Фискалният резерв: По документи пълен, на практика - празен

По-интересните теми в печата на 15 септември
15 сеп 2014 07:00,
57
Фискалният резерв: По документи пълен, на практика - празен
Снимка: архив Булфото

"Фискалният резерв е по документи пълен, а на практика - празен". Това констатира "Сега" в днешния си брой. Резервът, който трябва да покрие дефицита по държавния бюджет, е висок само на хартия. Към края на август свободната част от него, с която държавата реално може да разполага, е по малко от 1 милиард лева. Самият фискален резерв е близо 8 пъти по-висок, но над 80% от парите в него са сцелево предназначение и суми, с които трябва да се разплатят предстоящи падежи по вече взети заеми. По закон фискалният резерв в края на годината не бива да пада под 4.5 млрд. лв. Това ограничение се прилага от години. През тази година депутатите разшириха обхвата на фискалния резерв, без да променят лимита. Така за 2014 г. като част от фискалния резерв вече се отчитат и бъдещи вземания от ЕС - парите от еврофондовете, които са разплатени от държавата ни, но още не са възстановени от Брюксел. Така лимитът ще бъде спазен по-лесно и задачата се улеснява допълнително.

"24 часа" обръща поглед към Лом в навечерието на новата учебна година. Всичко за първия учебен ден на ромите първокласници е вносно, пристига от родители, лели и братовчеди гурбетчии. Според местните вече не може и дума да става за гето."Оттласнали сме се отдавна от дъното, откакто роднините ни работят в Италия, Испания, Франция и Великобритания. Ромите са научени на труд, изкарват добри пари", казва майката на 7-годишната Глория, която вече говори английски и мечтае да направи филм за пирамидите, когато порасне. Жизненият стандарт на ромските семейства коренно се промени, коментира Миленко Миленков от Обществен фонд - Лом. През ваканцията те организирали за децата уличен театър приказка и карнавал на цветята. А гордост на квартала е футболната легенда Мариян Огнянов, който често се завръща при близките си и ще изпрати  брат си на училище.

"Сега" поздравява всички ученици с началото на учебната година и прави обзор на изминалото в обещания за несъстояли се реформи време, в което завършиха 12 випуска. Днес българските училища посрещат поредния си випуск. В първия ден на новата учебна година -отново нулева за реформите - се вглеждаме в хронологията на идеите за реформа в средните училища и реализацията им за последните 12 години. Тъжният извод е, че какъвто и обществен консенсус да е постигнат при дадено управление, следващото автоматично го отхвърля и започва отначало. А в очакване на качествено образование училище завършиха цели 12 випуска. 12 пропилени на вятъра години.

"Новинар" предупреждава, че с наближаването на парламентарните избори търговията с гласове се ожесточава. Вътрешното министерство е набелязало около 1000 потенциални купувачи на гласове на предстоящия вот. Главният секретар на силовото ведомство Светослав Лазаров  уточни, че имената им са обявени в различните дирекции на полицията и по тях вече се работи. Той обясни, че повечето от предполагаемите купувачи на гласове имат криминални регистрации. Всички областни дирекции на МВР са получили инструкции как да  се предотврати търговията с вота на хората преди и по време на изборите. У нас вече е засечена и търговия с преференции. Служебният вътрешен министър Йордан Бакалов допълни, че МВР има информация за хора, които с купен вот искат да спечелят  преференция и да влязат в парламента.

Общо 300 са секциите, в които за трети път българите ще могат да дадат вота си и с натискане на бутон, пояснява "Труд".  ЦИК публикува секциите, в които избирателите ще могат да гласуват и машинно на 5 октомври. В София са определени 80 секции - по 20 в районите "Подуяне", "Средец", "Възраждане" и "Оборище". Средно по 50 секции са дадени и на Пловдив - 17 МИР, Перник, Кюстендил и Плевен. Машинното гласуване е експериментално и резултатите от него не се отчитат.  Избирателите могат да сбъркат само веднъж при натискане на бутона. Гласува се с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената бюлетина. Този вид вот обаче все още не е задължителен. Избирателят може еднократно да промени избора си преди потвърждаването му. След потвърждаване на избора, гласът се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриване на самоличността на гласоподавателя и начина на гласуване. Избирателят получава съобщение за приключване на гласуването и контролна разписка, която пуска в специална кутия за машинното гласуване. След това връща магнитната карта, подписва се в избирателния списък и получава обратно документите си. ЦИК ще обучава хората, които ще работят в секциите, в които ще има машини за гласуване, за да дават указания на хората.

Вътрешното напрежение между партиите в Реформаторския блок отново излезе наяве, след като дясната коалиция не съумя да си избере председател на проведената вчера национална конференция, съобщава "Сега". Причина за това стана бойкотът от страна на две от формациите в блока -"Движение България на гражданите" на Меглена Кунева и СДС на Божидар Лукарски. По този начин форумът на практика се обезсмисли, тъй като още преди месец коалиционните партньори се договориха, че изборът на водач ще е основната му задача. Въпреки разнобоя партиите в десния съюз ще участват заедно на предстоящите избори. Вчера бе изместен фокусът - конгресът на практика стана начало на предизборната кампания за реформаторите. Лидерът на тъмносините Радан Кънев, който беше смятан за фаворит за водаческото място, оттегли кандидатурата си с многозначителния коментар, че "не всички партийни ръководства са смели колкото избирателите си". И прогнозира, че целостта на блока в бъдеще ще зависи от резултата му на 5 октомври.

Въпросът за етнорелигиозния модел на България и ценния баланс между мултикултурализма и националната държава е бил обсъден и на предизвикалата множество коментари среща на делегация на ДПС с турския президент Реджеп Таийп Ердоган в резиденция "Чанкая", коментира "24 часа". "Диалогът между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено, противоестествено е да няма такъв диалог. Тази среща на председателя на една българска партия и президента на Турция бе неизбежна, необходима и полезна най-вече за България", категоричен бе лидерът на ДПС Лютви Местан. Той допълни, че домакините определили датата и не е търсен предизборен ефект. "Аз поставих въпроса за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс за България във и със себе си", допълни той. На въпроса защо не е имало етнически българи на срещата Местан отговори: "Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда". Според Лютви Местан е съвсем естествено той и Реджеп Ердоган да говорят на майчиния си език, като лидерът на ДПС използва повода да  разкритикува "противоестественото ограничение" в Изборния кодекс, което не му позволява да агитира на турски. Местан подчерта, че не поставя непременно участието на ДПС във властта като условие за стабилността на България. По думите му отношението на избирателите на движението е "рефлексия на годините дискриминационно отношение", които не включват само Възродителния процес.

Служебното правителство на Георги Близнашки пропусна възможността да организира честни избори. Това заяви водачът на листата на "Коалиция БСП лява България" за област Кюстендил Мая Манолова в дебат с Цецка Цачева от ГЕРБ, пише "Дума". По думите й, кабинетът "Близнашки" не би могъл да гарантира това. "Проф. Близнашки се е заел да води партийната пропаганда на ГЕРБ, пиар кампанията на ГЕРБ. Примерите са безброй, вече не следя политическите уволнения на правителството. "Забележително е, че след уволнението на кадри, които това правителство не харесва,  се реставрират незабавно кадри на ГЕРБ", обясни пред симпатизанти в Кюстендил. Манолова се възползва от дебата, за да попита Цачева кой предлага на Близнашки кадрите, които той назначава и които неизменно са свързани с ГЕРБ. "Например в Плевен беше сменен областният управител. Очаквано той беше  сменен с кадър на ГЕРБ, бивш заместник областен на ГЕРБ.  Любопитно ми е дали Цецка Цачева предложи на Близнашки този кадър или пък самият Близнашки има някакъв начин да се информира за това, кои са способните кадри в областите? Тук възниква въпросът кой, кой предлага?", попита Манолова

Рекордно за последните 5 години количество сребро е произведено в България през 2013 г. - 55 637 кг. Това показва доклад на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), информира "Труд". Според данните от доклада благородният метал се добива като страничен продукт, а увеличението означава все по-голямо оползотворяване на ресурса.

В унисон с предстоящия топлинен сезон "24 часа" припомня, влязлата в сила от 1 юли т. г. нова наредба отчитане на парното. Тя въвежда възможност за избор между 4 начина за изчисляване на сградната инсталация. Всеки един може да бъде избран от общото събрание на блока до началото на сезона. Според "Преса" през януари и февруари тази зима няма да идват шокови сметки за парното. Най-тежките фактури ще пристигнат при абонатите през декември, броени дни преди коледните и новогодишните празници. Това ще бъде един от резултатите от промените в Наредбата за топлоснабдяването, които влязоха в сила на 1 юни т.г.

Нови 30 частни болници са подали документи в Министерството на здравеопазването за разрешение за отваряне, уточнява  "Преса". Сред чакащите за лиценз, без който няма как да  заработят и да сключат договор с касата, преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Пътеките в тази област варират от  330 до 500 лева и са едни от най-търсените.

"Одиторите на КТБ не са работили 20 дни", пише "Дума". От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България са изпратили писмо до управителя на БНБ Иван Искров, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев,  което информира, че одиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са работили в продължение на 20 дни. Писмото пояснява, че сдружението разполага с вътрешна информация, според която одиторите са спрели работа от 21 юли до 10 август 2014 г.  Припомняме, че още на 25 юни 2014 г. е съобщено, че одитори от три водещи фирми влизат в КТБ.

"За нас е абсолютно необяснимо защо тези хора са бездействали и вие нито сте го съобщили на обществото, нито сте предприели някакви мерки това да не се случва", се казва в съобщението до институциите. "Дължите този отговор на стотиците хиляди клиенти на КТБ, които вече почти три месеца нямат достъп до сметките си", настояват още от сдружението. Оттам питат още дали е вярна  информацията, че за дейността си одиторите на КТБ и банка "Виктория" ще получат възнаграждение от общо 1,6 млн. лева.

Близо 20 000 миряни от цялата страна и чужбина се събраха през нощта в събота срещу неделя на Кръстова гора над лъкинското село Борово, за да се молят за здраве и изцеление, съобщава "Труд". Хората вярват, че на 13 срещу 14 септември небето се отваря и се сбъдват желанията. Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия за Въздвижение на Светия Кръст Господен - Кръстовден. Още от сутринта богомолци заприиждаха към манастира. Разпъваха палатки и спални чували. Напливът към святото място в късния следобед стана огромен. Към храма се образува 9-километрова опашка от автомобили. Някои хора оставяха колите си до разклона от Лъки за Борово и тръгваха пеш с куфари и раници. Други пък разпъваха палатки на пътя.

"За следващите 7 години за България са предвидени 16 млрд. евро, като аз ще следя за всеки един лев", публикува казаното пред bTV от Кристалина Георгиева, зам.-председател на ЕК и еврокомисар с ресор "Бюджет" и "Човешки ресурси", в предаването  "120 минути",  сайтът на "24 часа". "България е най-големият нетен бенефициент за следващите 7 години. Ние относително получаваме най-много спрямо това, което внасяме в ЕС. Искам да съм сигурна, че тези пари ще се използват така, че да създават повече динамика в нашата икономика, повече работни места", подчерта г-жа Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: изборирезервученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
15
 
15
 
! Отговори
??? преди 9 години
Смешни твърдения за Фискалния резерв. Май ГЕРБ много ги е яд, че при тях резерва падна до около 2,5 млрд. лева и ГЕРБ панически избяга от властта, а сега при Фискален резерв от почти 8,5 млрд. лева, ГЕРБ твърдят, че го нямало.
25
8
 
17
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Според "логиката" на статията за Фискалния резерв, когато правителството на ГЕРБ-Бойко Борисов подаде оставка в средата на фвруари 2013-та, Фискалния резерв е бил на МИНУС от поне 6-7 млрд. лева.
24
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш член на БСП: "БСП не знаят какъв погром ги очаква на тези избори..."Чул те Господ, но е съмнително. Твърде голяма група са зависими от чудовището, а друга е клиентела.Но ще бъде едно голямо облегчение за клетата България, ако наистина тази част от комундерите рухнат на изборите. Остават, обаче, още твърде много пак подобни.
23
7
 
25
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Вижте лицето на БСП и си правете изводи за партията. Мая Манолова, една проста провинциалистка, която е толкова нагла и отвратителна, че само заради нея 5-6 % от гласовете се губят. Да не говорим за шефа Мишето Миков , пиянде и половина. Айде сега гласувайте.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дичев, оди са гръмни
21
9
 
20
 
! Отговори
Съдебно решение преди 9 години
Станишев да върне парите в хазната!
20
20
 
24
 
! Отговори
Dichev преди 9 години
Резерва е празен, не само заради едната година на Станишев а заради 3,6-те години на Бойко така че и двете партии трябва да си платят, не ми обяснявайте глупости *** герболетки!
19
12
 
17
 
! Отговори
Затвор за Серж преди 9 години
БСП ще плаща дълги години Станишевото лицемерие и сребролюбие. Народът си трае, но това не значи че не вижда.
18
13
 
16
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
БСП не знаят какъв погром ги очаква на тези избори. Ще бъдат пометени от техните избиратели и от ДПС уж партньора им. Единственото спасение е разпускане и създаване на нова лява партия от млади хора до 35 г. Но Дъбовщината няма да допусне друг във властта и това ще е краят.
17
8
 
15
 
! Отговори
Боко бакалина преди 9 години
Аз само да се върна на власт ще го оправя това разминаване и по документи ,и на практика резерва ще бъде празен,само гласувайте за мене!
16
12
 
18
 
! Отговори
икономист-пенсионер преди 9 години
Вижте каква гротеска. Милионерите от БСП начело с Мая Манолова обикаляли селата с кемпера и се срещали с баба Гицка. А тя горката с 130 лв. пенсия и им се чуди на акъла и простотията. Няма вече нормален човек, който да гласува за БСП.
15
14
 
16
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Червения *** толкова издиша, че сам не си вярва на глупостите, които му нареждат от Позитано да пише. Всичко каквото се сети били виновни ГЕРБ. Ало нещастно човече БСП-ДПС-Атака управляваха т.е. крадяха Държавата до сега, какъв ГЕРБ те гони .
14
9
 
8
 
! Отговори
Боко бакалина преди 9 години
Видяхте ли сега по "свободните" вестници пишат .че съм бил прав.незабавно трябва кредит от 7-8 млрд. за да се "стабилизираме".
13
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем нормално движение на капитала - ГЕРБ пълни, БСПДПС - източва и после пак отначало, а обикновения човек само работи и плаща.
12
2
 
13
 
! Отговори
gtf преди 9 години
е къде по-голямо доказателство, че дпс е етническа партия, това я прави незаконна ( по конституция). Моля, прокуратурата да се самосезира.
11
20
 
17
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Каквото и да се опитат като опорни точки срещу ГЕРБ не става. Целия народ за последен път разбра, че БСП и ДПС са проклятието на България. Само за една година във властта тези партии фалираха цяла Държава. Ако сложиш на власт комуно-социалист в пустинята , то тя ще остане без пясък, толкова са крадливи. Това е най образно казано какво представляват т.н. социалисти.
10
14
 
21
 
! Отговори
Hitar Petar преди 9 години
Беше ясно, че ще го източат гнусните герберасти....
9
5
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Ха ха ха! Пълни ***! Какво заблуждавате хората бе! Да, предвиждат се плащания от този резерв, но защо никой не говори за бъдещи плащания и вноски по него? Нима държавата спира да прибира данъци, такси всякакви, лицензи и тем подобни или нямат намерение да отделят средства за този резерв? Защо не се коментира, че тук не са и очакваните пари от Европа по проектите, които уж били размразили и се очаква да платят!Нали държавата е платила тези пари от резерва и отново в резерва ще бъдат върнати
8
17
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Умен е, умен е наш Станишко... - щом е успял да открадне толкова пари... - значи никак не е глупаво мумчету...
7
17
 
22
 
! Отговори
BBisPedal преди 9 години
На ГЕ(Й)РБ бяха необходими само 2 години да съсипят всичко, да откраднат 17 милиарда резерв, да съсипят здравеопазването и бизнеса - държавата на практика е фалирала, а народа е доведен до просешка тояга и мизества като куче. Нашите родители живеят с 15 лева пенсия месечмно, масово измират нашите майки и бащи които бяха ограбени от ГЕРБ и сега са принудени да живеят само с 5 хляба и 2 кофички кисело мляко на месец.