Трудовата инспекция проверява извънредно строителни фирми

Кампанията е заради зачестили злополуки
0
Трудовата инспекция проверява извънредно строителни фирми
Снимка: архив, Ройтерс

Главната инспекция по труда започва извънредни проверки в сектор „Строителство“ от 11 август.

Кампанията е заради зачестилите тежки инциденти в сектора и с цел превенция на злополуките в него, водещи най-често до смърт и инвалидност, съобщиха от службата.

По оперативни данни на НОИ през първото полугодие на 2014 г. са регистрирани 102 трудови злополуки в сектор "Строителство", от които девет са с летален изход.

За сравнение през същия период на 2013 г. са допуснати 105 трудови злополуки в сектора,
но от тях смърт са причинили 4 и една е довела до инвалидност.

Най-висок е относителният дял на трудовите злополуки, възникнали при изграждане на строителни обекти с голям обем земни (изкопни) работи. Работата в неукрепени изкопи е една от най-честите причини за злополуки в сектора - 4 от смъртните злополуки за периода са в резултат на свличане на земни маси, в още три от случаите затрупаните работници са били спасени.

Проверките ще се правят до 30 септември, като ще бъдат проверени над 400 предприятия.

На извънреден контрол ще подлежат задължително и обекти, на които са станали трудови злополуки, довели до инвалидност или смърт.

Всички проверени обекти ще подлежат и на последващ контрол, за да се установи дали са изпълнени предписанията на инспекторите по труда за отстраняване на нередностите.

В сайта на ГИТ могат да се намерят специална инструкция и видеоклипове с добри практики за предотвратяване на тези инциденти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари