Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!

Историци поискаха един учебник по история в родното училище
179
Учебниците да се пишат от специалисти, а не с опорни точки!
Божидар Димитров. Снимка: Булфото, архив

В българското училище трябва да има един учебник по история и съдържанието в него да се определя от сериозни специалисти, а не да се подготвя от "млади момчета и момичета, които може би са много умни, но те следват опорните точни, зададени им фондации", поиска директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Той, заедно с други видни български историци, дадоха специална пресконференция по повод учебника по "Човекът и обществото" за трети клас, в който според тях има изопачаване на исторически факти и събития, свързани с Васил Левски.

"Трябва група от изтъкнати български историци от различни университети, институти и музеи да седнат и да прегледат учебното съдържание по история, "за да не се получават глупости от типа, че при управлението на цар Симеон Велики има много войни, но няма никакви особени последствия за развитието на България", заяви проф. Димитров, цитиран от БТА.

От своя страна, акад. Георги Марков каза, че у нас 25 години вече се пишат различни учебници, като историята се пренаписва и понякога в различните учебници за едни и същи събития и герои има различни оценки.

Той отбеляза, че учебниците, които са написани, са възложени от Министерството на образованието и науката и припомни, че има изисквания за тях. "Сега ни казват, че трябва да бъдем толерантни и че не бива да съобщим на децата, че Левски е бил арестуван от заптиетата и затова в учебника за трети клас пише, че Апостола е арестуван от полиция", посочи акад. Георги Марков.

Според проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет трябва да се върне понятието "родинознание", защото това е най-подходящият термин за учениците в трети клас за въвеждането им в националната история. Павлов каза, че е участвал в написването на учебници по история за пети и осми клас и заяви, че "няма какво да се европеизира в нашето образование, защото то е достатъчно европейско".

Историците съобщиха, че днес ще имат среща с министъра на образованието и науката Румяна Коларова, за да й връчат писмо, в което настояват да има преосмисляне на политиката на МОН по българска история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
;) преди 9 години
Snimka - 5 Boiko Borisov komunist s katenarche ! :)
103
1
 
0
 
! Отговори
tuzarya преди 9 години
и не от агенти на ДС и членове на БКП
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато на народа му подхвърлят глупости от рода "турски полицай или заптие е заловило Левски" тарикатите във властта източват банки, заграбват бизнеси и подготвят още по скотски живот за народа ***!Не е важно кой е хванал Левски, а за какво се е борил той, какви идеи е имал, как е искал България да е чиста и свята република, а не тиквен бостан и оглупял и подивял народ!
101
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам кой ги пише тези учебници но аз като ходих на училище всичко си беше точно по история , химия , физика .Явно бързо се променят времената и пишачите на учебници вече не са добрите професори а някакви си пъпчиви студенти от софийския жалка работа колко бързо минава времето 2008 съм завършил и като чета на брат ми учебниците наистина са прави ...
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледайте филмите на Фаргат Българина световно известен историк и българист и ще разберете, че българска държава е имало преди 30 000 тридесет хиляди години, много преди потопа и се е простирала от средното течение на Дунав до Тихия океан на изток, северна Африка, северна Италия. Най-източната река в Русия се казва Болгар от хилядолетия, Болгар означава разум, познание, божественно. Защо през вековете се появяват толкова много български държави, защото това, са остатъци от антична велика България
99
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Идеята за съществуването на стара европейска писменост влиза в конфликт с много от дълбоко вкоренените възгледи на археологиятаи с традицианите представи за развитието на цивилизацията.Последиците биха огромни,ако съществуването на такава писмена система се възприеме от всички,много основни положения ще бъдат представени под въпрос.Това означава отхвърляне на идеята, че появилите се преди 5000 гвисокицивилизации на Близкия Изток първи са изобретили писмеността.Една още по-фундаментална промян
98
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 158,Сведение на Алкидамант-"Тук траките положиха Орфейжрецът на музите...открил на хората буквите и мъдростта.(Д.Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Лик, София, 2010, стр. 465Диодор Сицилийски /р.около 60 г.пр.н.е./ споделя също, че не гърците, апеласгите са първите, които използват кадмейските(финикийските) букви и поради това те са наричани още пеласгийски"Лондон 1814г.Ричърд Ръгли-"Изгубените цивилизации на Каменната ера " Бард София 1999 г.-продължава
97
0
 
5
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Що му се връзваш на гръкоманина? Пускай водата и да заминава!
96
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам претенция да съм много знаещ. Не споря, че кирилицата е произлязла от гръцката азбука и си прилича. Но: Гръцката азбука е имала 24 букви, глаголицата 38, а кирилицата - 44. Поне 24 букви от кирилицата са били РАЗЛИЧНИ! Малка, голяма носовка, ятова гласна(нямя как да ги напиша), ч, щ , и така ...до 24!Не знам кой е виновен - но е факт, че незнаещите са много.
95
0
 
0
 
! Отговори
Маркс до Ани преди 9 години
Жалко, единственият дето събра кураж бе Петър Стоянов, но след него Раша скръцна със зъби и Гоце даде на заден. Хубаво е, че изобщо има хора у нас дето да знаят за тези наши братя от РФ. Тези хора са устояли на асимилацията, но има още една третина напълно асимилирани и само генните маркери говорят за общия ни произход. Поне днес човечеството разполага с наука, която може да затвори всякоя уста с 100% сигурен анализ.
94
2
 
2
 
! Отговори
Ани преди 9 години
През октомври 2004 в България дойде делегация на Българите от ОНД. Тогава Президентът Първанов ги върна като каза че Българи има само в България.
93
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гайар до Рали 1Кое е тъпотия?Българската религия-тази,предшествала християнството.Приели сме го без насилие!Имали сме и умни управници!Запазвайки всичко онова,пред което се е прекланял света,знанието и умението на предците.Всичко е вплетено в старите икони-майката е с детето вътре в нея,в символиките.Останалото е сами да търсите и четете.Запазили сме традициите си и обредите си.Там е вплетено много от българското.Църкви като Добърската и Боянската.Странджа е легенда.Светилища,храмове...
92
0
 
5
 
! Отговори
До Гайдар преди 9 години
Мисля, че са важни последиците от приемането на християнството в дългосрочен план, а не формата на к. букви. Аз знам за две прабългарски златни съкровища от 9 и 10 в. Това от Банат и откритото в пещера край Плиска. Но ние имаме надписи на колони, плочи. Може би една от причините за оскъдността е тази, че българите са изгаряли мъртвите си.
91
1
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гайдар до Рали 1"Най-изненадващото е, че създателят на съвременна светска Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, произхожда от българомохамеданско семейство от с. Голо бърдо в Албания.Физически е бил красавец, със славянски черти - рус, със сини очи. През 1914 г. Мустафа Кемал е военен аташе в София. Не случайно го изпращат в България, защото знае майчиния си език."Това достатъчно ли е?Забравих,голямата му любов е била дъщерята на ген.Ковачев-Димитрина.
90
1
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гневен българин"Иван Грозни,срива град Казан и се провъзгласява за"цар на Българи и Руси".По късно в България се развива култ към"дядо Иван",който цял да ни спаси от Турция.Но как може ***,да спаси българи... не може!Това е един от многото случай в който Българи са избирали за герой,своят палач.""История СЛАВНОБЪЛГАРСКА"-за кого точно е написана и защо.Евгений Вулгарис и защо Русия чества годишнината му.На 5.9.44 г.СССР ни обявява война,въпреки неутралитета,обявен 10 дни по-рано!
89
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някога Раковски твърдял, че Наполеон е българин - На поле он. В по-ново време едни говореха, че Марадона също бил такъв. Кръстили го били на бабите му - Мара и Дона.Истината е обективна и съществува вън и независимо от нас.Тя не е онова, което ни е изгодно. Това, че 2000 са твърдели, че земята е плоска, не е попречило на Земята да се върти. Попречило е на хората да се развиват.
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божидаре,въздържай се,Бойко каза без реваншизъм,а я ми кажи ти де спа толкова време ? нима не знаеше за този проблем? все пак поздравления,изиграхте ситоацията със Косьо Костадинов перфектно
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога ще позволяваме да се гаврят с историята ни и паметта на героите паднали за България!? Българи - събудете се най после!!!
86
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гайдар да Рали 1За Солун може много да говоря и за селата около Солун.Тук вече ще трябва да замълчиш.Историята от тези краища е и прекалено лична и от първа ръка.Първите истории на рода ми започват от 1730 г.и са от този край!След Освобождението до Втората световна война има много трагични истории.Етническите прочиствания са част от тях.Но има и много поводи за гордост от достойнството и героизма на българите там.Колкото до сметката-пращай.За знания плащам и ще продължа да плащам.
85
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Гайдар до Рали 1Никъде не съм говорила за Русия като"освободител".Достоевски може би най-точно е пресъздал т.нар."освобождение".Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби-думите са на Левски.Ако трябва да започна най-отрано-корените на омразата към нашия наистина велик народ са много назад във времето.С появата на религиите.Пазим нашата българска религия.Претенции към територията ни,етническо прочистване,робства..Устояли сме,защото пазим вярата си и корените са живи.Дано оцелеем и сега