жени, чийто трудов стаж е изграден само от отпуски по майчинство? Към кои етноси принадлежат тези жени - да се посочи в проценти!А децата на тези жени - колко от тях са завършили висше образование (има ли изобщо такива сред тях),колко са със средно и колко са с основно образование? Колко от децата им нямат дори основно?Колко от тях са неграмотни?Та да знаем, като плащаме на някои само за да раждат, какво получаваме насреща?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Нейков говори пълни дивотии. Хората не искат ранно пенсиониране, както твърди Нейков, а искат да се пенсионират на нормални години. Ранното пенсиониране означава пенсиониране на 40-45-50 години, а така се пенсионират фуражките и някои други. Какво означазва мъжете да се пенсионират на 65 при средна продължителност на живота при мъжете от 69 години? Това е късно пенсиониране, а не ранно, както лъже Нейков. Трябва ли да искаме подобно пенсиониране?
5
0
 
5
 
! Отговори
podanichka преди 9 години
Заложени са ниски пенсии заради макс. сума за осигуряване от 2400 лв. и прага на пенсиите. Инак щяло да има много високи пенсии, а има такива, заради избора на 3 год. преди 1997 г. Да се вземат реалните осиг.суми за целия стаж и да се изчисляват така пенсиите. Колкото са изкарани, толкова да се получават. Остатъкът до мин. пенсия да не се изплащат от пенс. фонд, а от социалния, ако човека отговаря на критериите. Ако се премахне осиг.праг, то ще може и драстично да се намалят и осигуровките.
4
0
 
3
 
! Отговори
podanichka преди 9 години
Може би са се увеличили пенсионерите в сравнение с миналата година, но като цяло са намалели с около 15 600 души. С замразяването на реформата е намалял броя на инвалидните пенсии ( по-рано като не им достига възраст хората търсят начин да се пенсионират с инвалидна пенсия, а после като навършат възраст вземат и втора пенсия. Ранното пенсиониранене е непременно лошо. Вместо бюджетни заплати от 2000-3000 лв. им се дават пенсии от 600-700 лева,но е лошо ако вземат и двете едновременно.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
""Парите за пенсии ги има може пенсиите да са малки, но парите за тях ги има, посочи Нейков."ТИПИЧЕН НАЧИН НА МИСЛЕНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ. ЩО НЕ ОПРЕДЕЛЯТ ТАКА ЗАПЛАТИТЕ СИ АМИ ХАРЧАТ ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЗА КОЛИТЕ СИ И ВИЛИТЕ СИ. А РОДИТЕЛИТЕ НИ БИ БИЛО ТРЯБВАЛО ДА СА ДОВОЛНИ ДОРИ ОТ АБСУРДНО НИСКИТЕ СИ ПЕНСИИ? НАРОДНИО ПРЕДАТЕЛИ СА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И ПОЛИТОЛОЗИ.
2
0
 
12
 
! Отговори
емигрант от 18г. преди 9 години
Никакво доверие към пенсионните и банките в България. Това е. Опичам си нещата зад граница.
1
6
 
6
 
! Отговори
разликите преди 9 години
в белите страни хората проявяват инициатива за нова работа за да увеличат доходите си.В българия инициативата е сведена до получаване на ТЕЛК..... 2000 г. са били 50 000 с телк, сега са 500 000...е това е стопанска инициатива