Всичко целофанено, желирано, генномодифицирано не е за хора

И с пица може да се отслабне, твърди диетолог
72
Всичко целофанено, желирано, генномодифицирано не е за хора
Снимка: Ройтерс, архив

Яжте по пет пъти на ден и то по много, за да сте здрави и с нормално тегло, съветва диетологът Огнян Симеонов.

Според него данните от последното проучване, което показа, че всяко трето дете до 7-годишна възраст е с наднормено тегло, се дължи на липсата на култура на хранене.

„Липсва възпитание от родителите. Те им дават безразборното пари да си купуват боклуци, които се продават почти навсякъде. Тези боклуци за мен са всичко, което е целофанено, желирано, генномодифицирано и това не е създадено за хора, защото има прекалено много овкусители и Е-та. Децата ги ядат, но те не са качествени и са хипер на калории“, коментира той.

За вредата от Е-тата има много информация какви заболявания причиняват.

„Когато човек види в един снакс примерно, че има 6 Е-та, 2 от които са канцерогенни, всеки си преценява дали да го взима, или не“, отбеляза Симеонов.

Неговата препоръка към хората, които искат да са здрави, е да се хранят по пет пъти на ден, като основните да са три - закуска, обед и вечеря, и да не пропускат нито едно от тях.

Освен това е важно вечерно време основното ядене да не е след 19 часа.

„Да се ядат повече зеленчуци и плодове, който яде месо, да гледа да е крехко и да е истинско, да не е колбасарско и мляно. Тези, които не ядат месо, едва ли имат здравословни проблеми“, обясни той.

Съветът му е храненията да са обемни, минимум по 500 грама.

„Не става въпрос за 500 грама шоколад на едно хранене, ами за пресни  плодове и зеленчуци, може да са два домата и една краставица с една плочка сирене, така че да е 500 грама порция, което е нормално за жените, при мъжете е 700-800 грама на едно хранене, а те са пет за целия ден“, добави диетологът.

Според него комбинацията на българина - вечерната ракия със салата, е перфектна, но трябва да е в правилната комбинация.

„Ракията да не е повече от 50-100 грама, защото 100 грама твърд алкохол е равно на 1 кг шопска салата. Така че най-добре е 500 грама шопска салата с 50 грама ракия и някакъв протеинов продукт - дали месо или вегетариански. За да може човек да не пълнее, трябва да има баланс на храните. Протеините да са 30%, мазнините 30% и въглехидратите 40%, това е схемата, която аз признавам като най-балансирана от здравословна и от отслабваща гледна точка“, каза още той.
 
Не е задължително пиенето на бира да води до бирено коремче.

„Една бира на едно хранене може, но ако е повече от една, вече идват повече калории и става бирено коремче, а ако има правилно мезе с бирата, може и да се отслабне. Правилното мезе обаче е чисто филе, а не мляно месо или нещо, което наподобява филе, а има 3 процента месо или някакъв колбас“, препоръча Симеонов.

Не е нужно и сладките неща да са изключени от менюто, за да сте във форма. За тях обаче също условието е да са от естествен източник.

„Ако е шоколад,  да е със 70 процента какао, ако е сладолед, да е поне домашен или направен без овкусители и Е-та. Вече има и заведения, които продават домашен сладолед от естествени съставки, макар и да са малко, а и на пазара има само една марка с истински сладолед, другото е с овкусители и Е-та“, обясни още той.

Оказа се дори, че и пица може да се яде на воля.

„Когато е направена с правилните продукти, тя става здравословна, едно че можем да ядем пица, второ, че можем да отслабваме. Пици от лимец и квас вече продават в един ресторант в София. Всичко може да се яде само да е истинско и балансирано“, обобщи Симеонов. 

Освен правилното хранене водата е много важна за хората.

„Човек трябва да пие вода и то максимално колкото може, няма стандарти, но да пие повече вода, дори ако трябва да е насила“, съветва още диетологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Диетологхранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
13
 
! Отговори
кака преди 9 години
Вижте са, какво ще ви река: минавайте по-често покрай разните макдоналци и други такива и ще видите какви не трябва да ставаме.Задължително виждам поне един индивид, който става реклама на тези вериги.Поне един задължително! И хапва с кеф, всъщност нагъва яко..А коментар 8 го е казал най-точно, цитирам :не е важно какво ядеш, а какво те яде отвътре.Това е положението!
19
3
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Много лекари и хора, които се занимават с хранене знаят, че почти всички пакетирани храни в голямата си част са пълни с консерванти и оцветители. Нека тези които твърдят, че не е така да прочетат на опаковката на една детска близалка колко е-та съдържа и вижте какви, са последиците от тях върху човешкия организъм. Това е само малка част от храните, които даваме на нашите деца и нека се замислим как те влияят върху малкия детски организъм и защо днешните деца са по-болнави от нашето поколение.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целуфанатото е храна за ръцете, а за генетични манипулации сами ще се редите на опашки, ако ги слушате тея и имате кинтите де. А сега работете, десет часа е вече!
17
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Симеонов има ли някаква диплома в областта или се изявява като квартален шаман? Защо ми се струва, че е второто! Този човек за да претендира, че е вещ в областта, трябва да знае какво се крие зад така наречените Е-та! Трябва да знае, че генно модифицираните организми, са създадени от учените, не за да тровят хората, а за да се създадат нови видове, с максимално полезни качества за хората. Всъщност всички зърнени култури например са ГМО, защото човека ги е култивирал от хилядолетия!
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бирата и тя една менделеева таблица. Като пия бира и после като пикая режа ламарина.
15
1
 
9
 
! Отговори
петков преди 9 години
от храни не може да се опази човек
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТервелTo на такива като теб няма как да им се обясни. Полезно е точно колкото останалата храна. Че е вредно досега никой не е доказал. Няма нито един пострадал. Нито един, който се е отровил или разболял от нещо заради генно-модифицирани храни. Дали е толкова качествено колкото обикновените продукти зависи изцяло от конкретния сорт и за как точно е модифициран. Ако отглеждаш домати за да стават големи, а не вкусни, това получаваш. Тези домати с пластмасовия вкус дори не са ГМО.
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вегетарианците получават чести и кървави диарии и накрая рак от нитратите.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 11Прекалено е малък и не стига.
11
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пици от лимец и квас"... бррррр... звучи по-гнусно от всякакви Е-та. Господ е създал пицата такава, каквато е, за да и се наслаждаваме. Вива Италия!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А това, че вегитарианците нямат здравословни проблеми, е пълна лъжа. Имат си ги. И даже някои са предизвикани от непълноценно хранене. Защото ако ще избягваш месо, трябва да знаеш с какво да ко компенсираш поне. Този Витамин B12 го няма в марулята. Вярно е, че може да се набави от други изтоници, но дали веганите се замислят за това на ежедневна база?
9
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия е за по-глупавичките читатели явно. Да кажеш, че една храна съдържа E-та и е вредна е глупаво. Е-номерата са начин да се класифицират съставки. Е300 например е витамин C , съдържа се в доста големи количества в някои цитусови плодове. Това прави ли ги вредни? А за генно модифицираните храни не ми се говори вече. Човешкото невежество няма край. Вместо да питаме какво всъщност има в храната ни, ние гледаме как се означава на етикета.
8
6
 
5
 
! Отговори
Колхозничка преди 9 години
До ФАШИСТСърбите има една много добру псувня - маму й ие*бем фашистичку
7
2
 
48
 
! Отговори
не е важно преди 9 години
не е важно какво ядеш може хляб и сол да ядеш и пак да си здрав!!!...но много важно е КАКВО ТЕ ЯДЕ ОТВЪТРЕ...
6
15
 
31
 
! Отговори
Гроб преди 9 години
Този "диетолог" е престъпник и трябва да го съди някой. Няма нормален човек да препоръчва консумацията на 1,5 кг храна на ден. Това е откровено малоумие и напълно невярно. От 5 години се занимавам с диетология и за първи път чувам "диетолог" да казва, че ракията е позволена. При положение, че обезводнява и причинява невъобразим стрес върху стените на червата. А на глупакът с шистовия газ ще препоръчам да отиде до Колорадо и да види на какво прилича почвата в районите, където се копае за газ!
5
3
 
47
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
Вместо да си купувам микроскоп, за да чета етикета с всички Е-та и лоши съставки в продуктите, по добре е контролните органи малко да поработят от време на време. В ползу роду, а не на своя род.
4
34
 
14
 
! Отговори
Факт преди 9 години
нито всички овкусители нито всички Ета са вредни, за ГМО също нищо не е доказано, а и от ГМО до ГМО има разлика.Ще стане като с шистовия газ - докато глупците протестират срещу отровния флуид, американците отдавна го замениха с нови безвредни, хаха, светът върви напред, страхливците се влачат най-отзад с празна торба.
3
10
 
28
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
Путин е виновен , че ни докара хамериканската "култура на хранене " , западно европейската "цивилизация " роди дебелаци и плондери - колхозното мислене се замени със зомбита
2
3
 
39
 
! Отговори
?? преди 9 години
3-4 кг на ден??? къде ме прати тоя
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тазин статия е за пенсионерите.С 240 лв. пенсия яжте по 5 пъти на ден по 800 гр, т.е. по 4 кг. храна на ден.