10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки

Ако ги спазвате, сметката ви ще спадне с 15%
Обновена: 25 сеп 2014 21:33 | 25 сеп 2014 20:49, Камелия Цветанова
181
10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки
Снимка: Булфото, архив

От ЧЕЗ предупредиха, че заради застудяването на времето от 22 септември, може да се увеличи консумацията на ток, което пък ще се отрази на сметките на потребителите.

„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им“, твърди Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от пресцентъра на дружеството.

Заради това от ЧЕЗ предлагат 10 стъпки, които биха могли да намалят размера на сметките до 15%.

Първото правило, препоръчано от дружеството, е да намалим температурата на помещенията през зимата с 1 градус, което може да понижи сметката с 10%.

Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C също може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Хладилникът трябва да се размразява често, защото той образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно, твърдят от ЧЕЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 9 години
И един съвет от мен сваляте си бушоните в къщи, стоите на тъмно и студено и нямаме сметка за тооаок
121
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези въглища си ги наври в .... и вземи помисли малко за природата
120
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Цената на тока е най- ниска в ес но и заплатите си останаха Български
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвет 1-Намалете цената на тока и сметките ще намалеят.Тогава няма нужда от останалите съвети
118
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименТи какво работиш?
117
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за всички дето исакте европейски доходи - начуете се да бачкате като европееца. не да висите по фейсбук по цял ден :Д смърдоляци
116
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвет 1 за ниски сметки: "Изритайте ЕРП-тата от България, воглаве с ЧЕЗ"
115
2
 
27
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Прекрасни съвети..хайде сега всички ЕТП та извън България и да научите други държави на икономия. Мегаватчас ел енергия от АЕЦ- 40лв Мегаватчас ел енергия от Възобновяеми Енергийни Източници........600лвИзберете от къде ще "купите" ток.В момента НЕК са задължени да купуват от всички след което се получава ценообразуването и го продават на нас.Отделно плащаме на ЕРПта за да ни сметнат тока.НЕ МЕРСИ!!!
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 141 Eлементарно човече с високо самомнение си. И трите ти точки са гола вода, повече от плоски заяждания с диалекта ми не си успял да възпроизведеш. Хващам се на бас, че не можеш да дефинираш мантрата "нормално заплащане".
113
2
 
10
 
! Отговори
От чез преди 9 години
Не използвайте асансьорите хем падат хем ще спестите 10% ток, може и малко да се стоплите от бързото качване (5%)
112
4
 
12
 
! Отговори
До шоп №139 преди 9 години
1. Тунеядец е човек, който иска да се храни без да се труди. А хората тук мечтаят за нормално заплащане на труда си. Омръзнало им е вече да ги ограбват!2. Смисълът, който влагаш в "хъс за размножаване" е простоват! Напъни се още малко. Ще ти светне как мислят зрелите хора. Няма да се изсипеш! Обещавам.3. Уличният жаргон /лузър/, ведно с гордостта ти от диалекта /нЕкой, нЕма/ наистина не те откроява много от просяка, за когото така усърдно говориш/мислиш.
111
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това е да дам хъс на хората да се размножаватПролетарии от всички страни, размножавайте се !
110
11
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До демограф Ти ако чакаш някой да ти налее хъс за размножаване, по-добре се гръмни и освободи място за некой жизнерадостен цветнокож. Всеки, който иска да му се осигуряват условия за размножаване е безсрамен тунеядец. Това да излезеш пред обществото и да кажеш "Ето, аз съм ценен сам по себе си, осигурете ми условия да имам деца и ми ги хранете" - нема такава наглост. Даже просяк, който моли за помощ е по-читав и достоен от изискващите обгрижване лузъри.
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обещават да не вдигат цените за да ги избереш, а тока не е скъп , заплатите са малки.
108
2
 
18
 
! Отговори
демограф преди 9 години
Няма да преборим демографската криза с ограничаване на развитието на населението! Кога ще има слънце и за обикновения човек? Кога ще има хъс за развитие, за размножаване, за спокоен живот и перспективи в прогнозируема среда? Кога?Времето си върви, докато шепа тарикати, маскирани с членове и алинеи ядат/крадът от нас. Затова намаляваме. Преди обещаха, че няма да увеличават цените, но сега просто ги увеличиха. И пак едно и също. Онова същото, което беше, и същото, което ни направи 6 милиона...
107
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при социализма заплата 100 лв, при капитализма $4500. сладка работа беше социализма за мързеливците, никой не работи и всички еднакво бедни.
106
2
 
21
 
! Отговори
НИМХ преди 9 години
Ще имa потрошени прозорци нa ДКЕВР до седмицaОчaквa се явлението дa е продължително, без тенденция зa отслaбвaнКод червено сaмо ще е крaйно недостaтъчен зa дa aлaрмирa и дa кaтегоризирa кaтaклизмaГрaждaните се съветвaт дa го сторят по скоро и дa не губят време
105
2
 
27
 
! Отговори
пазарнЪ икуномикЪ преди 9 години
Коментирам някои от глупостите, писани в статията:1. 10 мин. са 20% от времето на фурната само ако я ползваш точно 50 минути! 2. Чиста решетка на гърба на хладилника... дрън дрън, 100 W консуматор, нищожен в сравнение с нагревателите за вода, фурна, ютия и т.н. По-важно е да ти е уплътнена вратата на хладилника.3. Таймер на бойлера за нощна енергия - върши работа но при 4 членно семейство трябва да ти е поне 200 литра! Или да се къпят в 3 сутринта?!Доходи трябват, не празни приказки и застой
104
11
 
7
 
! Отговори
miro преди 9 години
Не е висока цената, а заплатите са ви ниски, защото нищо не правите по цял ден.
103
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОЩЕ ЛИ ИМА НАРОД КОЙТО ДА НЕЕ РАЗБРАЛ ЧЕ ПРИ КАПИТАЛИЗМА НЕЕ КАТО ПРИ СОЦИАЛИЗМА? ПРИ СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ 1.5 СТОТИНКИ НА КИЛОВАТ ЧАС. БЕЗ ПРЕНОС БЕЗ ПРЕВОЗ БЕЗ ДДС. ПАРНО 15 ЛВ НА МЕСЕЦ. ГОРЕЩА ВОДА 5 ЛВ. НА МЕСЕЦ. ХЛЯБ 26 СТ. КИСЕЛО МЛЯКО 18 СТ. ПРЯСНО МЛЯКО ОТ КРАВА 30 СТ. БИЛЕТЧЕ ЗА ГРАДСКИЯТ 6 СТ. ВЛАКА ДО МОРЕТО 5 ЛВ. БЕНЗИН 50 СТ. ДИЗЕЛ 30 СТ. ПОМНИТЕ ЛИ ГИ ТЕЗИ ЦЕНИ? ПРИ КАПИТАЛИЗМА НЯМА ТАКИВА СЛАДКИ РАБОТИ. ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМА САМО ДРАНЕ ДРАНЕ И ПАК ДРАНЕ. ЧЕСТИТО НА СКАЧАЩИТЕ ***.