БНБ чака предложения на акционерите в КТБ до края на август

Няма магически опции за решаване на кризата при отхвърлените от политиците решения
Обновена: 22 авг 2014 14:45 | 22 авг 2014 14:15,
64
БНБ чака предложения на акционерите в КТБ до края на август
Снимка: архив, Ройтерс

До края на август Българска народна банка (БНБ) ще очаква конкретни предложения от най-големите акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) за бъдещето на банката. Това става ясно от прессъобщение на БНБ, в което се казва, че днес са изпратени специални писма до „Бромак“ ЕООД и Оманския фонд.

В съобщението си БНБ посочва още, че на КТБ не е предоставена помощ по одобрената от Европейската комисия схема за ликвидна подкрепа на българските банки, тъй като не може да се прецени дали банката е платежоспособна. Друг важен акцент е, че във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) към момента няма достатъчно средства за покриване на гарантираните депозити в банковата група КТБ.

Разговорите с акционерите

До момента мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) - „Бромак“ ЕООД, не е проявил никаква инициатива пред БНБ за оказване на подкрепа на поставената под специален надзор банка. Освен това не е търсено обсъждане нито на текущото състояние на институцията, нито на необходимия финансов ресурс за възстановяването на дейността на банката.

Вторият по големина акционер - Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, пък обвързва разговорите за намиране на възможни решения за бъдещето на банката с „наличието на яснота по отношение на състоянието на банката и значителна ликвидна подкрепа от страна на БНБ, което е невъзможно, съгласно действащото законодателство“, обясняват от централната банка.

От страна на ВТБ Капитал, които са трети по големина акционер, още в края на юни бе обявено, че няма интерес към подпомагане на КТБ, припомнят от БНБ.

От БНБ посочват, че извън предвидените в законодателството стъпки и регулаторни мерки остават в „готовност за контакт и обсъждане на различни законово допустими „пазарни решения” и предложения от сегашните акционери на КТБ, включително за предоставяне на необходимата за възстановяване на дейността на банката ликвидност“.

Схемата за държавна помощ и КТБ

Централната банка посочва, че на КТБ не е предоставена държавна помощ съгласно разрешението на Европейската комисия от края на юни, тъй като нито към тогавашния момент, нито към настоящия, може да се каже категорично дали КТБ е платежоспособна, или е имала единствено ликвидни проблеми.

„Основно изискване е държавна помощ в ЕС да се предоставя единствено на платежоспособни и икономически жизнеспособни банки. По-конкретно: в случаите на схеми за предоставяне на ликвидна подкрепа същите следва да бъдат използвани единствено за банки без недостиг на капитал, което обстоятелство трябва да бъде удостоверено от компетентния надзорен орган по достатъчно категоричен и неоспорим начин“, обясняват от БНБ.

Освен това по случая с КТБ не са били налице и условията за предоставяне на ликвидност от страна на централната банка чрез кредитиране на банки срещу обезпечение, тъй като банката не е разполагала с ликвидни активи, отговарящи на законовите изисквания, които да предостави като обезпечение на БНБ, категорични са от централната банка.

Изплащане на гарантираните влогове

По отношение на исканията за незабавно изплащане на гарантираните депозити в банковата група КТБ от БНБ припомнят, че съгласно действащото българско законодателство те се изплащат след отнемане на лиценза на банката. Освен това такива плащания не могат да започнат, тъй като във Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВ) няма достатъчно средства.

Към момента гарантираният размер на влоговете в КТБ е 3,685 млрд. лв., а в ТБ Виктория – 55,1 млн. лв. Към 31.07.2014 г. натрупаните във ФГВ наличности от премийни вноски са в размер на 2,1 млрд. лв., което означава, че има недостиг в размер на 1,636 млрд. лв.

„Общоизвестен факт е, че политическите сили в 42-то НС отказаха да подкрепят предложението на президента на България за актуализация на държавния бюджет в това отношение, за което действие БНБ също не би могла да носи отговорност. Очакваме това да бъде приоритетна задача на 43-то НС“, обясняват от БНБ.

КТБ и специалният надзор

Поставянето на КТБ и ТБ Виктория под специален надзор е било продиктувано изцяло от причини, които не зависят от централната банка – масирано теглене на средства, довело до искане на техните ръководства до БНБ за поставянето им под такъв надзор, посочват от институцията.

През последните два месеца БНБ във всичките си действия „се е ръководела от стремежа да намери възможно най-бърз и ефективен подход с цел запазване жизнеспособността на банката, за да бъдат интересите на нейните вложители, инвеститори и клиенти защитени в максимална степен“.

Предложенията на централната банка за приемане на специално законодателство за преструктуриране на КТБ обаче е било отхвърлено от политическите сили, макар да е било предварително консултирано с Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия на среща, проведена в Брюксел на 8 юли 2014 г.

Според БНБ предложението е било изготвено по „утвърден и работещ през последните години европейски модел“, в който не е било предвидено използване на публични средства за изплащане на влоговете над гарантирания размер. Целта е била да бъде създадена „жизнеспособна институция, която да продължи да обслужва своите клиенти“.

Именно такъв модел бе приложен едва преди дни в Португалия при спасяването на „Банко Еспирито Санто“, припомнят от БНБ.

Именно отхвърлянето на предложението на БНБ не е позволило отварянето на КТБ на 21 юли, категорични са от институцията. Това е и причината работата да продължава съгласно действащото към настоящия модел законодателство, „което е единствената налична законова възможност към настоящия момент“.

Оценката на активите

„При наличните съмнения в качеството на кредитния портфейл с цел да се осигури по-надеждна информация за вземането на решенията за бъдещето на банката БНБ организира продължаване на работата по оценката на активите. Този процес ще отнеме повече време, а също така ще наложи в крайните оценки да се отчетат и текущите затруднения на кредитополучателите. Това са силно забавящи процеса обстоятелства, също непредизвикани от БНБ”, обясняват от банката.

Работата по проверка на активите на КТБ към момента продължава, като крайният срок за окончателната оценка на качеството им е 20 октомври. Преди да бъде направена ясна оценка по този въпрос, „няма да бъде възможно взимането на никакви законово обосновани и обвързващи решения за бъдещето на банковата група КТБ“, категорични са от банката.

Според институцията е много важно „да не се създават нереалистични публични очаквания за мигновени и едва ли не „магически” опции за разрешаване на проблема около банковата група КТБ. Европейската и световната практика в идентични ситуации ясно говори, че такива „магически” варианти не съществуват, особено в условията на съмнения в наличната информация и непълноти в правната рамка за такива решения“, предупреждават от БНБ.

Към момента двете банки остават под специален надзор, тъй като не разполагат с достатъчно ликвидни средства, с които да бъдат посрещнати потенциални масови тегления от страна на клиентите. Депозитните портфейли на КТБ и ТБ Виктория възлизат на съответно 6,3 млрд. лева и 284 млн. лева, припомнят от банката.

В края на съобщението си от БНБ обръщат внимание, „че всички частни или партийно мотивирани опити за натиск върху общественото мнение и върху институциите, ангажирани с проблемите, породени от затрудненията на КТБ, могат само да навредят на процеса на дефиниране и прилагане на адекватни мерки“.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
Гара Бов преди 9 години
А така, взеха ви и последната копейка омразите мръсни комунистически, окрадоха ви до шушка, а сега пак гУасувайте за тех. закУех се!
53
0
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
Нямам думи и ако не е тайна какво името на този силен Виентски фонд защо се пази в тъйна или пак трябва да научим от чуждите медии? Защо е тази потайност?
52
0
 
3
 
! Отговори
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА преди 9 години
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА НИКЪДЕ
51
0
 
3
 
! Отговори
верго преди 9 години
Нужно е да се гарантира физическото оцеляване на хората, като им се осигури някаква сума по подобие на Кипър да покриват ежедневните си нужди, смятам че ликвидност в случая може да се намери. За съжаление нашите институции няма да обърнат никакво внимание на гражданинете затова най правилното в случая потърпевшите да се обърнат за помощ към ЕК.
50
0
 
5
 
! Отговори
верго преди 9 години
Интересно как бихте коментирали от БНБ закона, който ясно казва: Чл. 36. (1)...... (2) Българската народна банка задължително отнема издадения лиценз на банка поради неплатежоспособност, когато: 1. не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време, или 2. собственият й капитал е отрицателна величина. (3) Решението по ал. 2 се взема от БНБ до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособ
49
0
 
4
 
! Отговори
верго преди 9 години
Единствения вариант е да се направи като в Кипър там позволиха на всички имащи влогове да теглят по 300 евро на ден докато нещата се взеха под контрол. Това позволи на хората да покриват ежедневните си нужди, а на малките фирми да плащат на персонала си. Защо не се приложи това и за конкетния случай, нали до 100 000 евро са гарантирани по закон? Редно е още утре банката да отвори и да се извършват плащания до някакъв таван. По този начин ще се избегне масово теглене на големи суми и хората ще се поуспокоят докато трае надзора.Интересно как бихте коментирали от БНБ закона, който ясно казва:
48
0
 
1
 
! Отговори
яя преди 9 години
Искров ще свърши като Кюлев.Тия тарикати си мислят че някой ще си прежали парите.С удоволствие ще отърва страната от няколко *** а после може и даги лежа.При първия с дупка в главата ще се усетят и че се разбягат.Веждичката го каза -мирише на кръв
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общ банков съюз ще видим на крив макарон с тези крадливи политици.Едно време окрадоха спестяванията на моите родители,сега взеха и моите.Вярвам,че никой няма да ни върне парите,защото става дума за милярди.Това са много пари, страшно много пари.Няма от къде да ги намерят.Слава на Бога,защото за пореден път показа на Деница,че не може да управлява и хората живеят в хаос.Скоро няма да има държава.Бойко изнудва народа.По-добре гладен и без пари от колкото да гласувам за шефа на мафиотския кръг -КАП
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още преди два месеца казвах, че няма да ни върнат дори гарантираните депозити.Никой не искаше и да чуе.Хора, без стачки и сериозни протести няма да се разрешат проблемите.Защо стачките са в работно време?Защо не са в събота или неделя?Защото ще се съберат много хора,ето затова.Време е за сериозни протести с камъни и лопати.Край,няма да си плащам данъка,такси,вноска здравеопазване.Нищо на тази държава няма да дам и повече в БГ банка няма да си сложа парите.Емиграция,това е истината.
45
0
 
9
 
! Отговори
истина ви казвам преди 9 години
БНБ има пряка вина за станалото ! БНБ позволи това, което се случи, защото е корумпирана и манипулирна институция ! БНБ е мафия ! Другото са глупости .... а гражданите на тая държава са едни паламути !
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали като падне валутния борд ще фалират не една ,а десет банки.Това вече сме го виждали.Знаем какво ще се случи ако падне борда.Държавата има псри,но има много крадливи полотици.Това е проблема.
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата няма пари и рискът от падане на валутния борд расте, освен ако ЕС и САЩ не отпуснат поне 10-15 милиарда евро в началото на евентуална паника и теглене и от другите банки.
42
0
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Искров ще мотка докато изтече законовия 6-месечен срок. След това ще се моли на шопара да го спасява, защото и тогава парите пак няма да стигат. Само, че тогава ще е вече нарушил закона и не знам с какво ще се оправдава. Господаря му може да го хвърли и на кучетата!Или, както си е изтеглил всичките спестявания да не вземе да замине на "почивка" на някой остров и да забрави да се върне?
41
0
 
5
 
! Отговори
тигър преди 9 години
Искров, 2 месеца не можеш направиш една оценка искаш акционерите ти дадат отговор за една седмица. Типична българска институция. Чакаш нещо с месеци а ти поставят срокове в рамките на дни. Оценете банката на акционерите, защото все пак не е на БНБ и седнете всички на една маса и решете казуса. Тези хвърчащи послания са точно по примера на Василев и кой стои зад тях няма как да знам. Покажете се на плазмата, че ви забравих лицата м******** ви. Обявите ли фалит сами казвате че сте некадърни.
40
0
 
3
 
! Отговори
популист преди 9 години
Несъстоятелност = ликвидация на ФГВБ (събиран 15 години , откъде ще има пари ако нещо с друга банка стане) = 3млрд се изтриват от БВП над гарантираните = Кредитните милионери като Д.П се радват = Ц.В. и той се радва = фалити на предприятия = усилена задлъжнялост между фирмите = недоверие в България = спад на БФБ = безработица = влошен кредитен рейтинг = увеличаване на лихвите по кредити = сива икономика = намаляване кредитното усвояване. И всичко това за предизборни фишеци и настройване на хора
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незабавен арест на Искров и ръководството на БНБ.Това е първата стъпка към решаване на казуса КТБ!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Служителите от БНБ да почна да говорят, защо, кой и как. Който го направи ще отърве отговорността. Който не го направи ще плаща.Хубавото е, че БНБ ве че усеща дебелия и влезе в обяснителен режим. Засега само пред наивната публика и неграмотните мутро/ченгеполитици.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма държава в ес където вложителите да нямат дори и частичен достъп до вложенията си.в кипър затвориха за две седмици и после разрешиха на вложителите да теглят до 300 евро на ден и до 2000 евро при пътуване в чужбина.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГАРАНЦИЯ - ФРАНЦИЯза БъГъ нищо не е казано
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то затова и никой на никого не вярва в бг