16 българи на ден опитват да сложат край на живота си

Вълна от самоубийства у нас, 74% от българите депресирани и потиснати
29 авг 2014 17:00,
189
16 българи на ден опитват да сложат край на живота си
Снимка: архив, Reuters

В последно време в България се наблюдава вълна от самоубийства. В страната се правят от 5000 до 6000 опита за самоубийство годишно, като от тях 1600 се реализират. Това означава, че на ден средно по 16 българи се опитват да сложат край на живота си, съобщи в Русе заместник-председателят на Центъра за демографска политика /ЦДП/ проф.Петър Иванов.

По думите му опитите за самоубийство в целия свят спрямо реализираните самоубийства са 16 към 1, а в България те са 4 към 1.

Иванов каза още, че страната ни е на първо място по детски самоубийства, а във възрастовата категория от 15 до 25 години този акт е третата причина за смъртност.

Според професора демографската картина е ужасяваща, а причината е установена от "Евростат" - 74 процента от българите са депресирани и потиснати.

Иванов обясни, че трябва да се вложат огромни средства за превенция на психичното здраве.

От ЦДП казаха още, че 50 процента от територията на България след две-три десетилетия ще бъде безлюдна, като за спасението на България от демографска катастрофа са необходими по 4 млрд. лева годишно.

Иванов и председателят на ЦДП Искрен Веселинов заявиха, че се обмисля възможността сдружението да сезира главния прокурор за престъплението "геноцид срещу българския народ", извършено от правителствата, управлявали България след 1990 година.

Според тях поводът е, че близо 25 години след помените българите са най-бързо изчезващата нация в света, най-бедни, най-нещастни и с най-висок процент на самоубийства, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До edna balgarkaне става само с искане.
56
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До почерпенЕх ех няма да види вината в себе си и околните а Ран ът, ХАРП, Костов , САЩ и някви други субекти които нямат почти нищо общо с нас. Очаквам минусите ви с нетърпение.
55
6
 
7
 
! Отговори
почерпен преди 9 години
Еми Ран и Ът, и техните помагачи от българска страна, да почерпят.
54
2
 
8
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Мартин донякъде ти схващам идеята, но и там нещата са размътени ако тези хора наистина се интересуваха досега щяха да са предприели по-драстични мерки. Да добавиме това и че много от последователите на Атака имат расистки обеждения във всички посоки. Разбирам да плеснеш за дето краде, но да пребиеш един чернокож без причина не е нормално. Скинхед са най-долната прослойка на обществото тяхната идеология не прераства в нещо градимо.
53
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го кажете на Боко тъпанара където иска отново до загроби бедния и ограбен българин ама и народ шашаф
52
6
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Самоубиствата са наследство на ,комунизъмъ, сега капиталистическия социализъм. Тогава даже ги самоубиваха -Горуня.
51
3
 
6
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
До ККК работя в неопределен режим обикновенно ставам в 8 сутринта и приключвам в 2 3 вечерта. Просто правя това което ми харесва. Аз нямам порвиви да ходя по клубове или на купони работих в централен голям клуб 2 години и се нагледах. Занимавам се с анимация, осветление в театъра, звукозапис и имам време и да се забавлявам. Човека е единственият на тази планета който може да създава изкуство, защо да се пропилявам както някои индивиди.
50
4
 
3
 
! Отговори
4epa преди 9 години
VSI4KI 4ERVENI TROL4ETA-- IZMEKIAR4ETA SA NA POSTA KATO GIURO MIXAILOV !!!!!
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои стигат до там и пари за нищо нямат.Като не работят от къде заплата но плащат сметки на равно с тези където работят по 18 часа.От къде?Така че тези къде мрънкат защото ходят на работа,хич не са ми ясни.Такива са си но останалите къде ядат нормално два пъти седмично?Има хора които живет на ръба,но никой не ги знае защото те си мълчат и не мрънкат.Не можеш да ги разбереш защото не се оплакват за нищо.А всъщност са много зле.
48
1
 
10
 
! Отговори
ККК преди 9 години
До smaZanGuLub, на 23 си. още си млад и сега е лесно да кажеш работя на две места щото съм силен ... още 20 години можеш ли да работиш на две места ? ... а и защо е нужно да работиш на две места, а кога живееш ? и предполагам като кажеш две места се разбира по 8 часа по 5 дена :)
47
7
 
3
 
! Отговори
4epa преди 9 години
EDIN LUD ZAPALIL SE NE E RAVEN 16 NA DEN--TROL4E !!!! DO 62
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българинът иска спокоен нормален живот а не стрес,простотия и вулгарен идиотизъм
45
11
 
20
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Скоро ще почнат пак да се палят, *** се връщал на бяло магаре ;)
44
15
 
14
 
! Отговори
4epa преди 9 години
BSP DO TAM NI DOKARA !!!!!
43
6
 
3
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
За какво му е на човек да му е лесен живота, по-скоро той трябва да се стреми да е силен пък живота нека си е труден колкото си иска. Казвам го защото съм на 23 работя на 2 места намерил съм как да се справям и правя нещата които искам. Не е целта един да е добре, за съжаление някои не осъзнаха, че колкото и власт да имат ние сме равни и не става въпрос за лични качества, а за това че сме хора. За мен единственият изход е от някои хора да остане само прах.
42
1
 
24
 
! Отговори
edna balgarka преди 9 години
Магазините им бяха затрупани с всевъзможни стоки - електроуреди , домакински , дрехи , техника..........Тоест - заплюха си тези територии и ги прикачиха към тях . Тук дойде турски полъх , после китайски , после всякакви други *** , но не и ЕВРОПА .Тук не се случи нищо ЕВРОПЕЙСКО - нито техника , нито култура .......И така много години - цели 25 . Та на колко вълни бяхме свидетели . Изнесаха се цели фамилии , цели градове . Никой не го спря . И сега тук е трудно . Много трудно .
41
1
 
0
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
история*
40
2
 
13
 
! Отговори
ККК преди 9 години
До Анонимен 53:По принцип си прав, обаче тея дето наистина са зле са ддалеч от нас, а тези дето са ни близо са по добре и от тук идва целия негативизъм и мрънкане. От икономическа гледна точка не сме зле.Лошото е че услугите (здраве, образование, съд) които предлага Държавата на гражданите е под санитарния минимум за ЕС. Само ако тези неща ги оправим ще заживеем два пъти по богато и щастливо от сега, гарантирам ти го.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още две-три десетилетия според професора и 50% от територията ще е безлюдна, за другата половина всеки се сеща, че ще е населена предимно с родни цветнокожи и други, познати сега като "бежанци". Не очаквах да се сгромоляса държавата толкова бързо, честно... все си мислех, че има някаква надежда, но явно това е краят.
38
5
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Жалка исория... хахаха. :)))