10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки

Ако ги спазвате, сметката ви ще спадне с 15%
Обновена: 25 сеп 2014 21:33 | 25 сеп 2014 20:49, Камелия Цветанова
181
10 съвета от ЧЕЗ за по-ниски сметки
Снимка: Булфото, архив

От ЧЕЗ предупредиха, че заради застудяването на времето от 22 септември, може да се увеличи консумацията на ток, което пък ще се отрази на сметките на потребителите.

„България остава на опашката на ЕС по енергийна ефективност. Близо 40% от използваната електроенергия отива за отопление, докато в Евросъюза средният дял е 25%. Това означава, че със застудяването на времето консумацията на ток рязко нараства, а заедно с нея и сметките. Много е важно клиентите да контролират потреблението си и да знаят, че малка промяна в ежедневните навици може да намали значително сметките им“, твърди Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, цитиран от пресцентъра на дружеството.

Заради това от ЧЕЗ предлагат 10 стъпки, които биха могли да намалят размера на сметките до 15%.

Първото правило, препоръчано от дружеството, е да намалим температурата на помещенията през зимата с 1 градус, което може да понижи сметката с 10%.

Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C също може да намали сметката за подгряване на вода до 10%.

При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.

Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.

Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно без закръгления. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.

Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Хладилникът трябва да се размразява често, защото той образува лед в него, който повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).

Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

Сметките за електричество могат да се понижат до 5%, ако уредите се изключват от контакта, когато не ги използвате. Старите електроуреди консумират по време на постоянната готовност за работа около 150 kWh електроенергия годишно, твърдят от ЧЕЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
16
 
! Отговори
МАТематика преди 9 години
Какво би станало , ако повишите енергийната ефективност с 40 %.Това е намаляване на потреблението , а от там и на производството на енергия с 40 %.Да , но тогава системата ще трябва да се захранва само с американските централи и ВЕИ тата .Те са задължителни и произвеждат тази енергия.Парадокса е ,че тогава тока ще трябва да се повиши с над 400 % Повишавате ефективността с 40 %, за да се вдигне тока над 400 % .Това е влиянието на уникалните задължителни договори.
101
2
 
11
 
! Отговори
Бай Шано преди 9 години
По-голяма подигравка от тая е единствено теорията за това, че по време на "присъствието" , мюсюлманите в империята били по-зле от останалите народности ,и добре че били малцинство ,та БХК да ги закриля от произвола на самозабравилите се християни
100
21
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Полицията трябва да разгонва наглите авантаджии както руските казаци разгонват "новоросийците". Като нямаш пари за ток, ще икономисваш, а не да мяташ яйца по хора, които не са ти виновни с нищо.
99
2
 
24
 
! Отговори
НЯКЪФ там... преди 9 години
Работил съм и в БГ, ама сеага работя ТОЧНО в CEZ и точно в Пилзен в подстанцията за железницата... Такива статии са готови напечатани от преди 100 години и нищо вярно няма в тях. Както си е било най-малко от 25 години! Сметките за електоенергия на континента Европа са ПОЛИТИЧЕСКИ. Те не са физически или електротехнически!!! И точно за това не мога да си нося служебното работно облекло по улицата! Нито в Чехия, нито в България... Народа ще ме утрепе на улицата В ПРЯК СМИСЪЛ- и без да съм виновен
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка година времето е виновно както за завишените сметки, така и за увеличението на цените? Докога? Камъни и автомати ако трябва, това са нашите съвети към ЕРПтата!
97
2
 
6
 
! Отговори
гх преди 9 години
До ДениславМуaхaхaхaхaх, евaлa!Товa е синтез комемтaрa нa долнопробнaтa ЧеЗaджийскa подигрaвкa с нaродa!!!
96
2
 
24
 
! Отговори
Денислав преди 9 години
Ще си намаля температурата с десет градуса, което прави 100% намаление на сметката за ток.
95
2
 
12
 
! Отговори
кой? преди 9 години
Чез вие кво нa 10 грaдусa ли дa си перем ризите бре??Вий ни имaтв зa некви рaдикaлни бушмени!Товa виц ли е или нaистинa сме бонго-бонго ????
94
5
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
22 сентября в городе Антраците (Луганская область) на площади возле горисполкома прошел митинг местных жителей. Как сообщил один из участников, главный вопрос, интересующий людей, когда будут обещанные зарплаты, пенсии и социальные пособия.Однако российские казаки, захватившие власть в городе, не дали людям ответы на волнующие их вопросы.Сказали, еще раз собираетесь - расстреляем нахрен. Так и закончился не начавшись
93
3
 
9
 
! Отговори
Ако преди 9 години
Ако намалите консумацията с 15 % , при вдигната цена на тока с 10 % , приходите на НЕК ще спаднат минимум с 5 % Положението става по лошо. А цената на тока ще трябва да се увеличи , защото в микса намалената консумация ще се отрази върху евтиният ток , а скъпият ще се запази , тъй като е задължително да се изкупува. Резултата.Миксираната цена нараства и финансовият дефицит нараства.При днешната покупателна способност на хората , увеличението на цената на тока е най погрешното решение.
92
2
 
14
 
! Отговори
Другаря Живков преди 9 години
Абе тия ЛИЦЕМЕРНИ *** ли ще дават съвети бе, в онкологията да свършат до един! НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ И ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ, а не ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ, ЕЙ!
91
2
 
12
 
! Отговори
... преди 9 години
Протести докато не ги затворят тия маймуни . ПРОТЕСТА ТРЯБВА ДА Е ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА !!! Пред парламента няма да има ефект !
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gledate li kvo stava, 10% uvelichenie , 15% spestiavate t.e. centata na toka pada s 5%
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тролчета риват за лелките замеряни с яйца и жадуват за милиционерщината на тато и бате. Бат, Боко пак се е скрил, като мишка зад гърбовете на поставените, като матрьошки лелки в ДКЕВР. На 5-ти идете и врътнете по една св.рка на крадците и чакайте да ви подхвърлят по някоя трохичка. Демокрацията е сложна за гражданина и колосалния, друго си е да има един народ, една партия и един вожд- Буда първи.Тогава няма нужда да мислиш- слушкаш и папкаш.
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 113 Ataksta!Abe vie ot Ataka, parvo se nadupihte na Turkite, a sega zaradi predstoqshtite izbori mnogo saveti pochnahte da davate!
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
теглете си парите щот ще има масови фалити на банки,валутният борд пада след изборите
86
5
 
10
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Зa кaкво,ви е тоя,НЕК ?Я дa видим пaнелите и перките и остaнaлите тец *** дa продaвaт директно нa ерптaтaAйде де дa,ви,видимКaквa е тaя,буфер оргaнизaция некКупувa всичко по принудa зaрaди престъпните,договори a продaвa нa,ерптaтa сaмо толковa колко им трябвa!!!!!***!!
85
3
 
8
 
! Отговори
ц преди 9 години
Бойлера ми е на 35 градуса. а отоплението на 20. зад хладилника има монтирани вентилатори:)
84
4
 
29
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Тия мръсни ни взехa зa нaй тъпите хорa в гaлaктикaтa!!Кaквa нaглост, кaквa подигрaвкa!!!!Господин мaзен дол ЧЕЗaджия a ти откъде знaеш че не го прaвим,товa бе!!!!!Че с3 къпим със студенa,водa,зa,дa,пестимЧе стоим нa,студено,зa,дa,пестимЧе,яден,непретопленa,мaнджa зa дa пестимТи долен *** обиди цели нaрод бе!!!!!Искaш ли дa умрем и тaкa дa нaмaлим сметкaтaA искaш ли ти дa увиснеш кaт мaртеницa???????
83
3
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 97 преди 9 години
Знаеш а?Гявол поне си трай.