Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!

Историци поискаха един учебник по история в родното училище
179
Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!
Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

В българското училище трябва да има един учебник по история и съдържанието в него да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от "млади момчета и момичета, които може би са много умни, но те следват опорните точни, зададени им фондации", поиска директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Той, заедно с други видни български историци, дадоха специална пресконференция по повод учебника по "Човекът и обществото" за трети клас, в който според тях има изопачаване на исторически факти и събития, свързани с Васил Левски.

"Трябва група от изтъкнати български историци от различни университети, институти и музеи да седнат и да прегледат учебното съдържание по история, "за да не се получават глупости от типа, че при управлението на цар Симеон Велики има много войни, но няма никакви особени последствия за развитието на България", заяви проф. Димитров, цитиран от БТА.

От своя страна, акад. Георги Марков каза, че у нас 25 години вече се пишат различни учебници, като историята се пренаписва и понякога в различните учебници за едни и същи събития и герои има различни оценки.

Той отбеляза, че учебниците, които са написани, са възложени от Министерството на образованието и науката и припомни, че има изисквания за тях. "Сега ни казват, че трябва да бъдем толерантни и че не бива да съобщим на децата, че Левски е бил арестуван от заптиетата и затова в учебника за трети клас пише, че Апостола е арестуван от полиция", посочи акад. Георги Марков.

Според проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет трябва да се върне понятието "родинознание", защото това е най-подходящият термин за учениците в трети клас за въвеждането им в националната история. Павлов каза, че е участвал в написването на учебници по история за пети и осми клас и заяви, че "няма какво да се европеизира в нашето образование, защото то е достатъчно европейско".

Историците съобщиха, че днес ще имат среща с министъра на образованието и науката Румяна Коларова, за да й връчат писмо, в което настояват да има преосмисляне на политиката на МОН по българска история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
2
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Че 1989г имаше ли промяна или беше подмяна.Най богатите хора в България са си предишните ***.Факта че такива като (НЕ)професор Б. Димитров и акд Марков са на държавна ясла като агенти на КГБ нищо не се е променило след 1989г.КГБ -агентите са си на власт.
83
4
 
1
 
! Отговори
НИКОС ГЕОРГАДИС преди 9 години
РАЛИ1. ТИ СИ МНОГО ЗЛЕ.ФИЛИПОПОЛ Е НАСЕЛЕН С ГЪРЦИ...ЦЯЛОТО МОРЕ ОТ КОНСТАНТИА ДО КОНСТАНТИНОПОЛ ИМА САМО ГЪРЦИ.ПО СТРАНДЖА И САКАРА Е ИМАЛО САМО ГЪРЦИ--МОНАСИ ИСИХАСТИ И ЕВЗОНИ=ГРАНИЧАРИ НА ПАРОРИА-ГРАНИЦА.ЗАЩО СТЕ КОПАЛИ 2 МЕТРА РОВ ДЪЛЪГ 130 КМ..ОТ ПИРГОС ДО СТЕНИМАХОС ???
82
1
 
6
 
! Отговори
трябва да знаем преди 9 години
"Глаголица" така се наричала азбуката, създадена от Кирил и Методий. Графиката на тази азбука се различава много от старогръцката. Тя е твърде сложна, трудна за употреба. "Кирилица" започва да се нарича азбуката, създадена вероятно от Климент Охридски, графиката на която наистина е много близка до гръцката. Това, че прилича на гръцката, не е повод да я отричаме. С буквите чудесно се отразяват особеностите на ГОВОРИМИЯ тогава език.
81
13
 
2
 
! Отговори
Исмаил до комитов преди 9 години
Че ти вярваш ли че село от 200 човека са изколели 300 ха..ха?И от всяка скала се е мятала по една мома да не стане мюсюлманка.На такива легенди-пропаганда вярваш ли?Всичко това е пропаганда за ни омърсят преди да ни прогонват в Турция и да ни сменят имената.Ако прочетеш историята писана не от историчари лакей на БКП и Москва фактите говорят друго.Добре че сега няма цензура на източници и винаги може да откриеш истината и истинската история.
80
6
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 111,Църхо и Страхота са истинските имена на Кирил и Методий.В коя България не са идвали двамата братя,като Солун е населен с българи."че *** е мама сгодила за бяла Рада Солунка в Солуна града голяма."-Песен на Иванка Иванова. Същинските гърци идват от Африка,данайци част от еврейското Даново коляно,прогонени от Египет.Гърция съществува от 1828 г.Македония измисления последен проект на Коминтерна от 1934 г."Не плачи Македонийо и вие други сестрици"-Мизия,Тракия и Македония са сестриците!
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Демократ и ти се имаш за демокрад?
78
1
 
4
 
! Отговори
комитов преди 9 години
До Исмаил(рябва да се включи възродителните процеси,изселванията, и репресията на религиозна основа в учебниците по история.)ДА но заедно с геноцида извършван по земите ни от османската империя
77
11
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Защо се обаждат измислените историци агенти на КГБ .Те пишат история когато се цензурира и одобри от Москва.През руското робство България е била по зле от колкото през турско робство: През турско има религиозна свобода и са се строили църкви-през руско обратно През турско имало свободно движение на хора и стоки-през руско концлагер През турско не са пращани за виц в диарбекир- при руснаците за виц в Белене През турско българите имали частна собственост-при руснаците всичко е дър
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо филми за Левски, ще гледаме Великолепния век и Кюсем султан по тв.
75
0
 
6
 
! Отговори
БГ истории преди 9 години
Живков и комунистите изгониха турците към родината им, но след 1989 г. демократите от ДПС и СДС на Костов им дадоха права да гласуват.
74
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Такива "учебници"се появиха след "демократичните промени".Написани са от безродните наследници на червената олигархия.Та за да има истински учебници,може би е нужен подбор на хора,които не са имали нищо общо със БКП,родителите им също да не са били ръководни кадри на Партията.Само тогава ще започне възпитаване на децата във родолюбие,уважение към българската (истинската!)история.Дотогава ще слушаме само *** алабалистики.Това е.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В бъдеще ще се учи История на Турция за да не обидим ЕС и Турция.
72
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До ГайдарКъдето и да са бягали,са били в български земи.Ей това не отърва на много хора да кажат.Не съм историк.Интересувам се от много време от история и все повече се ужасявам от всичко,което съм видяла и чета.И след като историците и археолозите робуват на идеологии,партийни пристрастия,остава на обикновените хора да продължават да пазят рода и традициите.
71
2
 
1
 
! Отговори
Исмаил до 109 преди 9 години
Какво разбираш от турчеене?На нас много неща ни са ясни, на теб не са!Трябва да се опишат как милиционерите с чукове изпотрошиха паметните плочи на нашите мъртви.Променяха историята по заповед на Кремъл точно такива агенти КГБ-историчари.Да се обясни как още по рождение са те определили "за враг на народа" защото си мюсюлманин.ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ ИСТИНАТА НЕ РЕЛИГИОЗНА-ПАРТИИНА ПРОПАГАНДА!
70
9
 
4
 
! Отговори
НИКОС ГЕОРГАДИС преди 9 години
Кириллос и Методиас никога не са идвали в Булгариа.Кирил е бил първия дипломат на василевса,=ТОВА Е ДА СИ ДНЕС ВЪНШЕН МИНИСТЪР...БИЛ Е В БАГДАД, БИЛ Е ПРИ ХАЗАРИТЕ, ПРИ ЛАТИНСКИЯ ПАПА В РОМЕ.ТОИ Е БИЛ СЛУЖИТЕЛ НА РОМЕИСКОТО ЦАРСТВО.МЕТОДИАС НИКОГА НЕ Е ИЗЛИЗАЛ ОТ АНАТОЛИА=МАЛА АЗИА..ТАМ СЪЗДАВА ГРАФИКОН СИСТЕМА. = ЧЕРТОН-РЕЗКИ..КАК И ВИКАТЕ = ГЛАГАЛИСА.ВИЕ НЕ ПИШЕТЕ НА НЕЯ... АНА ДРУГА АЗБУКА = КАК И ВИКАТЕ = КИРИЛЛИТСА.
69
1
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Ей Исмаиле, когато нашите политици се престрашат и започнат активни контакти с волжските татари, на вас дето се турчеете, много неща ще ви се изяснят! Едно само не трябваше да ви правят комунистите и този грях ще си го носят в Ада, не трябваше да бутат надгробните камъни. Това човек не може да направи и на врага си!
68
0
 
3
 
! Отговори
интереси и митове преди 9 години
"Кирил и Методи - на служба при византийския император..."Това е вярно, но второто не е. Целта е да се предпазят великоморавците от Римо-католическата асимилация и владетелят им да си запази върховната власт.В България идват учениците на Кирил и Медотий по покана на Борис, за да преведат християнските книги на български език и да го предпазят от погърчване. Не е без значение и фактът, че в православната религия владетелят и патриархът имат равна власт.Аналогията с идеологиите днес е очевид
67
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Българите-това е народът,който имаше всичко,което е пожелавал те вярваха,че светът е открит за тях;те никога не се съмняваха в победата си;това е народът,на който се учудваше светът."Магнус Феликс Енодий I,486 г.Този народ в тези години е имал и писменост,култура,традиции,ДЪРЖАВА! Номади ли сме-с бит и традиции,доказващи уседналост?Има документи за всичко това!Та коя година е създадена българската държава?!Дълг е на родителите да образоват децата си и да запазят родовата ни памет!
66
3
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Трябва да се включи възродителните процеси,изселванията, и репресията на религиозна основа в учебниците по история.
65
1
 
0
 
! Отговори
97 до Гайдар преди 9 години
Прав си. И аз това казвам. Трябва да се учим от историята и да си вадим поуки от случилото се, без да се срамуваме. Само че, от истинска история. Ама не сме дорасли за това. Как да обясниш на русофил, какво е причинил княз Светослав на България?