16 българи на ден опитват да сложат край на живота си

Вълна от самоубийства у нас, 74% от българите депресирани и потиснати
29 авг 2014 17:00,
189
16 българи на ден опитват да сложат край на живота си
Снимка: архив, Reuters

В последно време в България се наблюдава вълна от самоубийства. В страната се правят от 5000 до 6000 опита за самоубийство годишно, като от тях 1600 се реализират. Това означава, че на ден средно по 16 българи се опитват да сложат край на живота си, съобщи в Русе заместник-председателят на Центъра за демографска политика /ЦДП/ проф.Петър Иванов.

По думите му опитите за самоубийство в целия свят спрямо реализираните самоубийства са 16 към 1, а в България те са 4 към 1.

Иванов каза още, че страната ни е на първо място по детски самоубийства, а във възрастовата категория от 15 до 25 години този акт е третата причина за смъртност.

Според професора демографската картина е ужасяваща, а причината е установена от "Евростат" - 74 процента от българите са депресирани и потиснати.

Иванов обясни, че трябва да се вложат огромни средства за превенция на психичното здраве.

От ЦДП казаха още, че 50 процента от територията на България след две-три десетилетия ще бъде безлюдна, като за спасението на България от демографска катастрофа са необходими по 4 млрд. лева годишно.

Иванов и председателят на ЦДП Искрен Веселинов заявиха, че се обмисля възможността сдружението да сезира главния прокурор за престъплението "геноцид срещу българския народ", извършено от правителствата, управлявали България след 1990 година.

Според тях поводът е, че близо 25 години след помените българите са най-бързо изчезващата нация в света, най-бедни, най-нещастни и с най-висок процент на самоубийства, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четейки коментарите, виждам едно тревожно нещо- българите само се оплакват. Народ, който си заслужава съдбата. Само пари са му в главата. Нито ценностна система адекватна има, нито нищо. България била зле... Годподи, не не е зле. Не е зле спрямо тези, които наистина са зле. Тези, които живеят в 10 квадрата помещение, тези, които работят по 18 часа на ден само, за да се изхранят. Тези, които нямат шанс в живота си. Това е зле. Ние сме много, много добре. Само мрънането е доста в повече.
36
3
 
21
 
! Отговори
edna balgarka преди 9 години
Много далече отивате .Положението вече е трагично - прогонването на населението се извърши тенденциозно и много качествено . Такова обезлюдяване след падането на стената не се случи ни то в Унгария , нито в Чехословакия , нито в Полща ,нито в Румъния - никъде и в никоя европейска страна населението не се изнесе от териториите,които обитава . Това се случи по план - ние останахме ничии . Още първите месеци след 90та Германия заля и превзе пазарите на Унгария и Чехословакия .
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек си изпада в депресия някога.Никой не му обръща внимание.Поради липса на много неща.Всеки с болките си.Но, в момент врче имаш пари,деца,работа дом.Мозъка си работи и от време на време с изпада в началните състояния.Лекарствата за оправяне на настроението действат до едно време.Подтискат лошите мисли.Като се спрат да се пият още по лошо.Тогава вече се говори за психическо заболяване.Което е в следствие на преживян емоционален шок.И се отключва в този момент.Хапчетата забавят развитието на болестта
34
3
 
25
 
! Отговори
ККК преди 9 години
Сложете пингвини в пустинята и ако ще и 10 милиарда да харчите те пак няма да се размножават.Ние имаме разсипана здравна, образователна и съдебна система, тоест няма нормална среда за живот и нормално и хората да не искат да се размножават. ако ще и 10 000 лева да направите майчинските, нормалните хора пак няма да се размножават ... ***
33
4
 
4
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Организация на хайки! Доставка на оръжие, а и *** се прави лесно и да ги почваме! Проверете и от дядовците дали не е останала някоя двуцевка! Броня за маутин борд струва 500 лв. достатъчна защита е - фуул гийр ! Преди два дена един украинец бие в студентски град, защото го помолил да си хвърли бутилката от бира в кофата, а тоя пумяр не искал! Човека е от друга страна и е попитал защо, защо не правите нищо?!
32
1
 
16
 
! Отговори
KKK преди 9 години
България от демографска катастрофа са необходими по 4 млрд. лева годишно.Как с 4 млрд лева годишно ще се справим с това ? някак си ще ги пизведем ли тея деца, тъпкачи от африка ли ще наемем ?Докато не разберете че дългогоодишната политика на комунистите към тотална разсипия не се промени, и хоата не почнат да виждат надежда, няма да се репродуцират.Това си е нормална природна реакция, като няма среда за живот вида или изчезва или мигрира.
31
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идеята на плана, ако Ран-Ът има ли няма ли не се знае, но социален експеримент има и никой не го крие, но вероятно и най-смелите очаквания на експериментаторите не са стигали до там какво си причинихме и причиняваме всеки ден един на друг самите ние. Значи оказва се това е същността ни, което в момента се случва, трябваше да стане ясно и трябва да решим-ще живеем или ще умираме като народ. Явно, че не искаме да живеем.
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
накъде отива в софия сега всеки час навсякъде има материал
29
4
 
6
 
! Отговори
Марто преди 9 години
Колкото повече самоубийци, толкова по-малко самоубийци ...
28
2
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Тенденцията е описана още в 1957г. от Ерих Фром в издадената му у нас книга-"Психично здравото общество". Самоубийството е израз на тотално несъгласие с порядките в обществото. Като се има в пред вид превръщането на капитализма в демократичен и дружелюбен фашизъм-чети Gross B.M. Friendly fascism: the new face of power in America. South End Press, 1980 очаквайте самоубийстата да станат основна причина за смъртността у нас.
27
3
 
6
 
! Отговори
софинец преди 9 години
До има разликакато се обърне лодката пътища много...
26
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега напишете по колко българи на ден са искали да се самоубият или са се самоубивали до преди 25 години. От глад, мизерия, липса на здравни грижи , работа и всякаква перспектива за горе долу нормален живот.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой умрял викате
24
4
 
7
 
! Отговори
o..narode преди 9 години
haide,zaspal,narod-na orajie-protiv vsicki koito iskat daupravliavat,vdigni se strahliv narod.......
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Идва война скоро.. по добре там да дадат живота" И за кого да дадат живота си? За интересите на същите тези, които са ги накарали да намразят живота и да поискат да умрат? Съд и затвор за убийците на българския народ!
22
8
 
6
 
! Отговори
СиДянков преди 9 години
Сега като се върна.... Всеки починал ще е бонус за мен ! Осигуровките и вноските за пенсия на всечки самоубиец са за мен !
21
4
 
10
 
! Отговори
Левон-банкера преди 9 години
Малко са 16! Когато станат 160, а защо да не са и 1600 - тогава ще е далаверата!
20
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега като дойде Боко Тиквата на власт, няма да са 16, а 160 на ден.За много хора поредното увеличение на тока, което им гласи банкянският мафиот и стоящите зад него ВЕИ-олигарски ще се окаже непосилно ...
19
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плана Ран-Ът си остана една книжка с препоръки, зле прочетена и зле приложена от Луканов. Той си приложи и извъртя "мерките", които само на него му харесваха, за да подготви почвата за грабежа който предстоеше. Например който е чел плана ще види, че в него е заложен Валутен Борд, който да бъде въведен още през 1990-та, който щеше да ни спаси от тогавашните банкови фалити и седемгодишната суматоха. Просто на някой другари назначени за милионери така им е удобно да си мият ръцете.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
важното е да оцелее ком. олигархия и децата й другите да *** да живеят като по Оруел в 1984