БНБ препоръча на EPIC да потърси държавна подкрепа за КТБ

За отпускането й решава Министерството на финансите, припомнят от централната банка
15 сеп 2014 17:28, Екип на Investor.bg
13
БНБ препоръча на EPIC да потърси държавна подкрепа за КТБ
Снимка: архив, Ройтерс

Българската народна банка е изпратила писмо до EPIC, представляващ основните акционери на КТБ, в което приветства усилията на финансовия консултант за подпомагане рекапитализирането на банката.

В него БНБ изразява готовност да участва, в рамките на своите компетенции, в обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ.

Още по темата

Писмото е изпратено до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC, от изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление „Банков надзор“ Нели Кордовска и главния юрист на БНБ Нина Стоянова. Копие от него е изпратено до министър-председателя и министъра на финансите.

По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че „държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране“, изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи.

В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с Министерството на финансите за изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.

С цел бързо започване на разговорите по преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ, необходимо е EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват, се посочва в писмото на БНБ.

Подчертава се също така, че в хода на разговорите е необходимо EPIC да предостави повече информация относно виждането за рекапитализиране на КТБ, включително конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средствата, чрез които да стане това.

В случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ.

Обръща се внимание, че към настоящия момент двете банки продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им, които са в размер на 6,227 млрд. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка „Виктория“ ЕАД.

Подробности от писмото четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
дo 10 и 11 преди 9 години
Вложителите в КТБ са и най-големите данъкоплатци в тая държава. Внесъл съм си в банкатапарите, останали след платен корпоративен и личен данък, с които държавата плаща соц. помощи на поне 10 семейства.А вие вероятно плащате само такса смет, данъци плащате ли въобще ?Хората по света се радват, че има и по-заможни от тях, осигуряващи работа и данъци, а Българина само завижда. Иначе иска да достигне Зап.Европа или САЩ. Сигурно знаете, че и там не всички са богати, но не завиждат като вас.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква държавна подкрепа не бива да има ако става въпрос за наливане на пари в банката на мафията и корупцията. Министъра на финансите е длъжен да брани фиска, да пази парите на данъкоплатците. Това му е главната задача, а не да спасява фалирали мошенници. Никоя партия или министър не би се докоснал до тази банка защото ще последва линч, затова се опитват да плашат хората, че ще изгубят всички. Не, ще изгубят предимно мошенниците.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде беше Иван Искров ицелото БНБ толкова време. Да си подават оставките и си одат. Ние народът ли пак ще им плащаме сметките като през 1996 год. Много чужди сметки взе да плаща българина , това не е на добре вече.
7
0
 
2
 
! Отговори
V преди 9 години
До ЛелемлеДерважна помощ и Финансова подкрепа като при *** са много различни неща.Незнанието то Лелемале личи от далеч,но няма да ти обяснявам защо!За да имаш някакви претенции към коментарите ,трябва да имаш малко знания.
6
0
 
4
 
! Отговори
V преди 9 години
Може да не съм никакъв иконномист,но ми е чудно как инвеститорът търси държавата да му даде парите! То така и аз мога.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** кордовска, както може да се досетим от фамилията, е от избрания народ. Искров е полуром. ми то с такива докъде ще стигне оздравяването?
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Micky mAUS is in the house, pari niqma... takava cifra nqma ostavi ti alibali tova e.
3
3
 
6
 
! Отговори
лелемале преди 9 години
До всички следващи безмислени коментари, който има желание а не само да пише тъпотии прочетете как се отпуска държавна помощ и при какви условия. Не е ПОМОЩТ а заем; . Именно затова и става на въпрос БНБ не желае да напише празен чек а договор за едни пари, които трябва да се върнат с лихва след еди колко си време. Същото както при *** :) но не от ЕК а от БГ
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
epic fail
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавна помощ е забранена от ЕС, иначе всеки ще може да иска държавата да му плаща храната например.