Всеки школски директор да решава за телефоните, съветва Коларова

"Децата на бежанци в Ковачевци ще учат в българско училище"
Обновена: 15 сеп 2014 16:10 | 15 сеп 2014 16:10, Анисия Иванова
32
Всеки школски директор да решава за телефоните, съветва Коларова
Министър Румяна Коларова в Първа Английска гимназия. Снимка БТА

Министърът на образованието и науката Румяна Коларова отново коментира в първия учебен ден темата за учениците с телефони.

Всеки директор на училище може да реши дали учениците ще влизат с телефони в сградата, тъй като те са тези, които управляват учебния процес в училище, каза тя пред журналисти, след като откри новата учебна 2014/2015 г. в 112-то Основно училище "Стоян Заимов" и в Първа английска езикова гимназия в София.

Учителите могат по своя преценка да вземат телефон от ученик, тогава когато той си отвлича вниманието с него и пречи на учебния процес, заяви образователният министър, цитирана от БТА.

Още по темата
Тя коментира и случая с децата на бежанците в Ковачевци. Коларова каза, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината.

В региона има напрежение поради това, че ковачевското село Калище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас.Днес Общинският съвет в Ковачевци поиска в специална декларация до 30 октомври да бъде освободен от имигранти Националния детски екологичен комлекс. Днес новата учебна година е била открита без присъствие на чужденци в класовете.

По думите на образователния министър в общината има негативно отношение както към децата да посещават училището, така и към присъствието на родителите в лагера.

Надявам се, че сме се поучили от няколко такива инцидента в българското общество и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност към децата, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и от даване на възможност, каза Коларова.

Тя добави, че тези деца на бежанци в Ковачевци ще учат на български език и в българско училище.

Попитана каква е позицията на МОН по случая, министър Коларова каза, че никога не е вземала категорична позиция. Тя обаче е готова да обсъди с кмета и с Общинския съвет проблема и да отстоява позицията си, че децата са равни и трябва да имат равен достъп до образование.

На тържеството за откриване на първия учебен ден в двете училища присъства и заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Музикален поздрав към учениците и родителите, дошли на празника, отправи Веселин Маринов.

Пред входа на училището беше поставена урна, в която се събираха средства за пострадалите от наводненията в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вкарваме змии в пазвата си
19
1
 
5
 
! Отговори
киро на методий брат преди 9 години
До Анонимен25-ти ти веднага трябва да се върнеш в първи клас защото имаш фрапиращи правописни пропуски ...телефоните в клас трябва да ти са последната грижа
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До darcasНе ти трябва таблет или смартфон за домашното, учебника също си го четеш на компа вкъщи.
17
0
 
7
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Абе в Северна корея въведоха таблети в училищата и цифровизирани учебници и помагала, децата там си пишат домашните на таблета и го пращат на учителя по пощата, ние още пълним гушите на корумпираните издателства като Просвета, Булвест 2000 и други ***, които наемат пълни *** да пишат простотии в учебниците, а *** от МОН ги одобряват. *** скапаната държава. Не позволявайте на училището да пречи на образованието на децата ви!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ученик може ли да се премести от едно училище в друго, където смартфоните не са забранени и колко ученици ще останат.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе оставете децата да са с телефони .какво ви пречат.вие не ги пребрахте по време на матурите дето падна лудо преписване ,та сега се сетихте.да не сте в ерата на флинстон.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тези школа и забавачки.Какво трябва да те тегли към този ретро речник?
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платено обучение за чужденци и малцинства. Така е и в другите страни. Ако родителите работят и плащат такса от 20-30 хиляди евро на година, няма проблем.
12
0
 
3
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Kaka, ti minister li si ili lukova glava. Razbira se, 4e ti trqbva da gi zabrani6!
11
3
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Колко лоши хора сме станали, щом гоним деца избягали от ужаса на войната."Говори за себе си. И Осама бен ладен е бил дете и тези от ИДИЛ и те, само че сега режат главите на тези, които са им помагали и спасявали. Слезте на земята вече и стига с лигавенето за нещастните дечица. Дошли са тук с цялата си глутница от джихадисти, които искат да обърнат Европа на пакистански ***. Ако са ти много мили отивай и им помагай там на място, не ми циври по форумите.
10
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ei tva vtoroto zaglavie pokazva kakvo ni narejda Amerika i nie trqbva da q slu6ame
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Тя добави, че тези деца на бежанци в Ковачевци ще учат на български език и в българско училище."Не така с рогите лельо, още седмици си на тоя пост. По-кротичко го карай ...
8
1
 
19
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Тази министърка май забравя, че все още ние Българите и плащаме заплатата, а не *** българофоби. Няма Българин, който доброволно да е съгласен с това да ни заселват и подменят с мюсюлмани. За тази земя кръв сме ляли.Депортация на всички нелегални имигранти, "бежанци" и прочее навлеци. Не искам да ги виждам. Изхвърлете ги с парцалките и проблемът е решен заедно с милионите бъдещи проблеми произтичащи от тези натрапници.
7
0
 
12
 
! Отговори
кочо преди 9 години
група селски тетки
6
0
 
10
 
! Отговори
Максим Клейтман преди 9 години
Минисърката обяви ,че ще прави програми и концепции за образованието. Какви бисери чухме последната седмица от нея. Учениците нямало от къде да знаят какво е заптие. А после трябва (и)да вярваме колко е важно да четем "Под игото" и "Записките" където тази дума се споменава сигурно стотици пъти.Сега пък директорите да решавали за смартфоните. Един като реши някои родители и деца ще кажат "ти ли си по светец ... " Така лобираха против матурата, после за многото учебници по история.
5
1
 
14
 
! Отговори
wld преди 9 години
Страшна снимка .......с нея може д аплашат децата , а и не само тях!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГОЧОГочо, министърката е потомствена БеСеПарка ,пич!Нещо си се объркал.....
3
12
 
3
 
! Отговори
NOrd преди 9 години
Колко лоши хора сме станали, щом гоним деца избягали от ужаса на войната. Мислил съм че хората в по малките селища са се запазили по човечни, но вече второ село ни убеждава, колко нечовечни и глупави са станали. Сигурно местите ще прихванат марсиански вирус , ако има няколко деца от Близкия Изток. Срам
2
1
 
12
 
! Отговори
ГОЧО преди 9 години
КОЛКО Е УСМИХНАТА И ЩАСТЛИВА КОЛАРОВА -НЕ НАПРАЗНО ВЕЛИЧАЕШЕ БОРИСОВ И ГО ЗАЩИТАВАШЕ ВЪВ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ! ВЕТРОПОКАЗАТЕЛЯТ , БЛИЗНАШКИ , Я НАЗНАЧИ ЗАЕДНО С МНОГО ДРУГИ ГЕРБЕРИ , НА МИНИСТЕРСКОТО КРЕСЛО ! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ,СЕЩАТЕ СЕ КАКВИ ИЗБОРИ ЩЕ НИ СПРЕТНАТ ТЕЗИ ПОДАЙ *** НА БОРИСОВ !
1
2
 
9
 
! Отговори
не е честно преди 9 години
Аз мисля, че е честно да се взимат от данъците само на избирателите га ГЕРБ БСП и ДПС за да се издържат нелегалнтие бежанци в България!!Защо трябва аз и моето семесйтво да плащаме??