Експерт: Реакцията при бягството на ягуара е била правилна

Твърденията, че Алонсо е можело да бъде упоен, са верни само на теория
Обновена: 6 авг 2014 16:02 | 6 авг 2014 16:02, Красимир Ангелов
93
Експерт: Реакцията при бягството на ягуара е била правилна
Снимка: Reuters

"Всяко избягало от зоопарка животно може да бъде опасно за хората, но не защото ще ни нападне като плячка, а защото самото то е ужасно уплашено и стресирано“, обясни главният зоокуратор на Столичния зоопарк Радко Сертов пред БТА. Експертът по грижи за животните коментира инцидента в Ловеч, при който ловци застреляха ягуара Алонсо. Животното избяга от зоопарка в неделя сутрин, след като работник е оставил вратата на клетката му отворена, докато я е почиствал.

Сертов посочи, че инцидентът с ягуара от Ловешкия зоопарк много ясно показа, че "бягството на опасни животни от зоопарка няма нищо общо с анимационното филмче "Мадагаскар".

Още по темата
"Животните виждат отворена врата и излизат. Те не бягат с цел да се върнат в природата или в родната си среда", казва Сертов. Той е категоричен, че животните в зоопарка реално не познават живота извън клетката и затова когато я напуснат, се стресират.

"Няма безопасно животно и малко животно. Ако тръгнеш да го закачаш, може да ухапе“, допълни експертът и даде пример с маймуните, които се възприемат като мили и дружелюбни животни, но могат да причинят сериозни наранявания заради големите си кучешки зъби или просто заради огромната си сила.

По думите на Сертов мерките за превенция на бягството на животните започват със самата направа на клетките - пресметнато е за кое животно какви решетки да има, каква да е дебелината на мрежите и какви разстояния да има, така че животното да не може да избяга.

При копаещите животни задължително клетките се подсигуряват и към подкопаване. "Основно правило е винаги да се минава през две врати - това е записано в Наредба номер 1 към Закона за биоразнообразието“, уточни Сертов. Той посочи, че гледачът трябва да мине през първата врата, да я затвори и едва тогава да отвори втората, т.е дори да забрави едната отключена, да има гаранция, че другата врата ще спре животното.

Експертът посочи, че друга превантивна мярка е постоянна работа с персонала. В Столичния зоопарк например гледачите минават през специални инструктажи -първият е при постъпване на работа, а след това всяка седмица се провеждат инструктажи по безопасност. Устен инструктаж пък се прави всеки ден.

Радко Сертов заяви, че в столичния зоопарк до момента е имало само един случай с избягало чакалче, но с големи животни подобни инциденти не са се ставали. "Никой не е застрахован, грешки стават, но проблемът е, че при нас грешките са като при сапьорите, не трябва да ги има, защото понякога са фатални“, допълни той.

По думите на специалиста, ако се случи бягство на някое животно, няма специално обучени екипи за реакция, но има инструкции за действие, с които е запознат целият персонал на зоопарка. Има пушка, пистолет с упойки и духалка.

"Всеки зоопарк трябва да разполага с определено количество упойки и стрелички. Ако някое опасно за хората животно избяга извън територията на зоопарка, упойките почти не вършат никаква работа", категоричен бе Сертов.

Според него реакцията при бягството на ягуара от ловешкия зоопарк е била правилна. "Това е изключително опасно животно, най-големите мъжки достигат над 1,60 метра на дължина при тегло до 160 килограма. Това е колкото двама възрастни мъже, а силата му е неимоверна“, посочи той.

По думите му разсъжденията, че животното е можело да се упои, са правилни, но само на теория. "Практиката обаче показва, че това няма как да стане, тъй като упойката не действа мигновено, а след определено време, за което животното може да избяга и да се скрие. Може дори да възприеме човека като заплаха и да нападне от страх“, категоричен бе зоокураторът.

"Освен това при стрес животното изпитва такъв приток на адреналин, че упойката почти не действа. Като насложим всички тези неща, концепцията за "горкото животно" отпада дори и за мен, който обичам много животните“, допълни Сертов.

Той съобщи още, че в Столичния зоопарк има над 200 вида животни, отделно рибите са около 60 вида. Има и проблеми - от известно време насам например се търси женска азиатска късоноктеста видра. Мъжкият останал сам, когато другарката му умряла по време на бременност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе зоопарковете да не ги правят върху индиански гробища,че само там действала упойката?Аман от експерти.
46
1
 
3
 
! Отговори
Вижте филмчето от 37 преди 9 години
Кой казва,че руснаците са *** ,и експертите експерти и полицайте полицай
45
1
 
7
 
! Отговори
Алонсо преди 9 години
Това са ситуации, които трябва да са били отигравани 100 пъти в годината. Поне в развитите държави. Не е голяма философия, особено ако си познаваш зоопарка и района, в който се намира!Истината е, че точно защото ги е било страх са му видели сметката, а не че е нямало варианти!
44
8
 
4
 
! Отговори
Ловеца на ловци преди 9 години
Някой има ли информация кой е стрелеца? Защо ли не му казват името? Ако го научите пишете- ще се видят с ягуара съвсем скоро! Просто бих го убил. И ако мога ще го направя! Един куршум ще свърши чудесна работа. Давам му време да си помисли за постъпката си...Време е хората да започнат да плащат за действията си!Политиците също! Това е и заради тях - бедна държава, *** народ- такъв народ прави само глупости!
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ловеца на ловциако знаеш колко си *** - сам ще си теглиш куршума !
42
8
 
10
 
! Отговори
Ловеца на ловци преди 9 години
Тоя *** дето го е застрелял лично бих му дръпнал спусъка без да ми мигне окото! На тази ловна дружинка от 50 умни глави (и полицаи) също! *** хора, с *** ръководители, без бюджет и без стратегии при такива ситуации!! Тук виновен е както тъпия гледач, така и хората взели решение да убият животното (до оградата на парка на другия ден- много стресирано...и те не са могли да отцепят района, че да няма заплаха за хората, нито да проследят животното след като стрелят със стрелички...)
41
4
 
10
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Тоя " експерт " Сертов да не е брат на оня експерт от ДАНС и колко ягуара е видял на живо до сега и на база какъв опит е направил своята оценка ????!!!! Когато се прибирахме от Камбоджа от моите войници донесоха малък ягуар и ни го конфискуваха на Софийската аерогара и го предадоха на зоопарка . Този ягуар живя при нас в стаята и имаме с него видеозаписи , така че експерта да си завре отзад експерн Пожелавам му да го настъпи кроткия хипопотам Фидосова или кротал да направи гнездо в *** му
40
2
 
14
 
! Отговори
Що за експерт? преди 9 години
Значи филмчетата по разните научнопопулярни канали са някаква научна фантастика, защото там и слонове упояват? Пък аз си мислех, че са истински. Тцтц... аз така да се заблудя.Обичал животните...да, да, ама зад решетките. Не било горкото животно, че е живяло затворено целия си живот в някаква клетка, на ежедневен показ и накрая гръмнато без капка жал. При такава обич се чудя какво ли разбира под омраза този хуманоид. Крайно време е да се затворят всякакви зоопаркове и аквариуми. Само резервати!
39
0
 
8
 
! Отговори
jan преди 9 години
До Анонимен 46И тук, както и в политиката, всичко е с двоен стандарт. Лицемерие. А иначе, жалко за красивото коте.
38
1
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Порових из нета и след десетина еднотипни статии по темата, все още не мога да открия данни за реалното тегло на ягуара, дори приблизителни. Защо нито един журналист не се е заинтересувал, а просто е преписвал общи положения от Уикипедия? Навсякъде се цитира, включително от конкретния експерт, че можел да дсотигне 160 кг, обаче някои видове са в пъти по-дребни. В крайна сметка, някой знае ли колко е тажало животното или поне към кой вид спада?
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пък щели да го слагат в музей!!!!!!!горкия АЛОНСО!!!!!!!!!!И ЩЕ ПИШАТТУК ТОВА Е "СЛУЧАЙНО " убития ягуар!!!ПОРАДИ ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ!!!!!!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да убиеш, такава красота и да се оправдаваш, като ****гал пред следовател е повече от позор!
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ЕКСПЕРТА КАКВО ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ ЩЕ КАЖЕ ЗА МАЛОУМНИЯ СЛУЖИТЕЛ????ЕКСПЕРТНО КАКВО ЩЕ ГО ПРАВИМ???ДА ГО ОТСТРЕЛЯМЕ И НЕГО ЛИ????
34
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм чел коментарите, но тая котка е изключително опасна, а и вероятно е била изплашена. Това не ви е като по филмите да дойде леголас и да я простреля между очите, правейки двойно салто с превръзка на очи. Грешката е била, че са я изпуснали. Интересно ако беше убила някого какви коментари щеше да има. А и да, прасетата дето ги ядете, първо ги убиват. Да са чудиш просто.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Упойка за едно животно нямате а се фукате с това онова, жалка държава.
32
5
 
5
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
Защо за пореден път ни се обяснява как възрастните мъжки по принцип можели да достигнат 160 кг и затова било трудно да се упои? Нали няма да упояват някое имагинерно животно, срещнато на страниците на Уикипедия, а конкретен екземпляр? Да ми кажат колко е тежал точно този ягуар, а не колко евентуално е можел да стане.
31
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
да бяхте го оставили на свобода. Какво ви е виновен?
30
2
 
11
 
! Отговори
гонг преди 9 години
Истинският виновник е служителят на зоопарка, който е погазил правилата. Има 2 врати, този *** го е мързяло да ги затвори и 2-те. От там нататък виновни ли са стрелците или не - друг въпрос. Не трябва да се стига изобщо до стрелци, а да се спазват мерките за безопасност. Но в БГ вече има много калпав мат'рял и за в бъдеще ще има все повече инциденти. Тежко им на качествените хора, които страдат заради плявата.
29
7
 
15
 
! Отговори
Алонсо преди 9 години
Алоууууу ЕКСПЕРТА, я вземи си ръгни една упойка у *** да видим колко прилив на енергия ще имаш... АМАН от тъпоглави 'експерти' и ***. Кой те нарече експерт бе тъпоъгълник? Веднага да се пусне експета по гол *** и да бяга. 5 авджий да му ръгат стрелички изотзаде да видим колко умен ще се окаже нашият 'експерт'
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УУУ Добави към youtube/watch?v=A7ibrE1d3yM и ще го видите