Фискалният резерв: По документи пълен, на практика - празен

По-интересните теми в печата на 15 септември
57
Фискалният резерв: По документи пълен, на практика - празен
Снимка: архив Булфото

"Фискалният резерв е по документи пълен, а на практика - празен". Това констатира "Сега" в днешния си брой. Резервът, който трябва да покрие дефицита по държавния бюджет, е висок само на хартия. Към края на август свободната част от него, с която държавата реално може да разполага, е по малко от 1 милиард лева. Самият фискален резерв е близо 8 пъти по-висок, но над 80% от парите в него са сцелево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят предстоящи падежи по вече взети заеми. По закон фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. Това ограничение се прилага от години. През тази година депутатите разшириха обхвата на фискалния резерв, без да променят лимита. Така за 2014 г. като част от фискалния резерв вече се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел. Така лимитът ще бъде спазен по-лесно и задачата се улеснява допълнително.

"24 часа" обръща поглед към Лом в навечерието на новата учебна година. Всичко за първия учебен ден на ромите първокласници е вносно, пристига от родители, лели и братовчеди гурбетчии. Според местните вече не може и дума да става за гето."Оттласнали сме се отдавна от дъното, откакто роднините ни работят в Италия, Испания, Франция и Великобритания. Ромите са научени на труд, изкарват добри пари", казва майката на 7-годишната Глория, която вече говори английски и мечтае да направи филм за пирамидите, когато порасне. Жизненият стандарт на ромските семейства коренно се промени, коментира Миленко Миленков от Обществен фонд - Лом. През ваканцията те организирали за децата уличен театър приказка и карнавал на цветята. А гордост на квартала е футболната легенда Мариян Огнянов, който често се завръща при близките си и ще изпрати  брат си на училище.

"Сега" поздравява всички ученици с началото на учебната година и прави обзор на изминалото в обещания за несъстояли се реформи време, в което завършиха 12 випуска. Днес българските училища посрещат поредния си випуск. В първия ден на новата учебна година -отново нулева за реформите - се вглеждаме в хронологията на идеите за реформа в средните училища и реализацията им за последните 12 години. Тъжният извод е, че какъвто и обществен консенсус да е постигнат при дадено управление, следващото автоматично го отхвърля и започва отначало. А в очакване на качествено образование училище завършиха цели 12 випуска. 12 пропилени на вятъра години.

"Новинар" предупреждава, че с наближаването на парламентарните избори търговията с гласове се ожесточава. Вътрешното министерство е набелязало около 1000 потенциални купувачи на гласове на предстоящия вот. Главният секретар на силовото ведомство Светослав Лазаров  уточни, че имената им са обявени в различните дирекции на полицията и по тях вече се работи. Той обясни, че повечето от предполагаемите купувачи на гласове имат криминални регистрации. Всички областни дирекции на МВР са получили инструкции как да  се предотврати търговията с вота на хората преди и по време на изборите. У нас вече е засечена и търговия с преференции. Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов допълни, че МВР има информация за хора, които с купен вот искат да спечелят  преференция и да влязат в парламента.

Общо 300 са секциите, в които за трети път българите ще могат да дадат вота си и с натискане на бутон, пояснява "Труд".  ЦИК публикува секциите, в които избирателите ще могат да гласуват и машинно на 5 октомври. В София са определени 80 секции - по 20 в районите "Подуяне", "Средец", "Възраждане" и "Оборище". Средно по 50 секции са дадени и на Пловдив - 17 МИР, Перник, Кюстендил и Плевен. Машинното гласуване е експериментално и резултатите от него не се отчитат.  Избирателите могат да сбъркат само веднъж при натискане на бутона. Гласува се с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената бюлетина. Този вид вот обаче все още не е задължителен. Избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. След потвърждаване на избора, гласът се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриване на самоличността на гласоподавателя и начина на гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването и контролна разписка, която пуска в специална кутия за машинното гласуване. След това връща магнитната карта, подписва се в избирателния списък и получава обратно документите си. ЦИК ще обучава хората, които ще работят в секциите, в които ще има машини за гласуване, за да дават указания на хората.

Вътрешното напрежение между партиите в Реформаторския блок отново излезе наяве, след като дясната коалиция не съумя да си избере председател на проведената вчера национална конференция, съобщава "Сега". Причина за това стана бойкотът от страна на две от формациите в блока -"Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и СДС на Божидар Лукарски. По този начин форумът на практика се обезсмисли, тъй като още преди месец коалиционните партньори се договориха, че изборът на водач ще е основната му задача. Въпреки разнобоя партиите в десния съюз ще участват заедно на предстоящите избори. Вчера бе изместен фокусът - конгресът на практика стана начало на предизборната кампания за реформаторите. Лидерът на тъмносините Радан Кънев, който беше смятан за фаворит за водаческото място, оттегли кандидатурата си с многозначителния коментар, че "не всички партийни ръководства са смели колкото избирателите си". И прогнозира, че целостта на блока в бъдеще ще зависи от резултата му на 5 октомври.

Въпросът за етнорелигиозния модел на България и ценния баланс между мултикултурализма и националната държава е бил обсъден и на предизвикалата множество коментари среща на делегация на ДПС с турския президент Реджеп Таийп Ердоган в резиденция "Чанкая", коментира "24 часа". "Диалогът между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено е да няма такъв диалог. Тази среща на председателя на една българска партия и президента на Турция бе неизбежна, необходима и полезна най-вече за България", категоричен бе лидерът на ДПС Лютви Местан. Той допълни, че домакините определили датата и не е търсен предизборен ефект. "Аз поставих въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс за България във и със себе си", допълни той. На въпроса защо не е имало етнически българи на срещата Местан отговори: "Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда". Според Лютви Местан е съвсем естествено той и Реджеп Ердоган да говорят на майчиния си език, като лидерът на ДПС използва повода да  разкритикува "противоестественото ограничение" в Изборния кодекс, което не му позволява да агитира на турски. Местан подчерта, че не поставя непременно участието на ДПС във властта като условие за стабилността на България. По думите му отношението на избирателите на движението е "рефлексия на годините дискриминационно отношение", които не включват само Възродителния процес.

Служебното правителство на Георги Близнашки пропусна възможността да организира честни избори. Това заяви водачът на листата на "Коалиция БСП лява България" за област Кюстендил Мая Манолова в дебат с Цецка Цачева от ГЕРБ, пише "Дума". По думите й, кабинетът "Близнашки" не би могъл да гарантира това. "Проф. Близнашки се е заел да води партийната пропаганда на ГЕРБ, пиар кампанията на ГЕРБ. Примерите са безброй, вече не следя политическите уволнения на правителството. "Забележително е, че след уволнението на кадри, които това правителство не харесва,  се реставрират незабавно кадри на ГЕРБ", обясни пред симпатизанти в Кюстендил. Манолова се възползва от дебата, за да попита Цачева кой предлага на Близнашки кадрите, които той назначава и които неизменно са свързани с ГЕРБ. "Например в Плевен беше сменен областният управител. Очаквано той беше  сменен с кадър на ГЕРБ, бивш заместник областен на ГЕРБ.  Любопитно ми е дали Цецка Цачева предложи на Близнашки този кадър или пък самият Близнашки има някакъв начин да се информира за това, кои са способните кадри в областите? Тук възниква въпросът кой, кой предлага?", попита Манолова

Рекордно за последните 5 години количество сребро е произведено в България през 2013 г. - 55 637 кг. Това показва доклад на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), информира "Труд". Според данните от доклада благородният метал се добива като страничен продукт, а увеличението означава все по-голямо оползотворяване на ресурса.

В унисон с предстоящия топлинен сезон "24 часа" припомня, влязлата в сила от 1 юли т. г. нова наредба отчитане на парното. Тя въвежда възможност за избор между 4 начина за изчисляване на сградната инсталация. Всеки един може да бъде избран от общото събрание на блока до началото на сезона. Според "Преса" през януари и февруари тази зима няма да идват шокови сметки за парното. Най-тежките фактури ще пристигнат при абонатите през декември, броени дни преди коледните и новогодишните празници. Това ще бъде един от резултатите от промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влязоха в сила на 1 юни т.г.

Нови 30 частни болници са подали документи в Министерството на здравеопазването за разрешение за отваряне, уточнява  "Преса". Сред чакащите за лиценз, без който няма как да  заработят и да сключат договор с касата, преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Пътеките в тази област варират от  330 до 500 лева и са едни от най-търсените.

"Одиторите на КТБ не са работили 20 дни", пише "Дума". От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България са изпратили писмо до управителя на БНБ Иван Искров, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев,  което информира, че одиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са работили в продължение на 20 дни. Писмото пояснява, че сдружението разполага с вътрешна информация, според която одиторите са спрели работа от 21 юли до 10 август 2014 г.  Припомняме, че още на 25 юни 2014 г. е съобщено, че одитори от три водещи фирми влизат в КТБ.

"За нас е абсолютно необяснимо защо тези хора са бездействали и вие нито сте го съобщили на обществото, нито сте предприели някакви мерки това да не се случва", се казва в съобщението до институциите. "Дължите този отговор на стотиците хиляди клиенти на КТБ, които вече почти три месеца нямат достъп до сметките си", настояват още от сдружението. Оттам питат още дали е вярна  информацията, че за дейността си одиторите на КТБ и банка "Виктория" ще получат възнаграждение от общо 1,6 млн. лева.

Близо 20 000 миряни от цялата страна и чужбина се събраха през нощта в събота срещу неделя на Кръстова гора над лъкинското село Борово, за да се молят за здраве и изцеление, съобщава "Труд". Хората вярват, че на 13 срещу 14 септември небето се отваря и се сбъдват желанията. Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия за Въздвижение на Светия Кръст Господен - Кръстовден. Още от сутринта богомолци заприиждаха към манастира. Разпъваха палатки и спални чували. Напливът към святото място в късния следобед стана огромен. Към храма се образува 9-километрова опашка от автомобили. Някои хора оставяха колите си до разклона от Лъки за Борово и тръгваха пеш с куфари и раници. Други пък разпъваха палатки на пътя.

"За следващите 7 години за България са предвидени 16 млрд. евро, като аз ще следя за всеки един лев", публикува казаното пред bTV от Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и еврокомисар с ресор "Бюджет" и "Човешки ресурси", в предаването  "120 минути",  сайтът на "24 часа". "България е най-големият нетен бенефициент за следващите 7 години. Ние относително получаваме най-много спрямо това, което внасяме в ЕС. Искам да съм сигурна, че тези пари ще се използват така, че да създават повече динамика в нашата икономика, повече работни места", подчерта г-жа Георгиева.
 


57
Още по темата: изборирезервученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
75ф преди 6 години
ГЕРБ имат богат опит в харчене на резерви, млрд. от здравни вноски и външни дългове,сега като се върнат всичко ще си дойде на мястото!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тика има тика нема..*а ти и държаватаЗатова всички политици прависти т.е.мафиотите на стадионаите и картечница
44
0
 
1
 
! Отговори
yav преди 6 години
upravlyavastite prez mesezite mai i uni 2014 godina stanishev, mestan, oresharski li nationaliziraha ***?!dali ste nationalizirat i drugite bg banki?!
43
0
 
12
 
! Отговори
111111 преди 6 години
"Фискалният резерв е по документи пълен, а на практика - празен"Едва ли има друга държава в света в която може да прочетете подобна новина!
42
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно! Не бойте се деца!Сега ГЕРБ е на власт и от 8-9 млрд. лева, фискалния резерв бързо ще стане 1-2 млрд. лева.
41
7
 
10
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Добре, че ГЕРБ хората махнаха ГЕРБ от властта, за да имаме сега фискален резерв, че при ГЕРБ през февруари 2013 фискалния резерв беше около 2 млрд. лева при около 7 млрд. целеви резерви, за които пише в статията, т.е. при ГЕРБ фискалния резерв е бил на минус от около 5 млрд. лева.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за 10-12 млрд. лева зачезнали при управлението на ГЕРБ, нито дума. Милиарди от фискалния резерв, нови заеми взети от ГЕРБ и резерва на здравната каса.
39
0
 
11
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 6 години
В Корумпестан всичко отдавна е така-само на книга и на думи......но на вас там ви е добре така в ....помията.
38
0
 
6
 
! Отговори
Не мога да преди 6 години
да разбера какъв е е този цирк с купуването на изборите. Ако се се направи закон при доказано купуване на глас от партия партията си губи регистрацията субсидията и не може да влезе в парламента. Да видим тогава кой ще купува гласове. С глобата какво правят . Узаконяват покупко-продажбата.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринSTAVA VUPROS ZA LOM NE 4ETESH LI?EI SAMO MOJETE DA PLIUETE...GADOST..OSTAVETE HORATA NA MIRA
36
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
"Жизненият стандарт на ромите се е изменил"-що за глупост !! Вижте *** в Пазарджик или Столипиново ,да не говорим във Филиповци - мръсотия, безработица /а и не желаят да работят!/, или гетата във Франция?
35
2
 
6
 
! Отговори
КОНСА преди 6 години
- има ама няма - няма ама има- е има - ама няма- няма но има- има но няма
34
4
 
10
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
Гласувай за ГЕРБ.Те не крадат.Защо има толкова заблудени хора още не знам.Според мен никой от досега управляващите партии и депутати нямат място в парламента.Всички показаха многократно,че са пълни бездарници и мислят само как да си напълнят кесията.А сега като Европа налива пари надлъгването е във своя възход.Трябват напълно нови хора,с ново мислене и начин на управление-не само обещания.От толкова обещания и се върнахме в положението на 96-та-това направиха ГЕРБ,БСП,СДС,НДСВ,АТАКА....
33
6
 
7
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 6 години
Ne se pritesnyavaite da glasuvate pak za BSP DPS ATAKA I NOVIA KLOUN BYUREKOV MAZEN.PAK ZA TYAH GLASUVAITE DA VI OBERAT OTNOVO.I POSLE PAK PO DOKUMENTI VS E OK A NA PRAKTIKA POREDEN GRABEJ.POMISLETE DOBRE HORA!!!! TREZVO I PO SUVEST!!!!!AZ SHTE GLASUVAM ZA GERB! !!!!!!!DANO SE OPOMNITE
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не съм много голям разбирач,но нещо много неща са подобни в държавата ни като през 95-96-та.Банки,бюджет,.....не изключвам скоро някой нов обир на народа и довеждането му до просешка тояга.Ще се облагодетелстват малцина-както тогава.Много депозити също има и това стимулира допълнително управляващите да мислят как да прецакат народа.Напоследък на много нови банкноти попадам и предполагам че се печатат нови емисии което е равно на инфлация.
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги след управление на бсп и дпс нещата са оклепани. Да не забравяме обаче, че и партията на боко е на същия хал. Все са бивши комунисти.
30
0
 
17
 
! Отговори
Да попитам ? преди 6 години
Днес.беге , да не намеквате че някой е откраднал фискалния резерв а МеВеРе "констатира" самоубийство ? А какво става с фекалния резерв ?
29
1
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Нали се краде, как да излезе по документи? Те няма да отчетат кражбите, а ще пишат по документи, че е повече, а всъщност в хазната ще има или нула или далеч по-малко от това, което пише в документите и това, с което ви лъжат. Как не се намери едно правителство да направи ревизия на целия преход и всички виновни да си получат заслуженото? Ама това е, защото си преизбирате едни и същи, никой не ви е виновен.
28
19
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Някои твърдят, че пари в резерва нямало, но това няма да попречи на ГЕРБ да изпапка десетина млрд. лева от резерва, както направиха през 2009-2013 години и като папането свърши пак да подадат оставка. После следващите като пак им напълнят резерва, ГЕРБ пак ще взепат властта да си го изпапкат. И пак, и пак, и пак, ...
27
12
 
13
 
! Отговори
ии преди 6 години
Резерва е празен и защото служебното правителство на Роската Плевнелиев ейй така реши и похарчиха 750 милиона(!) за спрени проекти от EU.750 милиона?!? за 300 мил. направиха магистралата до морето интересно ми е сега космичака магистрала ли правим??А как служ. кабинет харчи тези пари и защо и има ли правомощия е друг въпрос.