9 септември - преврат с последици на революция

Историците нямат единодушна оценка за събитията на тази дата
Обновена: 9 сеп 2014 14:01 | 9 сеп 2014 10:50, Александър Попов
503

Брежнев и Живков. Снимка: Reuters

Събитията от 9 септември 1944 година все още нямат единодушната оценка на историците.

Тогава се извършва промяна в държавната власт и след преврат е свалено правителството на Константин Муравиев, за да застанат начело Кимон Георгиев и Отечественият фронт.

Година по-късно, през 1945 година, 9 септември се чества за първи път като Деня на свободата и е обявен за национален празник. В негова чест от затворите и трудовите лагери са помилвани около 2000 души, осъдени от Народния съд.

Пропагандата по време на комунизма определяше 9 септември като "народно въстание", а по-късно - през 80-те години на миналия век, придоби определението "социалистическа революция".

След промените през 1989 година голяма част от хората го приемат като "военен преврат". Видният български историк академик Георги Марков пък определя събитията на 9 септември 1944 г. като "преврат с последици на революция" , защото след тази дата в рамките на няколко години настъпва коренна промяна на обществения строй .

Именно след 9 септември 1944 г. до края на 1944 г. без съд и присъда според различни източници са избити над 20 000 души. До създаването на Народния съд, който праща на смърт над 2700 души, сред които министри, депутати, учители, банкери, свещеници и др.

Денят на свободата бе отбелязван помпозно във всички градове на страната с шумни манифестации от хиляди хора, на които на преден план изпъкваха плакатите за "вечна дружба със СССР" и преизпълнените петилетки в различни заводи. Естествено, най-мащабни бяха транспарантите с ликовете на другарите Георги Димитров, Ленин и Тодор Живков. Именно Живков бе лидерът, който управлява най-дълго в страните от социалистическия блок - 33 години. Кадри от тези събития можете да видите в галерията.

Днес се отбелязват 70 години от 9 септември 1944 г. - дата, която промени България...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още по темата: 9 септември
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До ТУТИ--393;Абе казвал ли ти е някой колко си ***? РУската окупация след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв. При бюджет 48 милиарда лв. плащахме за руската армия 26 милиарда.Отделно кражбите извършени от Ген.Бирюзов и държавата СССР.
376
2
 
3
 
! Отговори
Жоро до 393/394 преди 9 години
Много се извинявам, че се включвам в излишни спорове и пиша сега на постове, които ми казват, че не съм чел, че съм консуматор и хлапе и т.н.. Мисля, че на 31 год. не съм хлапе и няма смисъл да обяснявам каквото и да е на промити мозъци, които пишат - НЕСАЛГАЙ слято. Чудя се как така аз съм консуматор, а Вие не можете да напишете две изречения на български език без правописна грешка.
375
6
 
1
 
! Отговори
dido преди 9 години
честита победа над фашистити
374
1
 
7
 
! Отговори
Граовец преди 9 години
Лявата ръка е ръка на сатаната! Бойте се изчадия! Вие сте обречени!
373
2
 
7
 
! Отговори
Граовец преди 9 години
Лявата ръка е ръка на сатаната! Бойте се изчадия! Вие сте обречени!
372
4
 
8
 
! Отговори
ISP преди 9 години
Аз съм по-млад и не помня дали е било революция или преврат, ама е било голяма тъпня, защото промитите мозъци си въобразяват че им е донесло нещо добро. А от това мързеливия да разпределя труда ти и ти да го харесваш по-тъпо няма.
371
10
 
2
 
! Отговори
ТУТИ преди 9 години
До Радио Св. Европа: КОЙ Е ГЕОРГИ МАРКОВ ,ЧЕ" КОМУНИСТИТЕ " ДА МУ ОБЪРНАТ ЧАК ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ ? ТОЙ Е КАТО ЛАГЕРИТЕ " НА СМЪРТТА" В БЕЛЕНЕ - ИЗМИСЛИЦА НА СДС ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА САЩ И ЗАПАДА ,ЗА ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА И ДА ЛИКВИДИРАТ ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА ! СЕГА НЕ МОГАТ ДА СЕ ПОХВАЛЯТ ,ЧЕ СА РАЗБИЛИ КОМУНИЗМА И ПАК С ТОВА СЕ БОРЯТ ! ПРАЗНИ ТИКВИ !
370
8
 
3
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Чета Ви тъпите коментари и се чудя каква неграмотност се вихри между нас!На тази дата в България се извършва военен преврат за да може да излезем от едно конфузно състояние да си война със всички с Англия,САЩ,Германия и СССР!Е такова чудо като България няма друго всеки се е определил някаква позиция а ние пак със всички или против всички!Начело тогава застава един изпечен превратаджия като Кимон Георгиев като комунистите тогава са били малцинство а колкото до убитите е доста спорно колко са!
369
5
 
1
 
! Отговори
ВАНКА преди 9 години
До 1 : ДОСЕГА СИ МЪЛЧАХМЕ ЗАРАДИ СЕДЕСАРО - КОМУНИСТИТЕ ! ОТСЕГА НАТАТЪК ,НЯМА ПРОШКА КЪМ ФАШИСТКАТА *** ! ЗА ЖАЛОСТ ТАМ СЕ ВКЛЮЧИХА И НАШИ "ДРУГАРИ" ! НЯМА ДА ИМ ГО ПРОСТИМ -НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМАТ ЧАСТ ОТ ПРИЬОМИТЕ НА ВЯЧЕСЛАВ ТИХОНОВ - НЯМА ПРОШКА !
368
4
 
10
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Паметниците на руските окупатори се именуват обикновено "паметник на незнайния войн" защото не знаят името на загиналия руски войник.И това е в реда на нещата .Няма загинал по времето на съветската окупация.Жертвите са само от българска страна. И КОЛКО ПЪТИ РУСИЯ ЩЕ ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРИТЕ? РУСИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНИ НЕ ДА ПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКИ!
367
1
 
9
 
! Отговори
До 441,443 от 438 преди 9 години
Всички сегашни "злини", които изреждаш, ги докараха вашите хора.Опитаха се да превърнат политическата си власт в икономическа, но за това са нужни знания и способности. Да се краде, присвоява и да се управлява просташки и тоталитарно, като се разчита на закрилата на огромна чужда армия - това правиха бащите им-цървуланковците.Днешните пишман бизнесмени са способни на това, което виждаме.Но, както казах, с някои не се спори. Всъщност, и вие не вярвате в това, което пишете. Иска ви се да е истина
366
8
 
0
 
! Отговори
ГОГО преди 9 години
ИМАМ МАЛКО СЪЖАЛЕНИЕ КЪМ ФАШИСТКИТЕ ИЗЧАДИЯ И ЗАТОВА ОСТАВИХ ОТРОЧЕТАТА ИМ ДА НИ ЛЪЖАТ СЕГА ! ПРОСТЕТЕ ,БЪЛГАРИ !
365
7
 
1
 
! Отговори
ДУНДЬО преди 9 години
АХА ,ТОЧНО НЕ ТАКА БЕШЕ ,ГОСПОДА ФАШИСТИ ! НИЕ ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ПОМЪЛЧИМ И ЩЕ ВИДИМ ДОКЪДЕ ЩЕ СТИГНАТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ СДС-КОМУНИСТИ ! СЛЕД ТОВА ,ДУПЕ ДА ВИ Е ЯКО И ЩЕ ВИДИМ КОЙ Е БОРИСОВ , КОЙ Е БЛИЗНАШКИ И НАКРАЯ , КОЙ Е ЦАЦАРОВ ! ЦВЪЦКО ВЕЧЕ / МАЙ / Е В ЗАТВОРА ,НО НЕ СМЕ СИГУРНИ ! ПАК ЦАЦАРОВ ТРЯБВА ДА КАЖЕ - ТОЕСТ ДС ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ САЩ !
364
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НПреди 9-ти септември дядо ми внася няколко милиона в най-добрата банка ДТБ. Банка на годината с най-добрия банкер на столетието - но коварните комунисти изгонват сиромаха в Австрия, като той едва смогва да натовари 3 млрд честно спестени пари. Много милионери сиромаси се самозапалват - заради високата цена на парното. Комунистите вдигат и цената на тока с25% макар и плавно. Частни съдии изпълнители идват от Коминтерна и разоряват проспериращите български гешефтари - гешефт значи бизнес по нашем
363
1
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
До Кирето--454;Като много ги разбираш обясни ми защо А. Луканов обяви мораториума което е Фалит на държавата бе ГУРГУРЕ. Защо от 1982 г.трябваше да внасяме за $ 2,6 милиарда а срещу тях произвеждахме за $ 1,5 милиарда.Или изяждаме 5 хляба произвеждахме 3.Тия неща ги пише в доклада на Петър Младенов / Дамаджанката/ пред ДС.Прочети го бе нали разбираш от инфлация и ЕФЕКТИВНОСТ.
362
5
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
До Анонимен--450; *** си ти. От 90% собственици направихте 100% наемни работници които не са мотивирани да работят. Направихте Българите руснаци--Пияни ,Мързеливи и Крадливи.Къде са КАРАКАЧАНИТЕ които гледаха милиони глави *** в Балкана. Ха накарайте ги сега да гледат овце.Унищожихте всичко. Като СКАКАЛЦИ сте.Оставихте държава без села.Много лесно се отървахте. Много от вас са за БЕСЕНЕ.
361
3
 
1
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
Кирето , от коментар 449,който явно е на 100 и кусур години сега ще напише какъв цветен телевизор е гледал дядо му , какъв турбодизел е карал , а той как го е чешел под опашката и трупал спомен след спомен , фантазия след фантазия и божествена принадлежност на ариец .Не е лошо поне да знаеш какво е инфлация и колко е днешният капиталистически дълг .Давай Кире , бълнувай на воля.
360
1
 
6
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
До Анонимен--452 ;ГМО го въведохте вие като почнахте да слагате СОЯ в колбасите. Ти ял ли си ИСТИНСКИ Хамбургски салам ? Ял ли си Сирене и Кисело мляко от 100% мляко?
359
2
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
До Анонимен--450;Не са лъжи това е истината . Целия комунизъм съм го изкарал на гърба си.Дядо го биха ,а баща ми беше в БЕЛЕНЕ. Цял живот ме третираха като внук на КУЛАК.
358
5
 
8
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
До РЕДАКТОРСКО--441;Всички олигарси се пръкнаха от БКП /БСП . Даже си хвърлиха книжките и станаха СДС--ари.Всички длъжности бяха заети от членове на БКП.Безпартийните имаха само право на работа.В Турция робството е премахнато през 1550 г. а в СССР до 1960 г нямаха паспорти.Хрушчов им ги даде, Има и други ценности освен хляба.Роба се бори за свобода а свободния за съвършенство.Какво хубаво е дала Русия на света--ПЕЩЕРЕН КОМУНИЗЪМ.