Куп институции бдят за честността на вота, но гаранции – никакви

По-интересните теми от печата на 13 август
13 авг 2014 07:00,
32
Куп институции бдят за честността на вота, но гаранции – никакви
Снимка: архив Булфото

Куп институции и знакови фигури ще бдят за честността на предстоящите на 5 октомври извънредни парламентарни избори, а в същото време практически и юридически те няма как да се справят с подобна задача, алармира "Сега". Разпоредбите в различни закони, включително и прехваления нов Изборен кодекс, изобщо не дават гаранции не само за предотвратяване, но и за последващо наказание за нарушения, като купуването на гласове, корпоративния вот и още много други по-дребни манипулации.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка /КТБ/ Цветан Василев е издирван с червена бюлетина на Интерпол по цял свят, съобщават на първа страница "Труд", "24 часа", "Дума", "Монитор" и "Телеграф". Новината дойде вчера - навръх 55-ия рожден ден на банкера, с официално съобщение на прокуратурата до всички медии. С него се потвърждава съобщеното, че срещу Василев е повдигнато задочно обвинение още на 28 юли.  Уточнява се, че той отговаря за "длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай", уточнява "Труд". На вътрешна страница изданието продължава по темата: 14 чувала с нарязани документи са открили разследващите в офиси на Корпоративна търговска банка. Натъкнали се и на кашон с части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени върху тях бележки с надписи "Да се махнатпри проверка", "Да не се дават на одиторите" и други подобни. Кашонът бил скрит в помощно помещение на банката.

Ако бъде признат за виновен, Василев може да получи 20 г., пише още на първа страница "24 часа".

Само с активна регистрация чистим мъртвите души от списъците, заявява пред "Монитор" математикът проф. Михаил
Константинов. По думите му "мъртвите" души са милион и двеста хиляди. "Те не са мъртви души в прекия смисъл на думата. Това са си живи хора, повечето живеят и работят в чужбина. Но мястото им не е в избирателните списъци. Има много трайни неща, които  трябва да се решат в изборната практика, и едно от тях е чистенето на "мъртвите души". Но това не може да го направи  служебният кабинет за тези малко на брой дни и при отсъствие на парламент. Парламентът трябва с едно просто допълнение към Изборния кодекс съвсем да изчисти "мъртвите души". Това става буквално с две изречения. Чувам един изключително глупав аргумент - ама тези хора имали право да гласуват. Тези хора са в чужбина. Те като гласуват в чужбина, се оправи отделен списък за тях. Когато те са в чужбина, е абсолютно глупаво техните имена да висят по списъците в България. Затова става въпрос и аз се учудвам как някои хора не го разбират. Защо трябва когато живееш в Австралия, името ти да фигурира в списъците в Долна Диканя. Искам да припомня, че до 2007 г. според българските изборни закони, който два месеца не е в страната, се заличава от списъците. Ако си дойде в страната, той се дописва. То и сега езаписано, че има право да бъде дописан, ако ще гласува. Така че това е проблемът с "мъртвите" души”, аргументира се  Константинов.

Според челото на "Преса" е тръгнала чистка на областните управители, назначени от кабинета "Орешарски". Правителството  днес ще смени губернаторите в Пловдив, Плевен, Русе, Благоевград и Монтана. Повечето от новите назначения са бивши кадри на ГЕРБ и верни на десницата. Това е само първата стъпка от готвените кадрови рокади, твърди ежедневникът. Служебният кабинет ще прави и пълна ревизия на сключваните договори и на харченето на бюджетни пари в министерствата.

На първа страница "Стандарт" акцентира: Усещане за дежавю тръгна вчера от "Дондуков" 1. Ваньо Танов отново е шеф на митниците. Реабилитацията му дойде дни, след като на постовете  си в пътната агенция и дирекцията за строителен надзор се върнаха Лазар Лазаров и Милка Гечева. Очаква се съвсем скоро в старото си кресло да седне и шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев.

Брюксел ще помогне и на Мизия, обявява в интервю за "Преса" еврокомисар Кристалина Георгиева. През следващата седмица ще разберем и как ЕК ще съдейства. "Само да припомня, че след наводнението в с. Бисер ЕК направи три неща. Беше ни поискана помощ по линия на Гражданска защита и ние я оказахме. След това много внимателно прегледахме програмите с европейско финансиране и намерихме възможност да подкрепим проекти с пари, които България щеше да загуби. Много активно съдействахме да се пренасочат 50 млн. евро за купуване на спасителна техника. Част от тази техника помогна в Мизия да се спасят хора. И третото нещо - засилихме работата по превенцията като например почистване на речните корита и засилване на капацитета на страната ни да се справя с бедствия. Конкретно за Мизия – когато разберем какви са щетите, а такава оценка се прави, ще видим дали те са толкова значителни, за да може регионът да кандидатства за помощ от фонда за солидарност. За да има право, щетите трябва да надхвърлят 1,5 процента от регионалния брутен продукт. За най-бедния регион в България това са над 45 млн. евро. В момента пред фонда кандидатстват Варна и Добрич", казва Георгиева.

От страниците на "Сега" бившият зам.-министър на просветата в правителството на ГЕРБ Милена Дамянова отправя своята критика към последната година в образованието: "Станахме свидетели на категоричен отказ от продължаване на реформите в образованието и подмяната им с популистки изказвания. По-тежкото е, че бяха направени опити да се върнат назад политики, които няколко поредни правителства подкрепяха, и последната пресконференция на Анелия Клисарова доказа това. Минахме през отричане на делегираните бюджети, на предучилищното образование за 5-годишните, отказахме се от нови учебни програми. Имахме опит за отнемане правото на учителя за избор как да преподава.

Това наистина е една загубена година за образованието или може би  дори няколко години, тъй като има теми, по които от гледна точкана дебатите се върнахме доста назад. Това, което можеше и трябваше да се направи в тази една година, е да започне обсъждането и да се приеме проектозаконът за предучилищното и училищното образование." Дамянова съветва служебния министър на образованието да направи преглед на финансовото състояние на системата. "Преди седмици беше подписанновият колективен трудов договор в системата на образованието, който предвижда и увеличение на минималните учителски заплати. Отговорно мога да заявя, че пари за изпълнение на ангажиментите по този договор няма", алармира Дамянова. По думите й друга важна задача еобезпечаването на проекта за целодневна организация в средищните училища и на проекта УСПЕХ.

"Компютър парализира 18-годишно момче", алармира в заглавие над интервю "24 часа". Проф. д.пс.н. Толя Стоицова е категорична, че пристрастяването към интернет може да се сравни с пристрастяването към алкохола и наркотиците. "Децата влизат, за да играят компютърни игри в 7 ч сутринта. А сами се сещате колко трудно ги вдигаме сутрин за училище, но през ваканцията за игри - може", коментира Стоицова. Експертът съветва постоянно да се обръща внимание на подрастващите, да се говори с тях. "Другото е медийното образование, медийната грамотност. Така децата ще знаят какво да правят, когато им се отворят линковете или прозорците, които не желаят", подчертава още Стоицова.

"Правителствата трябва да направят спорта за инвалиди по-достъпен", призовава от страниците на "Новинар" холандската актриса Фунда Мюжде. През 2007 г. тя претърпява инцидент с такси, след който остава инвалид. Благодарение на силния си дух успява да превъзмогне шока и се опитва да вдъхне кураж на останалите в подобно положение. Именно заради това стартира и обиколката си от Амстердам до Истанбул с колело, което се задвижва само с ръцете. В отговор на въпрос Мюжде споделя: "Сегашното ми колело струва 10 000 евро и не бих могла да го ползвам, ако не го получих промоционално заради благотворителната мисия. Надявам се здравните министерства да
направят подобни колела достъпни за повече хора. По време на това пътуване личният ми рекорд за изминато разстояние на ден е 94,7 км. Ръцете ми са много силни, защото в Холандия тренирах с професионалистка, която подготвя параолимпийци."

Плащанията по двете спрени европейски оперативни програми - "Регионално развитие" и "Околна среда", ще бъдат подновени с пари от бюджета. За това се споразумяха министърът на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева, Националното сдружение на общините в България и Камарата на строителите, анонсира под глава "Капитал Daily". По оценка на камарата общият размер на неразплатените разходи вече наближава 1 млрд. лв. Финансовият министър Румен Порожанов обещава възстановяване на спрените плащания да се използват всички резерви в бюджета, включително неусвоени пари по публичната
инвестиционна програма на кабинета "Орешарски". След като Европейската комисия поднови плащанията по двете програми, изплатените средства ще бъдат възстановени.

"Реализирането на строителните проекти много зависи от това,как се развиват съдебните процедури. Защото се оказва, че по всяка инициатива има съдебно оспорване", информира в интервю за "Труд" главният архитект на София Петър Диков. Той съветва юристите да помислят как да се реши проблемът така, че едновременно да има защита на частната собственост, но и да бъдезащитен публичният интерес, който присъства във всички бъдещи проекти.

МВР продължава с "ювелирните" си акции, при които нахлува погрешка в ранни зори в домовете на абсолютно невинни хора. Истински шок изживяха вчера 90-годишен пенсионер и съпругата му,след като полицаи атакуваха къщата им в Оряхово, отбелязва под глава "Сега". При акцията униформените връхлетели в дома на възрастните хора, като счупили вратите и прозорците на жилището на ул. "Левски" щ 21. След като разбрали, че са сбъркали адреса,те се извинили и атакували апартамент в съседен блок на същата улица.

Нагли крадци обраха Паметника на свободата на връх Шипка. Новината за вандализма съобщиха от полицията в Казанлък, откъдето потвърдиха, че това съвсем не е първият набег, информира на първа страница "Новинар". От 28 февруари до 11 август апашите са задигнали десетки предмети от експозиционната витрина на паметника.

Петокласници посягат към дрогата. 300 000 души ежедневно употребяват различни видове вещества, в тях влизат амфетамин, кокаин, синтетика, дори трева. Тревожната статистика съобщава в интервю за "Телеграф" Желяз Турлаков, основател на комуната в Банкя. По думите му България води и класацията по употреба на алкохол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: изборигласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога е протеста за Ваньо Танов
28
0
 
1
 
! Отговори
пипилот преди 9 години
До Богдан16% от имащите право на глас. бб и компания представят мялка част от българите, като таква какво очакват, пълна власт? освен това, новия модел е никой еднолино, така се бяга от отговорност и има за всички участници. ние да се пенявим тук..
27
0
 
2
 
! Отговори
info. преди 9 години
Институции в БГ???Това нещо има ли го изобщо тука!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прочетете новината веднага вдясно. В *** виновни и наказани никога няма и няма да има. Така е направено. За какво да гласувам? Абсурд - няма да гласувам! Няма смисъл
25
1
 
4
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Гласувайте! Ако ще и за Светльо Хиподила,но гласувайте, защото негласуването отново ще ни доведе някоя абсурдна коалиция на БСП и ДПС...
24
4
 
3
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Ясно е че мнозинството пак ще гласува за ГЕРБ с ББ..въпросът е тези които бдят за честността на вота,да не допуснат подмяна като миналата година,когато ГЕРБ пак спечели но загубилите се сдушиха и обявиха за морални победители,а знаем какво е морал по техните критерии..да знаят,че този път няма да минат с танци и бял роял,автобус и др.подобни,защото чудесата не се повтарят..
23
3
 
3
 
! Отговори
Тъпа мутра с кораб преди 9 години
Ало Ваньо дали и той ще бди за телефонните ЕГН-та дали са честни и ще има ли митническа такса за гласуване с телефонно ЕГН!?
22
1
 
2
 
! Отговори
тит преди 9 години
До работниктова преди да тръгнеш на работа на магистралата ли го написа? много късно почвате бе, що не си вече на пангара?
21
3
 
3
 
! Отговори
работник преди 9 години
Цяла година работихме по пътища и магистрали без да ни плащат. Смениха правителството и Директора на АПИ и веднага на другия ден ни дадоха заплатите. Е кое е социалното правителство. Със сигурност не е БСП-ДПС. На тези избори никой няма да гласува за тях.
20
1
 
1
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Гаранция има една, пак някой ще се оака до ушите, докато ние си пием кафето, бирата или ракията, без да имаме мнение и същевременно имайки отговор за всичко. Най-обичаш да си роб!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така, така. Семето на съмнението е посято. Сега следва да си го поливаме редовно, с подобни статиики всяка седмица. След което БСП пак ще почнат да говорят за честността на изборите, след като вземат 10-13%, дори и жалби към суда ще полетят. Жалко, че бюрека си обра крушите към Брюксел, иначе го чаках и него с някаква нова афера. А някой пука ли му какво ще се случва с тая държава???
18
2
 
1
 
! Отговори
бичме преди 9 години
какъв е смисъла на тролването? не е просто умоизлияния на лузъри. очевидно политологът е организиран да пише подобни неща, но с каква цел? да ни накара да захаресваме мутрата боко рапона от сик? същото се отнася до кутевите, но аз лично не виждам някой да е тръгнал да хвали бсп, за герб има колкото искаш. кой е еквивалента на кутев в герб?
17
2
 
3
 
! Отговори
полицай преди 9 години
Продължават ювелирните акции на МВР. Другаря Лазаров-Гл.секретар по волята на БСП и ДПС уж бил професионалист . След Лясковац сега пак нахлуват в къща на възрастни хора и пак по по грешка. Е как да не го смениш такъв Гл. секретар , той плаче за смяна. Въобще всички, които БСП и ДПС са назначили трябва от корен да се изчисти. Както каза др. Р.Петков БСП назаначава супер калинки.
16
3
 
2
 
! Отговори
мук преди 9 години
ще следят договорката бсп-дпс-герб да се спази и власта, както я наричат големците ни, да се върне у рапона, който говори за 121, 140, 200 депутати..
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе не му обръщайте внимание на тоя уж "политолог"! Същото е изцвъкал преди малко и в Блиц, гони норматив човека.
14
3
 
4
 
! Отговори
Онзи преди 9 години
До политологАбе нещастен герберски ***, какви програми са пуснати бе ***, на строителите се плаща с пари от бюджета, не от ЕС, *** ***.
13
10
 
4
 
! Отговори
политолог преди 9 години
След престъпното правителство на БСП и ДПС , който и да е на власт ще е в пъти по добър от крадливата шайка на Орешарски. Да изтеглиш над 5 милиарда заеми за една година и от тях видни са само по 4.50 лв. от м. юли повишение на пенсиите е нагло и си е за затвор. Вижте само от 5 дни е новото правителство и Брюксел пусна парите по ОП програма за Регионално развитие и строителите вече си получават парите.Това да ви говори нещо.
12
1
 
6
 
! Отговори
www преди 9 години
НО ГАРАНЦИИ - НИКАКВИ .. ТОГАВА ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ ИЗБОРИ ????
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А "мъртви души" в списъците има и то буквално. Моя съседка почина преди седем години и името й продължава да е в избирателните списъци. На последните избори, след като гласувах, казах на членовете на комисията, а те ми отговориха, че това не е тяхна отговорност, така били спуснати имената от общината. И съм сигурна, че това не е единствен случай. Имената на починали защо не се чистят от списъците и не могат ли да бъдат използвани за фалшификации?
10
1
 
6
 
! Отговори
Пазарни избори преди 9 години
Достатъчно, достатъчно, тези избори ще бъдат копи на предишните с афери като костинбродската. Изборите отново ще бъдат купени от старите играчи на пазара, които 25 търгуват с гласове. Това не са партии и политици, а търговци на гласове, а самите избори са не просто избори за каквито се говори, а пазар. На 5 октомври е пазарен ден за старите партии и мутри на прехода и рай за ромите, които нямат търпение да дойдат избори и да им предложат поредните оферти.