Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!

Историци поискаха един учебник по история в родното училище
179
Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!
Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

В българското училище трябва да има един учебник по история и съдържанието в него да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от "млади момчета и момичета, които може би са много умни, но те следват опорните точни, зададени им фондации", поиска директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Той, заедно с други видни български историци, дадоха специална пресконференция по повод учебника по "Човекът и обществото" за трети клас, в който според тях има изопачаване на исторически факти и събития, свързани с Васил Левски.

"Трябва група от изтъкнати български историци от различни университети, институти и музеи да седнат и да прегледат учебното съдържание по история, "за да не се получават глупости от типа, че при управлението на цар Симеон Велики има много войни, но няма никакви особени последствия за развитието на България", заяви проф. Димитров, цитиран от БТА.

От своя страна, акад. Георги Марков каза, че у нас 25 години вече се пишат различни учебници, като историята се пренаписва и понякога в различните учебници за едни и същи събития и герои има различни оценки.

Той отбеляза, че учебниците, които са написани, са възложени от Министерството на образованието и науката и припомни, че има изисквания за тях. "Сега ни казват, че трябва да бъдем толерантни и че не бива да съобщим на децата, че Левски е бил арестуван от заптиетата и затова в учебника за трети клас пише, че Апостола е арестуван от полиция", посочи акад. Георги Марков.

Според проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет трябва да се върне понятието "родинознание", защото това е най-подходящият термин за учениците в трети клас за въвеждането им в националната история. Павлов каза, че е участвал в написването на учебници по история за пети и осми клас и заяви, че "няма какво да се европеизира в нашето образование, защото то е достатъчно европейско".

Историците съобщиха, че днес ще имат среща с министъра на образованието и науката Румяна Коларова, за да й връчат писмо, в което настояват да има преосмисляне на политиката на МОН по българска история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Значи децата на ислямистите се учат от пет годишни да колят неверници, а българските деца нямали правото да знаят истината, защото можели да откажат да станат еврогеиове, а истински българи, като онези старите, дето бучеха фесляците ПО ПЕТ НА НОЖ!
63
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 79 и 87,"Старозагорското клане е историческо събитие от 19 до 21 юли 1877 г., включващо избиване на българското население и опожаряването на градСтара Загора от турската редовна армия, включваща 48 хилядния албански корпус на Сюлейман паша с участието на черкези, командвани от Дай Ахмед, и чирпански *** с явната подкрепа на старозагорски евреи."Това е в Уикипедия,но има и свидетелски разкази!В Любенова махала вилнее редовната турска армия и местни турци!Да не забравяме паметта на убити
62
0
 
1
 
! Отговори
цял век циркаджии преди 9 години
Като знам как лъжат историците , имах ме даже и един за президент , друг дървен философ писа фашизма и пак бе президент , *** ти политиците , историците , философите , журналистите и др. псевдо елит , всичкия елит сте маскари рече бай *** .
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление децата попиват най-голямата агресия и най-голямата омраза към другите не от учебника по история, а от света около себе си...Идеята за един учебник по история е правилна. Авторите на този учебник трябва да се договорят не само за фактите и оценките, за историческата истина, но и за езика и стила на урочните статии. Като приказка - така трябва да се разказва за историята на децата до четвърти клас...
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кирил и Методи - на служба при византийския император.Цел на азбуката - да ни христианизира и погърчи.Иван Шишман - турски васал.Крали Марко - също.Как умира майката на В. Левски?... А брат му?.................................Историята ни е по-зле и от Македонската. Ако в тези учебници се напише истината става страшно.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен въпросните 'автори" на учебника, имало и застъпници на тази "модерна история"...Срам ме е, че се наричате българи :(
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 90!Няма значение дали Божидар Димитров е *** или не, не е интересно и какви са му политическите пристрастия. по-важното е, че знае ИСТОРИЯ, че мисли и не се страхува да каже какво мисли...за разлика от такива злобни простаци или прости злобари като теб!!!
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, нормално е като потурчени *** = видни небългари пишеха учебниците по история цяла година да са се омазали! Кое не успяха да омажат за 1 година?!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме много добри историци, често ги виждаме в различни предавания! Как въпросната госпожа - "професорка" е ДОПЪЛЗЯЛА като автор на учебник не е трудно да се преположи...така както е ИЗПЪЛЗЯЛА до професорска титла. Ползвайки политически протекции, пишейки по опорни точки на различни фондации, без чувство на срам, готови на продадат собствените си родители!
55
2
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Само за Левски и Симеон ли е проблемът?Че то цялата ни история е преиначена!Или трябва да забравим за народните приказки и песни,както ни съветваха от Европата.Защото там е НАШАТА история!Да забравим и светилищата и църквите,да не споменаваме за строителството по нашите земи,представяно като "римско"?Вадете истинските документи или ги потърсете в чуждите библиотеки и музеи,че е срамота да се кичат"древни"държави като Гърция/създ.през 1828!/с нашата история и ние да мълчим!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А БЕ НАЙ ДОБРЕ Е ДА УЧАТ ОТ МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ ,ТАМ ПОНЕ СЕ ЗНАЕ ,ЧЕ ПОЛОВИНАТА НАПИСАНО НЕ Е ТАКА ?
53
1
 
7
 
! Отговори
Апо преди 9 години
Какви учебници , какви пет лева ????Не виждате ли че деморализацията , деградацията и опростачването не само на подрастващите но и на техните родители се е превърнало в държавна политика.Колко от вас могат да изрецитират нещо от БГ класиците.За пояснение искам да кажа че Азис , Ивана и т.н. не се броят, те са класика в пошлостта.Учебници!!!Я се огледайте, след десетилетие и азбуката няма да могат да научат за 12 години.*** народ,слаба държава.Това е необходимо на днешните управници.ЧЕТЕТЕ
52
0
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Крайно време беше нашите историци да се събудят! Радвам се!
51
0
 
15
 
! Отговори
HC преди 9 години
Ако се напише, че полицията е хванала Левски, това няма ли да насади омраза към родната полиция? Дай по-добре да пише, че Левски сам се е обесил.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ОбективенПо-хубав ще от този на БХК и другите анти-български организации
49
0
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
отивай си в анадола- такива *** тук не са ни нужни.
48
2
 
8
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
И ти си с опорните точки, а? . Башибозукът е бил съставен от албанци, всякаква ислмистанска *** и кюрди, неграмотни, свирепи и цял живот убивали. Кои българи са били неграмотни и убивали цял живот? Няма такива, защото българите са си гледали нивите, никой не си е оставил детето неграмотно и да озверее и са търпяли ислямско-турския терор. маря в анадола, куче прокклето.
47
4
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Ха-ха, точно тоя пък колко "обективен" учебник ще напише. Близ-близ...
46
2
 
3
 
! Отговори
Tina преди 9 години
До АнонименТова оправдание с цел "измиване на турските ръце" прилича на оправданието на САЩ, че не те а ИДИЛ избиват християните в Сирия и Ирак.А всъщност кой плаща за създаването им? Кой им дава пари, кой ги въоръжава, кой ги защитава и с чия благословия съществуват и действат?
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време беше. Не може за зверствата на турците да не се пише и ред. В Гърция и дума не може да стане да с епроменяа историята в угода на ислямистите и анадола