ГЕРБ предвиждат нова структура на Министерски съвет

Преглед на по-интересните теми от печата за 29 август
29 авг 2014 07:00, Александър Попов
129
ГЕРБ предвиждат нова структура на Министерски съвет
Снимка: Булфото

Нова структура на Министерски съвет предвижда управленската програма на ГЕРБ. Това казаха пред "24 часа" от партийната централа на Бойко Борисов. Със сигурност с такъв статут ще се обособи енергетиката, която сега е под шапката на икономическото мегаведомство. Ще бъде обособено и министерство на електронното управление, защото в момента парите, които постъпват по това направление в отделните ведомства, се разпилявали.

"Изборният борд иска промяна в методиката за разпределяне на мандатите". Една от основните задачи на новосъздадения Граждански борд за свободни и прозрачни избори към служебното правителство ще бъде да измени методиката за определяне на изборните резултати, пише "Сега". Поправката влезе в дневния ред на новата структура, след като на първото й заседание в сряда бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов обяви, че системата за изчисляване на мандатите е сгрешена. От ЦИК реагираха предпазливо и призоваха първо да се изчака и да се провери как работи методиката, преди да се създава паника.

Предизборната тема вестникът продължава с изказването на лидера на ДПС Лютви Местан, който прогнозира, че на предстоящите избори партията му ще подобри резултата си от предходните, на които движението спечели 400 хиляди гласа и 36 депутатски места. Местан не се ангажира с конкретна бройка, но посочи, че в Разград движението има потенциал да спечели три вместо досегашните два мандата. Рекордът на партията е 37 мандата в 41-то НС.

В свой обзор "Труд" оповестява: Промени в състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) все пак ще има. Шефът Боян Боев и комисарят Лилия Младенова подадоха оставки вчера. Друг комисар - Еленко Божков, е пред уволнение. Оттеглянето на тримата беше поискано в сряда от служебния кабинет. В четвъртък сутринта с декларация до медиите тримата отказаха да дадат оставки. В своя защита обясниха, че комисията е проверила ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" и е открила нарушения. Освен това само половината от 2,9 млрд. лв. дългове на НЕК зависели от регулатора. Комисарите направили проверки на зелени централи и търговци на ток, въвели балансиращ пазар на ток, разделили НЕК и ЕСО, не включили в цената на тока разходите по АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Въпреки изброените заслуги премиерът Георги Близнашки разкритикува поведението им.

"Този състав на ДКЕВР носи огромна вина за тежкото положение, което се създаде в енергетиката. Политиката, която следваха, се провали напълно", каза Близнашки и нарече тримата "вредни хора". Няколко часа по-късно Боев и Младенова разговаряха с икономическия министър Васил Щонов и бяха убедени да подадат оставки. Очакваше се Божков, който не е бил на срещата, да ги последва, но до редакционното приключване на броя не го направи.

Енергийната тема присъства днес на страниците на "Дума", представена от позицията на Явор Куюмджиев, водачът на листата на БСП в Търговище, според когото "хората в Енергийния борд представляват корпоративни интереси, а сегашните управляващи са отряд за "мръсни поръчки на Бойко Борисов".

В интервю Таско Ерменков, водачът на листата на БСП в Сливен, същи изказва своето мнение. "Енергийният борд е олигархична структура. Служебният кабинет официално слива корпорациите с държавата. На това му казваме олигархия, мафия. Според мен бордът се прави, за да скрие реалните политики, които ще се осъществят в областта на енергетиката, ако редовното правителство е като служебното. Тежестите в системата ще бъдат прехвърляни изцяло на гърба на потребителя. Всъщност НЕК остана единствената държавна производствена структура с огромни мощности. Тя е сладък къс за приватизация. Силно се надявам да не се случи одържавяването на задълженията и обявяването в несъстоятелност на НЕК. В компанията има временна ликвидна криза, тя не е изпаднала в несъстоятелност", твърди Ерменков.

Гърция излиза от кризата със стабилни темпове, това послание изпрати премиерът Андонис Самарас, пише "24 часа". "Страната мина през жестоки изпитания в последните години, но излезе с кураж да се бори и поправи", отбеляза той. Според премиера Гърция е оставила стагнацията зад гърба си и навлиза в нова епоха без дефицит и с конкурентоспособност.

Акцентът на световните агенции днес е отразяването на клетва на дванайсетия президент на Турция Реджеп Ердоган, която той положи вчера. Ердоган е първият държавен глава на страната, избран пряко от народа, и затова протоколът на церемонията бе напълно променен. Българският президент бе единственият представител от Евросъюза на церемонията. Росен Плевнелиев предаде на новоизбрания турски президент поздравленията на Европейския съвет, изпратени лично от неговия председател Херман ван Ромпой.

"Сега" представя сравнителен анализ в посока на усвояването на евросредствата от страната ни през годините от влизането ни в ЕС, който показва, че България е 24-та в ЕС по усвояване на европейски пари. Изводът е, че държавата ни трайно се представя зле в усвояването на европейските средства сред 28-те членки на Съюза, сочат данни от статистика за програмния период 2007-2013 г., представена вчера от вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова. По този показател сме равни с Италия, а след нас остават само Словакия, Румъния и Хърватска. Данните са притеснителни, тъй като близо 3/4 от публичните инвестиции в България идват именно от европейските фондове. Делът на тези пари е 72%, останалото са бюджетни средства. Така, при намалелите и частни, и държавни инвестиции, вместо да бъде безупречна в спазването на процедурите, България не може да усвои полагаемите й се еврофондове.

Илияна Цанова предупреди, че до края на тази година може да бъдат загубени близо 193 млн. евро. Тя е оптимист само за изцяло спряната от Брюксел програма "Околна среда". Според нея се работи за евентуално размразяване на плащанията през октомври. Не толкова оптимистично гледа на ситуацията с Програмата за развитие на селските райони земеделският министър Васил Грудев.

"Изоставаме стремглаво. Девет месеца работата е била спряна. Категорично е, че ще има загуба - между 53 млн. и 93 млн. евро. Можем само да се стараем да я минимизираме. Като не се върти колелото, настава пълна катастрофа в системата", каза той. Според Грудев е имало неразпределени за работа между експертите проекти за 130 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГРЕШКА ЧОВЕШКЕ. България с главно Б
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Госпожо може и да сме анонимни, но сме искренни в изказването си и не сме *** на никого.И не си мисли, че сме от някои цвят, защото точно тези цветове крадат българия.Никога няма да се оправим докато не станем един цвят със строги закони и ред. Така както Тодор Живков ни водеше. Защото винаги трябва да има един на чело, а не както през тези години много управляващи, много крадльовци и то с купени тапии и титли.ПОГЛЕДНЕТЕ ПУТИН.БЕЗ РУСИЯ СМЕ ПЪЛНА НУЛА. КАКВОТО И ДА ПЛЮЕТЕ.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЪМ НИЯ, НО ИСКАМ УПРАВЛЕНИЕ КАТО НА ПУТИН.
80
1
 
0
 
! Отговори
Lidia преди 9 години
До Анонимен 100 . Mnogo si kompetenten . Napravi oficialno izkazvane , zastani s imeto si . Da ti se poradvam na madrostta , kak opliuva6 po4ten 4ovek i politik kato Borisov !
79
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя на снимката, още не е взел властта и вече взе да я прекроява - агентите му, под управление на послушкото *** вече се борят за интересите на монополите - вдигане на тока, на водата, на данъците и др... Той пък лично прокарва идеи за външен заем. Сега ще прекроява държавното управление.Интересно, кога ще обяви замразяване на заплатите и пенсиите?Вероятно това ни го пази за дересерт, като го изберат, и ще ни замрази парите.Голям смях ще падне, ако не може да вземе властта на изборите...
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 92И аз отивам да повръщам.
77
4
 
18
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
няма спасение за това нашето глупаво племе, ама сме по-прости и от укрите... така ще е като ходите за гъби на изборите, та маргиналните с промити мозъци да дават властта на тепсия на неграмотен пожарникар - мутра...
76
5
 
18
 
! Отговори
кибик преди 9 години
Чета невчесаните мисли на един анонимен-безпартиен и ми става ясно защо шанса ни да се оправим е НУЛА. Бойко има един траен и сериозен ивтерес - да граби. Неговият основен инструмент е "лъжата" и манипулацията. Фактите посочват, че по негово време дългът подскочи с 4 милиарда. Всичко, което е негова гордост е или с европейски финанси (метро, магистрали) или с държавни пари - южната дъга като кмет. Лошият Станишев намери пари да подкрепи строежа на най-скъпата магистрална отсечка (става за лодки)
75
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** много нещо, явно с откраднатите пари БСП/ДПС искат пак кампанията им да мине в плюене и нищо смислено. ГЕРБ е единствената партия на предните избори, която не използва плюенето като основен агитационен елемент. И в момента се вижда, че имат някакви идеи. Докато тъпите комунетате знаят единствено и само да плюят. Тоя номер минава при простолюдието за съжаление. Интелигентните хора ще гласуват за ГЕРБ, защото БСП/ДПС за пореден път показа каква шайка крадци са!!!
74
9
 
29
 
! Отговори
алооу - гейберите преди 9 години
кралят тиква предвижда да ви зароби с още поне 10 милиарда дълг
73
2
 
22
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Те и 121 депутати предвиждат!И то на изборите, не на последващото пазаруване с голямата кошница като преди 4 години!Може би Берлускони е услужил на Батето с гадателката си?
72
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Любомир Левчев написа преди много години Бездарието е фашизъм!------------------------------------------------така нереализираните от комунизма станаха демократи
71
5
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ЛУДИ ПАРИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦ-ОВЕ И ВЯТЪРНИТЕ И СЛЪНЧЕВИТЕ ЦЕНТРАЛИ СОБСТВЕНОСТ НА РАЗНИ МУТРИ И МАФИОТИ И ЗАТОВА ИСКАТ ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА! А ПРАВИТЕЛСТВАТА СА ПИОНКИ И КОРУМПИРАНИ И ЩЕ НАПРАВЯТ ВСИЧКО ЗА ПАРИ, А НАРОДА ЩЕ ЖИВЕЕ ВСЕ ПО ЗЛЕ И В МИЗЕРИЯ!
70
10
 
21
 
! Отговори
алооу - гейберите преди 9 години
никой не ви е избрал чалмалии такива - нищо не можете са предвиждатегейб предвижда приватизация на улици и ако искате да се приберете у вас да плащате тлъсти суми. Гейб предвижда шистов газ в добруджа и нови американски бази пак там - само Атака ги нарита тия ***
69
7
 
14
 
! Отговори
алооу - гейберите преди 9 години
никой не ви е избрал чалмалии такива - нищо не можете са предвиждатегейб предвижда приватизация на улици и ако искате да се приберете у вас да плащате тлъсти суми. Гейб предвижда шистов газ в добруджа и нови американски бази пак там - само Атака ги нарита тия ***
68
35
 
11
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Всичко, което казва и прави Б.Борисов , още веднъж подчертава, че в момента той е най- подготвения Държавник. Искаме или не той трябва да бъде Премиер. На другарите ще им кажа да избират . Мишето Миков-пиянде и ***, Бареков-наркоман и луд за връзване, Радан Кънев-мижитурка и пудел на Иван Костов. Това предлага политическата сергия в момента. Иначе е лесно да се псува , но Премиера трябва да има опит и качества. Б.Борисов е бил Гл.секретар на МВР, Кмет на София , Министър председател .
67
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нови структури-нови топли местенца за герб-хранениците.Боже,пази България!
66
7
 
30
 
! Отговори
банкянски смешко преди 9 години
Нещо не разбрах ,да не би изборите да са минали,че Бойко почна да създава нови министерства.Сигурно и калинките вече е приготвил за назначения на бъдещите чиновнически крадливи службички
65
9
 
17
 
! Отговори
Истината! преди 9 години
Високите цени за тока са резултат от:1. От кражбите за милиарди от енергийната комунистическа мафия.2. От плащането на тока на ***.3. От безкрайната простотия на част от българския народ, която продължава да гласува за преименуваните комунисти и така им дава възможност да идват на власт и да опоскват държавата до дъно, те са нещо като Червени Скакалци след които не остава нищо!
64
7
 
34
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Аз пък предвиждам, че след поредното оакване на ГЕРБ, бедния българин ще е още по-беден!