Бобева дава голяма папка със съвети на наследника си

Кабинетът не завещавал проблема с наводненията, нито с КТБ на следващите
Обновена: 5 авг 2014 09:50 | 5 авг 2014 09:45, Веселина Йорданова
25
Бобева дава голяма папка със съвети на наследника си
Даниела Бобева. Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът по икономическото развитие в оставка Даниела Бобева подготвила „голяма папка със съвети“ за наследника си в ресора, за който отговаря. След по-малко от два часа президентът Росен Плевнелиев ще обяви състава и задачите на служебния кабинет.

„Мисля днес да звънна на този, който ще бъде вицепремиер по икономиката, като съм разчела за следващите три месеца и половина кои са най-спешните задачи, които трябва да се свършат“, каза Бобева пред БНР.

Още по темата
Тя съобщи, че щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново, без последното в Мизия, са оценени на 495 млн. евро в доклад, одобрен на последното заседание на правителството в оставка.

На тази основа са изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в ЕК в понеделник. В документа има искане за финансова и техническа помощ, както и помощ за превенция.  Отпуснатата сума зависи от преценката на ЕК.  

Бобева обясни, че ако документите не са изпратени,  това ще се случи днес и проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство. Наводненията в Мизия не са отразени в доклада, защото станаха по-късно. Бобева коментира и актуализацията на бюджета на НЗОК за сметка на свиване с 15% парите на министерствата. Според нея това няма да е фатално за работата на ведомствата.

Бюджетът на държавата е като бюджета на едно семейство. Простираш се според чергата, правиш това, което можеш да правиш. Ние внесохме нашето предложение, отчитайки рисковете, които стоят през следващите месеци, посочи тя.

Вицепремиерът в оставка изтъкна, че в историята на българската фискална политика няма случай, в който отиващо си правителство да осигурява пари за следващо. Надявам се, че всяко следващо правителство добре осъзнава отговорността и възможностите, за да поеме властта, коментира тя.

По думите й най-трудно в последната година е било, „след като двете партии не можаха да се разберат“. Няма правителство, което може да оцелее, когато партиите, които го подкрепят, не са в добри отношения, каза Бобева. Все пак според нея отиващият си Министерски съвет е бил в добра ситуация като правителство, защото е имало само политически протести.

„Ние нямахме сериозни икономически проблеми и протести по улиците. Да не забравяме как подаде оставка правителството на ГЕРБ. Аз не си спомням някое правителство да си е тръгнало с фанфари, но истината е, че при всички лъжи, които се изсипаха за нашето правителство, ние нямахме сериозни икономически протести, защото се опитвахме да балансираме между трудната политическа ситуация и нестабилност, и реалните искания на хората и перспективите за икономическо развитие“, каза Бобева и изрази надежда, че тази зима няма да ни изправи пред истински икономически протести.

По думите й няма макроикономическа стабилност, която да устои дълго на остро политическо противопоставяне.
Според Бобева е по-лесно да се работи в служебен експертен кабинет, отколкото в правителство с работещ или не толкова работещ парламент. По думите й това, което трябва да правят служебните правителства, е да подготвят честни избори.

Вицепремиерът заяви, че няма идеален модел и навсякъде големите фирми в европейските държави „имат сериозни лостове за властта“. Това е нормално, но всичко си има граници. Нагледах се на алчност тази една година, заяви тя.

Бобева беше категорична, че кабинетът на Пламен Орешарски не завещава проблема КТБ на следващото правителство.

Тя изтъкна, че над 500 млн. лв. държавни пари са изтеглени от КТБ в унисон с постановлението на предишното служебно правителство за намаляване на концентрацията на държавни пари в търговските банки.

Според нея БНБ прави каквото може и по-нататъшните мерки за затягане на банковия надзор ще бъдат обсъждани заедно с ЕК и ЕЦБ. Лично аз съм против влизането в Банковия съюз, уточни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: МСДаниела Бобева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новия министър да взема папката, да чете, и да прави точно обратното.....това е правилното решение.
14
4
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
до 17да казваш провален министър на истински специалист който е призната и от заместник-господа ти Бойко е изключително смешно....
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е вашата червено-турско-сидерастка банда вече не може да има претенции за пари, защото добре прибрахте едни 10 млрд., а междувременно подготвихте една мощна бомба за следващото правителство, което няма да може да изтегли нито лев заем след като ни подготвихте за понижаване на кредитния рейтинг на България с откраднатите изтеглени само за година заеми и проблемите в банковия сектор, които създаддохте! В Сибир, червени ***!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много правилно!Така човекът ще прави точно обратното и ще е на прав път!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бобева дава голяма папка със съвети на наследника си"После този след нея ако не изпълни уж "съветите" и тая ще цъфне по новините и ще дава интервюта в стил "Нали ти казах", за да си прави реклама за триумфалното и завръщане в политиката. Долни твари. Дори не могат да напуснат с малко чест и да оставят тези, които ще работят (то и не е сигурно, че ще работят) след тях без някакви съмнителни указания. Слага мина на стола си и си заминава. Много коректно нема що.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано хартията да е мека!
9
0
 
8
 
! Отговори
Който и да дойде преди 9 години
като наследник на Даниела Бобева, със съдържанието на тази папка само ще си помасажира хемороидите.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** с ПАПКА!!!
7
1
 
1
 
! Отговори
умносело преди 9 години
Сещам се един факт - работещите хора нямат време да приказват и да дават акъл (реално познавайки материята те подлагат всичко на самокритичност) . Съответното важи двойно в обратна степен.
6
1
 
19
 
! Отговори
:-( преди 9 години
Ние нямахме сериозни икономически проблеми и протести по улиците."Без коментар...
5
2
 
15
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Тая па ,що не иде до *** с нейната папка!!! По-големи некадърници никога не са управлявали БГ. Цървулана!!!
4
2
 
12
 
! Отговори
vini преди 9 години
За пореден път доказжа че не е жител на България.ОТВРАТИТЕЛНА .
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гуемата папка да я завре на мандрила опущарски!
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Природата причини щети,които в сравнени с обира в КТБ е 1/7 - ***.Тоест, политиците само в банковата сфера са причинили 7пъти по-големи щети от природните стихии.Браво Орешарски,браво Пеевски,браво Бисеров,Доган,Станишко...Ужас.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
накоя скрита бомба ще им пусне идват избори