Няма упойка, която да упои бързо ягуар!

Трябват между 10 и 20 минути, обяви шефът на столичния зоопарк
Обновена: 5 авг 2014 14:06 | 5 авг 2014 10:19, Красимир Ангелов
170
Няма упойка, която да упои бързо ягуар!
Снимка: Reuters

Няма бърза упойка, която за 1- 2 минути да упои такова животно като ягуар, заяви директорът на столичния зоопарк Иван Иванов пред "Фокус" в коментар за инцидента в Ловеч, при който в крайна сметка ловци застреляха ягуара Алонсо. Животното избяга от зоопарка в неделя сутрин, след като работник е оставил вратата на клетката му отворена, докато я е почиствал.

По думите на Иванов залавянето на такъв едър хищник не е лесно и зивиси от много неща като например точната стрелба и добра упойка, която да се приложи.

Още по темата
“Да не забравяме, че животното се е подложило на натоварване, адреналинът му е се е покачил, понеже се намира в друга обстановка, а не в клетка. То е било на открито – на свобода”, посочи Иванов.

Той бе категоричен, че е необходимо време в порядъка на 5 -10 минути, понякога и до 15 -20 минути, за да може такова животно да бъде упоено. “През това време животното може да избяга и да се скрие”, отчете директорът на столичния зоопарк.
 
Иванов посочи, че преди време в столичния зоопарк е бил изтърван от клетката чакал, но толкова сериозен случай както в Ловеч не е имало. "Ягуарите са жестоки животни, казват им "тихите нощни убийци", отбеляза Иван Иванов.

Както Dnes.bg съобщи, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев разпореди цялостна проверка на организацията на работа в зоопарка в Ловеч във връзка с инцидента с ягуара Алонсо.

"Разпоредил съм цялостна проверка, защото за мен е недопустимо, особена когато става въпрос за опасни зверове, да се допускат такива грешки. Самият служител е можело да пострада", заяви Казанджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
3
 
! Отговори
niacoisi преди 9 години
Правилно е постъпил ловеца в дадената ситуация,виновен е работника,който го е изпуснал...
125
4
 
2
 
! Отговори
сс преди 9 години
аз па се чудя защо може да се убиват определени животни: прасе, крава, пилета, пуйки и тн. , а ако се убие друго пищи цялата държава. Много важно, щом ловешкия ягуар е умрял значи ще изчезнат нали. Ако гледате и интелигентността, домашното прасе е доста по-интелигентно. Ако е само защото е "красив", значи имате доста извратена логика. Аре успокойте се малко, хората в Мизия тънат в мизерия, вие за тая котка сте се разпищяли
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано това животно не нападне някой и да има фатален край за някого. Чудя щсе о се безотговорност, та дори и за собствената ти безопасност да оставиш клектака отворена. Не мога да го разбера. Хора по света, дори като чистят в големите хотели имат утвърдени стандарти и правила за работа, тук за такова отговорно нещо се подхожда така безотговорно. но явно това е манталитета на българина.
123
1
 
6
 
! Отговори
Дедото преди 9 години
Аз съм ловджия . Вече съм стар и не се занимавам вече . На времето имаше ловджии, отиваш с пушка и нож вечерта в гората, ще оживее по-хитрия и по-силния . Сегашните ловджии с автоматични пушки с оптика, цяла вечер пият в колиби и накрая гръмнат на 100 метра някой глиган . На времето ми засече пушката и един вълк ми скочи да ме души, захапа ме по лявата ръка и с дясната го цапардосах с един камък, приспах го без упойка . Тука са се уплашили ловците и са му теглили куршума отдалече .
122
0
 
9
 
! Отговори
ACID преди 9 години
Колкото и грубо да звучи ... по-добре гроб отколкото доживотен затвор. Сигурен съм, че сега ягуара е на едно по-добро място от клетка. Зоопарковете са забава за човеците, мъка за животните!
121
11
 
3
 
! Отговори
професионалист преди 9 години
Много разбирачи,много нещо,20 години вече работя с диви животни,животните ,отгледани в клетка и по някакъв начин озовали се на свобода,са много по-опасни от дивите си събратя,те не се страхуват от човека,освен това са в непозната среда и са много по-агресивни в такава,докато дивите им събратя втакава ситуация в повечето случаи ще избягат,полуопитомения почти със сдигурност ще нападне.Да не говорим колко трудно и почти невъзможно е да се дозира упойка при такива котки
120
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За слон има, за ягуар няма. Глупости. Въпрос на доза е.
119
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупости, нямало...Лично съм виждал в зоопарк в Египет как приспаха един лъв за 2-3 минути.
118
6
 
2
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
До Анонимен 146Аз казвам какво съм видял, а ти нещо ..."слънцето те е пекло". Щом го твърдя, значи е така! Има нощни снимки на рисове в Западна Стара планина, около Белоградчик. Има снимки на кошута с характерни белези от захапка на рис. Да не говорим, че и в други места на България вече се е появил (по дунавски острови и в Странджа), но източниците не са така категорични. Нашите хора се изнасят от Родината, но на тяхно място зе завръща още по-дива природа. А, ял ли си кюфтета от мечи лапи?
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО АТАНАС , АБЕ ЧОВЕК СЛЪНЦЕТО ТЕ Е НА ПЕКЛО ЗДРАВО , МИСЛИ ТРЕЗВО
116
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 78 преди 9 години
Каза ти се, това не е "упойка". Твоите приказки са за наркоманчета, надрусани с нещо си. Тук се действа с курареподобно вещество, напр. d-тубокурарин. Курарето не е упойка, действа направо върху нервно-мускулната връзка и парализира. Настъпва смърт от задушаване - не могат да работят мускулите на диафрагмата и "чао"! Затова ти се каза, че това е тънка работа, трябва да я можеш. Не бих се наел да обдишвам ягуар по метода "уста в уста"! Значи, ловчанлии не са имали подготвени хора. Мрежи, чатали.
115
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ЩО ЛЪЖЕШ БЕ?ИМА ,УПОЙКИТЕ СА ЕКВИВАЛЕНТ НА ОТРОВАТА КУРАРЕ,НАРИЧАТ СЕ МИОРЕЛАКСАНТИ И ДЕЙСТВАТ СЛЕД НЯКОЛКО СЕКУНДИ,ЕФЕКТА ИМ Е КРАТКОТРАЕН ,ДО НЯКОЛКО МИНУТИ,БЛОКИРАТ ПРЕДАВАНЕТО В НЕРВНО-МУСКУЛНИТЕ СИНАПСИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ЖИВОТНОТО ПРЕСТАВА ДА ДИША ПОРАДИ ЛИПСА НА ДВИЖЕНИЕ НА ДИАФРАГМАТА ПРИ ИНАЧЕ ЯСНО СЪЗНАНИЕ,ТАКА ИМ СЕ ПРАВЯТ МАНИПУЛАЦИИ ИЛИ СЕ НЕУТРАЛИЗИРАТ,КАТО ВАЖНО Е ДА СЕ ПОДДЪРЖА ДИШАНЕТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ,ПОСЛЕ МАЛКО СПЯТ И ТОЛКОВА.МОЖЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ САМО ЛАИЦИТЕ......
114
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 138 СНАС И БЕС НАС , АЗ МИСЛЯ ТРЕЗВО , А ЗА ТЕБ НЕЗНАМ , ИМАШ МАЛКО ОТКЛОНЕНИЕ , КАТО Е ТОЛКОВА ЦЕНЕН , ЗАЩО НЕ ОТИДЕ ДАГО ПРИБЕРЕШ ,АМИ ОТ ДАЛЕЧ МНОГО ЗНАЕШ ,
113
3
 
23
 
! Отговори
Атанас преди 9 години
Видях снимка на убит рис и убиеца му - от с. Чупрене, Белоградчишко. Тези красавци бяха изчезнали от фауната на България и сега се завръщат през Сърбия от Румъния. Преплували Дунава, поживяли в Сръбско и дошли на нашата благословена земя да създадат потомство, да се разселят. И какво? Едно тъпоглаво ловче гръмнало и го убило! За жалост на снимката нямаше мутрата му! Земята щях да прекопам, но този трябваше да влезе ефективно в панделата, да му се порадват рецидивистите! И за какво го уби, скот?
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tia ot loveskoto zoo glatnali site upoiki na poslednio kupon i za tigreto ne ostanala kriva igla da ga bodnat...mamka mu i prase, da iztarvat takova krasivo, redko i opasno tigre!da se razsledva koi sa glatnali upoikite na poslednia kupon u zooto ga sa kliopali kucata antilopa-oti ona nemoi da im ubegne
111
7
 
34
 
! Отговори
До 137 преди 9 години
Да прав си човешкият живот не струва нищо в сравнение с този на един ягуар от застрашен вид. Защото има не повече от 300 такива ягуара на света, а ид*оти като теб има няколко милиарда. Определено това животно е по-ценно от един град неграмотни калпаци като теб, дето с вас и без вас все тая.
110
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРАВИЛНО СА ПОСТЪПИЛИ , ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ СТРУВА НИЩО ВЕЧЕ , ОТ ЕДНИ ТАКА НАРЕЧЕНИ ПРИРОДО ЗАЩИТНИЦИ , АМИ ИДЕТЕ СРЕЩУ НЕГО И МУ ГОВОРЕТЕ , ДАНЕ НА ПАДА ХОРА , ДАЯНЕ ПРАВИ ГОЛЕМИ БЕЛИ И ТАКА НА ТАТЪК , АКАТО РАЗКЪСА ЧОВЕК ГОЛЯМА РАБОТА , ГОЛЕМИ РАЗБИРАЧИ ,НЯМА ЩО
109
0
 
0
 
! Отговори
т преди 9 години
change.org/petitions/%D1%8F%D0%B3%D1%83%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%8F%D0%B3%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE?share_id=krdqmzDvjL&utm_campaign=share_button_action_box&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition
108
3
 
22
 
! Отговори
Яд ме е ! преди 9 години
Мрежи няма ли? Или тъпите авджии и главния милиционер на Ловеч не са чували за такива? Или ги е било шубе? Най- лесно е да се застреля. За другото трябва акъл и умения. Ама що ли се изненадвам...
107
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвременното поколение щом вярва на Нешънъл Джеографик... нямам думи...