Миньори и енергетици от Перник, Русе, Плевен и Сливен протестираха

Те са недоволни от НЕК и забавяне на заплати
7
Миньори и енергетици от Перник, Русе, Плевен и Сливен протестираха
Снимка: БТА

Енергетиците от ТЕЦ - Русе, ТЕЦ - Сливен, ТЕЦ - Плевен и ТЕЦ- Перник, както и миньори от най-голямото въгледобивно предприятие в Перник "Мини открит въгледобив", излязоха на протест днес по обяд.

За няколко минути в 12,15 ч. миньорите и енергетиците от Перник блокираха движенето по Главен път Е-79 на кръстовището край пернишкото село Драгичево.

„Не желаем да пречим на пътуващите граждани, само искаме да бъдем забелязани и да си получаваме редовно изработените пари", заявиха недоволните.

Просрочените задължения на НЕК към пернишката "Топлофикация"  са 6,7 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев.

Той се оплака, че няма никакви преводи от НЕК, което пък се отразява на заплащането на работниците.

Според него на пернишката "Топлофикация" се налагат ограничения върху производството на електроенергия.

Дори често от нас се иска нощем да спираме централата, каза още Георгиев.

По думите му това означава да бъдат лишени от топлоенергия жителите на Перник, което е в нарушение на лицензионните задължения на дружеството. Според Георгиев новите правила за търговия с електрическа енергия не кореспондират с останалото законодателство.

Протестът не е свързан с изборите, а със запазване на работните места в българския въгледобив, няма за кога да чакаме, заявиха недоволните.

Работници на "Топлофикация-Русе" пък протестираха за втори ден в района на ГКПП "Дунав мост".

Както и вчера, служителите се събраха по обед пред централата на дружеството. След това, придружавани от полицейски автомобил, се отправиха пеша по международния бул. "България" до кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост". По пътя си те затрудниха движението на превозни средства за кратко, като скандираха "Искаме заплати".

Ангел Ставрев, председател на КНСБ в ТЕЦ-Русе и на инициативния комитет за протеста, обясни, че НЕК не е превела 22 млн. лева на "Топлофикация-Русе".

В 12 часа и работници от ТЕЦ - Сливен спряха работа и  излязоха пред сградата на Топлофикация. Като причина за техния протест посочиха нередовно и рядко плащане на изкупената от НЕК електроенергия.

Стотина работници от "Топлофикация"-Плевен, които не са на смяна, блокираха за около част главния път за Русе - трафикът бе пренасочен от полицията по обиколен маршрут.

Йордан Василев, заместник-изпълнителен директор на дружеството, заяви, че протестът ще продължи, докато НЕК не изплати задълженията си за изкупена електроенергия от ТЕЦ-Плевен, които са на стойност 27,4 млн. лева.

Това е причина дружеството да има задължения към "Булгаргаз" 26,2 млн. лв. и на практика поставя топлоцентралата под заплахата да й бъде спряноили намалено подаването на газ. НЕК забавя заплатите на близо 200 работници в Плевен, отлага плащания, което се отразява на дейността на "Топлофикация", каза Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
На страницата на Министерство на икономиката се вижда добре на кой,с колко и най-много НЕК се е издължила!"НЕК забавя заплатите на близо 200 работници в Плевен,отлага плащания,което се отразява на дейността на "Топлофикация",каза Василев."Не НЕК,Ковачки е този,който бави заплати и не плаща осигуровки,да ходят да протестират пред неговите офиси.Над 30 млн.лв.дължат фирмите му за концесиите!"Строители на капитализма:Христо Ковачки-кюмюреният крал"Фрогнюз 26.09.2013г.Много точна и любопитна статия
2
0
 
2
 
! Отговори
ДААА преди 9 години
Да Ковачки се активизира заедно с ментора му ХристозОФФФФ заедно за тецовете само лоби и интереси.Нали на Ковачки му бяха изплатили всичко от НЕК а другите да го д....т !!!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куцо, кьораво и сакато произвежда скъпа ел енергия - не мое всички да прайм скъп ток некой требе и да работи.