Може да има ново поскъпване на тока от Нова година

Чаканият ръст с почти 10% от октомври бил "санитарният минимум"
Обновена: 25 сеп 2014 15:01 | 25 сеп 2014 15:01,
150
Може да има ново поскъпване на тока от Нова година
Светла Тодорова. Снимка: БТА

Възможно е ново увеличаване на цената на тока в началото на 2015 година, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова след емоционалното обществено обсъждане на цената на електричеството.

Тодорова посочи, че причината за ново поскъпване ще бъде ситуацията в енергетиката като цяло и поставените в тежко състояние от грешните решения в сектора топлофикационни дружества.

Още по темата
Дружествата са поискали 3 млн. лева, за да могат да „оцелеят през зимния сезон“, заяви още тя и допълни, че това означава увеличение на тока в рамките на около 1%.

Председателят на ДКЕВР посочи, че предстои финансов анализ, но сегашните данни показват, че всички топлофикации без "Топлофикация София" ще са на загуба през 2014 година.

Поскъпването на електричеството от 1 октомври е неизбежно – това се потвърждава и от предишния състав на ДКЕВР, и от експерти, коментира още Тодорова. Тя обясни, че това увеличение е „санитарният минимум“.

До дни ДКЕВР ще отмени решението си, с което се нарежда на Националната електрическа компания (НЕК) да бъде постигнато намаление на изкупната цена на електричеството, произвеждано от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и ТЕЦ "Марица Изток" 3, стана ясно още от думите на Тодорова.

Търси се най-добрият начин от юридическа гледна точка да бъде отменено това решение, уточни председателят на комисията.

„При тези условия централите не искат да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори“, каза тя, уточнявайки защо се налага отмяната на решението на предишното ръководство.

Председателят на регулатора обясни още, че двете страни трябва да бъдат поставени при равноправни условия.
Тя коментира, че трябва да се вземат и дългосрочни мерки, за да бъде отворен енергийният пазар в унисон с европейските правила.

„Затова ще искаме помощ от ЕК, но не по начина, по който е искал предишният състав, тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика“, обясни председателят на комисията.

По думите й балансиращият пазар, който беше пуснат на 1 юни, работи катастрофално. „Резултатите му са несъвместими с резултатите на всички подобни пазари по света“, обясни Тодорова и допълни, че се работи усилено и до седмици ще бъде взето решение дали трябва да се променят правилата за търговия.

По-рано днес от електроразпределителните дружества се оплакаха, че не са им били признавани разходи, включително и за балансиране на пазара.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
3
 
! Отговори
Г преди 9 години
Ха така увеличавайте ,друго не знаете да говорите -ваща мама -ама който го увеличава ,той да го плаща!
98
2
 
9
 
! Отговори
do 126 преди 9 години
Затова да благодарим на др. Костов, който подписа договорите за марица 1 и 3- ползваме или не ползваме тока, сме длъжни да го изкупуваме целия, до последния кв/ч 25 г напред и то на префенциална цена, т.е каквато американицте кажат. Това сътвори иван Костов, Р.Овч им одобри договорите, а Плевнелиев им подписа преди 4 г някакво послендо разрешително. тези хора си изкараха комисионните-милиони, а на нас натресоха скъп ток на заплати 300 лв, а евтиният АЕЦ отива за гърците.
97
2
 
4
 
! Отговори
Бай Диван преди 9 години
Може бе, може ... Що да не може ... Защо ще чакате чак от нова година? Я още от ноември. Октомври не щото има избори та да не стане биля ... Плавно и полека от ноември. Декември пак. От началото на 2015 не всеки месец ами на 15 дни ... Даа, може ...
96
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Ще Ви разкажа една история за красивия о-в Занзибар.Този о-в се намира близо до бреговете на Африка в Индийския океан.На този екзотичен о-в хората са много бедни,получават около 60 долара на месец.Имат ток и питейна вода,но не ги използват,защото не могат да ги платят.Туристите са Богове,настаняват ги във висока класа хотели и ги обслужват перфектно.Сега питам-ние на там ли сме тръгнали?
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само АТАКА ще им бие шута на тия веи-та, американски тецове, ерп-та и тем подобни, но за съжаление българския олигофренски народ няма да ги избере
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ДКЕВР да кажат на какво основание повишават цената. Защо ел. енергията от ВЕИтата и Марица Изток е в пъти по-скъпа от тази от АЕЦ и се изкупува с приоритет
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Светле, Светле, ако продължаваш с тези глупости може съвсем да ти се СТЪМНИ!!!
92
1
 
12
 
! Отговори
АТАКА преди 9 години
От новия ДКЕВР Забравиха за доказаните кражби от ЕРП-тата за 900милиона, а 100% са много повече след силния натиск от НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ГЕРБ.Отмениха 20% данък печалба на шейховете на ВЕИ.Американските Марици също ги погалиха там ПРЕДАТЕЛЯТ КОСТОВ СКЛЮЧИ ИЗГОДНИЯ ДОГОВОР ЗА НЕГО И ТЯХ.Сега по всички платени медии се редят да обясняват, че поскъпването е неизбежно и тока е най-евтин в България.Поредната лъжа обслужваща богатите.Спират се изредените по-горе и се оправяме имаме АЕЦ+3 и 4 бл.
91
1
 
14
 
! Отговори
правда преди 9 години
Специално до "протестна мрежа" - преди да коментирате консултирайте се с вашата шефката АМЕРИКАНСКАТА ПОСЛАНИЧКА В БГ. А до народа получаващ информация само от медиите - НА НИТО ЕДНА НЕ ВЯРВАЙТЕ...ПРОМИВАТ ВИ МОЗЪЦИТЕ ЗА ДА НЕ СЕ ВДИГНЕ НАРОДА. Наистина от 90г насам България не е на Българите а е в чужди ръце които я ограбват и заличават народа, не се чудете ИСТИНА Е това е дългогодишен сатанински план а сега си показват лицата дори без да се притесняват...знаят че народа вече е манипулиран.
90
1
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Пак онзи ... старияНаистина е малко мястото тук.От кой да започнем първо,че са много.Всички във властта от 1990 до днес са вътре малко или много,добре е да има и доказателства!Все са си поставяли подписите някъде под документите.По последвалите назначния ще познаете за чии интереси са работили някои!/Като Ковачев в Росатом,напр./Мечтая си за деня,в който прокуратурата ще повдига обвинения и за национално предателство.
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За декември 2013 сметката ми за ток е 32 лв.Пуша цигари за 6 лв на ден. С колко ще ми се вдигне сметката през декември 2014 г?
88
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работя на 2 места, нямам грижа за цената на тока.Само *** могат да *** като прасета,че им вдигали тока!Работете за левове, не чакайте подаяния за жълти стотинки.
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С яйца ги замеряха и пак гадости мислят! Другия път ще летят камъни срещу ВЕИ - тата. И проблемът ще е решен, няма да се налагат увеличения.
86
3
 
6
 
! Отговори
ДА, АМА НЕ преди 9 години
РУМЕН,РАЗБИРАЧЪТ "ЕНЕРГЕТИК",/КОЛКОТО БОКО Е ДЕЙСТВИТЕЛЕН ДОЦЕНТ, А НЕ ИЗМИСЛЕН КОЛЕКЦИОНЕР НА ТИТЛИ И ЗВАНИЯ/, БИ ТРЯБВАЛО ДА ЗНАЕ, ЧЕ ПРИ УПРАВЛЕНИЕ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ Е ЗАЛОЖЕНО ТОКЪТ ОТ ВЕИ ДА Е 11%. ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ, НАЧЕЛО ДОЦЕНТА, Д-Р БОКО БАНКЯНСКИ Е ВЕЧЕ НАД 20%,АКО НЕ И ПОВЕЧЕ,КАТО НАЙ-ГОЛЯМ ДЯЛ В ПРОИЗВОДСТВОТО МУ ИМАТ ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ, КЪДЕТО СА ИНТЕРЕСИТЕ НА ЦВЕТЕЛИНА МУ.ЗНАЧИ СПОРЕД РАЗБИРАЧА РУМЕН, НАРОДЪТ СЕ ВДИГНА СРЕЩУ ЕВТИНИЯ, А СИ ПЛАЩА БЕЗРОПОТНО "СКЪПИЯ" ТОК.
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИНСТВЕНОТО РАЗРЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА С ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА Е АВТОНОМНИ ЦЕНТРАЛИ. СЪБИРАТЕ ПАРИ ОТ ВХОДА НА БЛОКА И СИ КУПУВАТЕ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ. ЩЕ ИМАТЕ СОБСТВЕНА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ И ЩЕ СТЕ НЕЗАВИСИМИ ОТ МОНОПОЛИСТИТЕ. ВЛОЖЕНАТА СУМА ЩЕ СЕ ВЪЗВЪРНЕ САМО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ. А ВИЕ ЩЕ СТЕ СПОКОЙНИ И НЯМА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ С КОЛКО ЩЕ ВИ ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ТОКА МУТРЕТАТА.
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените *** са три броя , а опорната точка е "гражданска война".
83
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само мързеливите и некадърни хора се плашат от цената на тока- Я. Петров и сие!Безплатен обяд няма.Ако не си поддържаш къщата , в един момент тя ще рухне, това ще се случи и с държавата.
82
2
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ОТ ОКТОМВРИ ДО МАЙ ТАЯ ГОСПОЖА ДА МИ ДАВА НЕЙНАТА ЗАПЛАТА, А АЗ ЩЕ И ДАВАМ МОЯТА ПЕНСИЯ. ЧУДЕСНО НАЛИ. АМА ДАЛИ? МОЕТО СИ Е МОЕ, НО И ВАШЕТО Е МОЕ!!!!
81
2
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До До Рали 1Дори не съм мислила да съдя когото и да било.Но е редно всичко да се знае.И освобождението от турско робство е нямало как да се случи според песимистите,но е станало!Яйцата и камъните са класика,но има и цивилизовани начини.Само,че трябва да сме единни.За отнемане на лицензи вече не говорят управниците,развалянето на договорите е рисковано,споровете в Арбитражния съд в Париж...Късно се сетихме за дивидентиЧЕЗ осъдиха България за укрити при приватизацията задължения за 4 млн.евро
80
1
 
11
 
! Отговори
Нямам думи!!! преди 9 години
Има ли депутат чието семейство да не е член на енергийната мафия под една или друга форма питам ???Не ми говорете за "санитарният минимум". Мафиоти долни крадете и се спуквате, а увеличенията ги плаща народа !!! До кога ще грабите! До кога ?? Най лесно е да вдигате цените защото това са пари на готово откраднати от българските данъкоплатци.