Защо дъждът у нас стана толкова опасен

Преглед на печата на 8 септември
Обновена: 8 сеп 2014 07:00 | 8 сеп 2014 07:00, Красимир Ангелов
101
Защо дъждът у нас стана толкова опасен
Снимка: БТА

Поредната за това лято водна стихия у нас, която този път взе три жертви, е водеща тема за днешните вестници. В анализ за "24 часа" Валери Найденов отговаря на въпроса защо дъждът стана толкова опасен. Първо - язовирите и водоемите минаха в частни ръце и се реформираха - вместо да регулират водата, те развъждат риби. Второ - дървената мафия подложи на гола сеч горите и при всеки дъжд от високото приижда нещо като цунами. Трето - поддържането на коритата на реките, дигите, канализациите се възлага на частни фирми, които се стараят да свършат минимум работа срещу максимум пари.

И в трите случая забелязваме една и съща червена нишка - обществената дейност се приватизира, подчертава Найденов. Комбинацията от затлачени дерета и корита, лошо изпълнение на инфраструктурата, незаконни постройки, както и по-голямо количество дъжд е довела до водната драма в Бургаско, обобщава още "Труд".

"Само дъждът е причината да се случи това бедствие", категорично заявява в интервю за "Телеграф" кметът на Приморско Димитър Германов. "В рамките само на 5 часа в община Приморско са паднали 266 литра на кв. м. Това е огромно количество, което се е изсипало основно в района на селата Ясна поляна и Ново Паничарево, което пострада и най-много. Тези 266 литра на квадрат са паднали от 1 часа след полунощ до 6 часа сутринта", посочва Германов. По думите му няма скъсани язовирни стени, няма и пробойни. Единствено е имало преливане на единия язовир от през преливника.

Българската държава не може да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия за тази година в петък и събота, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места, коментира "Сега". Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места.

"Бургас в траур", е водещото заглавие за "24 часа". 21-годишната студентка Камелия Желязкова, 69-годишната Недялка Русева и 27-годишен пастир се удавиха в невиждания порой. Двете жени не успяха да се спасят от стихията в района около парк "Росенец" край Созопол. Там водата завлече коли от пътя в дере. Няколко доброволци спасяваха хората с въже от кабели.

На вътрешна страница "24 часа" продължава да разказва и за наводненията във вътрешността на страната. Край Михайлово няма язовир, но селото е сред най-пострадалите от водната стихия в област Стара Загора. Отнесени са стотици метра от ремонтираната и пусната тържествено през април жп линия на изхода на гарата в посока Стара Загора. Водата се събрала в михайловското дере от целия район и приливната вълна ударила линията към 6,20 часа в събота сутринта.

Спешно отваряне на държавния резерв и военновременните запаси заради големите наводнения в страната. Това е готово да направи веднага служебният кабинет, като опрости процедурата по освобождаването на продукти и материали, анонсира "Преса". Хиляди бедстващи се нуждаят жизненоважно от храни, лекарства, дрехи. Очаква се още тази седмица към пострадалите да тръгнат камиони с консерви, одеяла, завивки и стоки от първа необходимост.

Разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато през последните години, отчита във водещата си новина "Сега". От 2009 г. насам броят на разкритите случаи е намалял с почти 10 процента, става ясно от официалните статистически данни на МВР, публикувани на сайта му. През 2013 г. разкриваемостта е била малко над 37 на сто, докато пет години по-рано разследващите са стигнали до извършителите на 45,4 процента от престъпленията.

От 2009 г. насам обаче резултатите непрекъснато се влошават. През 2010 г. са разкрити 44,3 процента, а година по-късно - 39,8 процента. За 2014 г. данни няма, но предишните отчети сочат ясна тенденция на спад.

"Показахме "Столипиново" като Столивуд и спечелихме", е заглавието над интервю в "24 часа" с кмета на Пловдив Иван Тотев. Градът спечели надпреварата за европейска столица на културата през 2019 г. "Пловдив е най-космополитният и мултирелигиозен град у нас. Затова и мотото на нашата кандидатура е "Заедно". Различните етнически групи винаги са заемали своето място в живота на града. Една дванадесета част от програмата ни предвижда събития в "Столипиново", обяснява Тотев.

Според челото на "Телеграф" старите банкноти от 10 и 20 лева с лика на Георги Димитров се продават по 50 стотинки бройката на столичния битак. В навечерието на 9 септември носталгията по символите на соца се увеличава. На Самоводската чаршия във Велико Търново извадиха бюстове на Тодор Живков, Ленин и Сталин, за които искат по 400 лева, а значките "Герой на социалистическия труд" и "Ударник на труда" вървят от 2 до 100 лева.

Лагерът "Белене" да бъде превърнат в своеобразен музей с място за поклонение 65 години след създаването му. С тази задачасе е заел италианският католически свещеник Паоло Кортези, съобщава "Монитор". Свещеникът иска да изгради първия в България музей на жертвите на комунизма. Идеята на отеца е същинският музей да бъде направен в центъра на град Белене.

Съседният остров Персин, където някога е бил най-големият комунистически концлагер, пък свещеникът иска да бъде превърнат в парк с мемориал. Пред "Монитор" отец Паоло Кортези разказа, че идеята за изграждането на музея и мемориала му дошла преди 2 години, когато за пръв път посетил остров Персин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
3
 
! Отговори
! преди 9 години
Искам да гласувам за някой кадърен, но те не се занимават с политика, а тези които се занимават с политика са некадърни и са поставени лица на крадците и съответствено си хранят хората които ги поставят. Всички нови лица в политиката са кукли на конци!
72
1
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
To това дъжд ли е? Навремето какви дъждове имаше... Сега сериозно :имало е по-проливни дъждове, но такива потопи не е имало.Какъв е извода? Нещо не е наред, но кое?
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BULGARIAN KINGDOM AND TARNOVO CONSTITUTION... ZZARSTVO BALGARIA I TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA... republikite SSa PRESSTUPNI OObrazuvania, NOSSAT SAMO NESTASSTIA i RAZRUHA na CHOVECHESSTVOTO... TRABVA DA SSe VASSTANOVAT VSSICHKI ZZARSTVA na ZEMATA za da IMA HARMONICHNO RAZVITIE, BALANSS, MIR i SSPOKOIISSTVIE... BALGARITE TRABVA da POKAZZAT na SSveta Koii E PRAVILNIA PAT KAM BUDESTETO - ZZARSTVO BALGARIA - ZZARSTVO RUSSIA - BOG - ZZAR - OTECHESSTVO - SSAEDINENIETO PRAVI SSILATA... ZZARSTVO BALGARIA I TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA... BULGARIAN KINGDOM AND TARNOVO CONSTITUTION...
70
2
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
На калпава ракета космоса й пречи!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той винаги си е бил опасен. Особено интензивният, когато за няколко часа пада повече валеж отколкото за цял сезон или полугодие.А това, че ние си правим оглушки и подценяваме риска и последиците, в крайна сметка пак се пише на наш гръб.Не искам да съм лош пророк, но оттук-нататък дъждовете все по-често ще са такива, а и по-лоши. Бурният и неустойчив характер на явлението е последица от затоплянето и тенденцията е към все по-големи крайности.Тепърва ще трябва да се учим какво и как да правим
68
1
 
26
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Един напълно безплатен съвет към уважаемия г-н Цацаров. Нека да изиска спешно от министър - председателя официален документ, от който да е видно за последните 10 години колко милиона кубически метра дърва за огрев са изсечени и от тях колко са изнесени за съседни нам държави (основно за Гърция). Да се уточнят в кои точно райони на страната е станало безогледното изсичане на горите и да се съпостави с водосборните басейни на реките, чийто рязко увеличен обем (отток) пряко е причинил наводненията. След това да се види какви подкупи са дадени от търговците, изсичащи горите и кои длъжностни лица с
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"не чиновниците да си натискат......."Чиновниците ги е страх защото ще ядат бой, както са яли бой операторът и репортерът от една TV, а полицията СЛУЧАЙНО закъсняла с 30 минути. Спомнете си за залятата с киселина Светлана Гебрева, която си отиде млада, защото искаше да си върши работата.
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сакарецътнарода е държавата ,а не някакъв си политик .кога са се вдигали въстания не са чакали политици ,нали ?!
65
2
 
13
 
! Отговори
цезар преди 9 години
дъждовете въобще не са опасни опасност са политиците които пак се предлагат да ви урлавляват само ще кажа стреляите с бюлетината
64
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Национализация и връщане на комунистите на власт е спасението и никога повече да не се споменава за тая "демокрация" след 1989 г. и преди 1944 г.
63
5
 
34
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
До Анонимен 84Не е виновен доган бей нито турция нито дпс , виновни са лакомите БГ политици които ние си избираме , и после не им търсим отговорност!
62
0
 
28
 
! Отговори
гунчо преди 9 години
не само дъждът е опасен абсолютно противопоказно е да се живее по тези географски ширини защото тук се върши едно голямо престъпление -обезлюдяване на една държава.КОШМАРНА СИТУАЦИЯ КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ САМО С РВОЛЮЦИЯ ДУМИТЕ И ДОБРИЯ ТОН НЕ ВЪРШАТ РАБОТА,ТОВА СА САТАНИ С КЪРВЯСАЛИ ОЧО И ПАСТИ!
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Hahahaha, vse DPs sa vi vinovni.... uuuuuuuuuuuuuuu
60
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва здрава държава, но е нужно и гражданско съзнание и смелост!!!! Сега сме наскачали на клавиатурата и се "борим" виртуално. А като видим, че някой бандит, ***, мафиот, сече гората, какво прави всеки един от нас??? Скатава се като мишка и мънка"...Ами тя държавата...". Ако у всеки българин има тотална непримиримост към мафиотските изстъпления и даваме висока гласност и публичност на всичко , с конкретни имена, доста трудно ще им стане на престъпниците, нищо че държавата ги пази.
59
4
 
20
 
! Отговори
тъйтъй преди 9 години
До АзПри баш Тошо какъв дъжд само валеше, има да го търсят. Ама не, рипаха по площадите, вдигаха двата пръста, хак да им е.
58
3
 
37
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Въпрос: Защо дъждът у нас стана толкова опасен?Отговор: Защото от 10.11.1989 цари пълно безхаберие в държавата. Накъдето и да погледнеш, се виждат само разруха и корупция.
57
5
 
24
 
! Отговори
факт преди 9 години
ДПС изнесе дърва, но и герб изнесе доста за 4г. А чак на 3-тата година Тиквата разбра, че имало и язовири в България!
56
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото безхаберието на Герберското управление ще ни тежи още 10г!
55
2
 
27
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
54
2
 
28
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Съгласен - всички тези служби по озеленяване, реките, язовирите, почистването се дадоха на хора от ДПС , а те само лапат без да вършат никаква работа. Нали трябват пари на незаконната партия за привлича и подкупва българи-християни да влизат в редиците ими после като едно време да ги потурчват. Какво правите българи в тази противоконституционна партия?