Правят нов анализ на Панагюрското съкровище

НИМ: Съмненията за автентичност са от непрофесионални кръгове
Обновена: 19 авг 2014 14:15 | 19 авг 2014 14:04, Веселина Йорданова
11
Правят нов анализ на Панагюрското съкровище
Снимка: БТА

В частна австрийска фирма у нас ще се направи нов химически анализ на Панагюрското златно съкровище, както и на една част /крило/ от ритона, който е един от съдовете от съкровището, но е съхраняван досега в Пловдивския исторически музей. Това съобщи директорът на Националния исторически музей /НИМ/ проф. Божидар Димитров на пресконференция.

Целта е да се отхвърлят всякакви съмнения за автентичността на съкровището.

Божидар Димитров каза, че съмненията, отразявани досега в медиите, са от непрофесионални кръгове. "Няма професионалист, от който и да е музей у нас или от исторически институт, който да изрази съмнение в автентичността на съкровището", заяви проф. Димитров, цитиран от БТА.

Панагюрското златно съкровище е открито през 1949 г. - случайно, а не при редовни археологически разкопки. Това е станало при копаенето на глина за тухли в двора на тухларна фабрика.

Съкровището е постъпило в Пловдивския исторически музей и е било там до 1974 г., след това обикаля дълго по света, а през 1984 г. е наредено в експозицията на НИМ.

След 1989 г. периодично се появяват съмнения, главно от непрофесионални кръгове, които искат анализ на съкровището, за да се види дали е автентично, каза Божидар Димитров. По думите му през 1996 г. е правен може би най-сериозният анализ на съкровището в Института по криминология.

Сега се появи възможността да се сравни съкровището с една част от ритона, която през 1974 г. не е била взета с цялото съкровище и е останала в Пловдивския исторически музей, обясни проф. Димитров.

Той добави, че "сега ще се изследва съкровището и тази част от ритона, и ако данните от анализа напълно съвпадат, то ще е очевидно, че съкровището не е копие". Почти съм сигурен какви ще се са резултатите, но е хубаво да се направи това изследване, за да отпаднат завинаги съмненията за автентичността на Панагюрското съкровище, коментира директорът на НИМ.

Експертизата на отделните части на деветте съда от Панагюрското златно съкровище и на частта от ритона от Пловдивския исторически музей ще бъде направена от фирмата "Евротест контрол" - тя е австрийска, но в нея работят българи, обявиха от НИМ.

Проф. Божидар Димитров каза, че сега Панагюрското златно съкровище е изложено в Националния исторически музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
Нали трябва да се дадат едни пари на едни хора, а и специалист от чужбина не го бъркаи ще напише за каквото му платят.
4
1
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 9 години
До vargАко беше така, този който ги е купил е абсолютен *** - да имаш нещо ексклузивно и да не се похвалиш. Поне на сват си, да го подразниш. Има аналитични методи, по които можеш с абсолютна точност до докажеш химическия състав но образеца, при това и пространствено, с микронна точност. Един такъв е EDAX - използва дифракцията на ренгеновите лъчи. Там грешка няма. В България имаме няколко растрови електронни микроскопа с такива приставки. За чий хей трябва да викаш специалисти от майна си?
3
2
 
6
 
! Отговори
4EPA преди 9 години
ORIGINALA E V VASIL BOJKOV--4EREPA
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съмненията за автентичност са от непрофесионални кръгове!?
1
0
 
25
 
! Отговори
L. преди 9 години
И да ви светна, включително и г-н Димитров.На ВСЯКО съкровище на времето се е правило 1:1 копие и разликата с оригинала е можела да се намери само с изотопен анализ. Така, че това дето специалист щял да гледа и да види автентичността са пълни глупости. Къде е оригиналът, вече е друг въпрос.