3.6% дефицит залагат в ремонта на бюджета

Финансовото министерство предлага нов дълг до 4.5 млрд. лв. за 2014 г.
Обновена: 27 сеп 2014 16:13 | 27 сеп 2014 15:00, Веселина Йорданова
32
3.6% дефицит залагат в ремонта на бюджета
Снимка: архив, БулФото

Бюджетният дефицит, заложен в ремонта на бюджета за 2014 г. от финансовото министерство, е 3.6% от БВП.

Очаква се кабинетът да разгледа актуализацията в сряда. Финансовото министерство предлага и поемане на нов държавен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на ведомството.

Така дефицитът по държавния бюджет за 2014 г. става в размер на 2 846,5 млн. лв., като се предвижда влошаване на салдото по държавния бюджет с 1 510,3 млн. лв. спрямо досегашните разчети.

Разчетите към законопроекта за промени на бюджета за 2014 г. предвиждат влошаване на годишната прогноза за дефицита на касова основа по Консолидираната фискална програма до 4,0 % от прогнозния БВП (3 152,3 млн. лв.).

В предвидения нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв. или в рамките на същия лимит поемане на нов държавен дълг за предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер до 700 млн. лева.

Това налага увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв, пише още в съобщението.

Предвижда се максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв. във връзка с предвидената възможност за издаване на държавни гаранции в полза на Фонда за гарантирането на влоговете в банки.

От финансовото министерство посочват, че необходимостта от актуализация на бюджета произтича от невъзможността да бъдат постигнати заложените фискални цели по държавния бюджет за 2014 година.

Причините за това са от една страна значително отклонение от допусканията по основни показатели в макроикономическата рамка и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет, и от друга - необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в някои бюджетни системи.

Ревизираните прогнози за 2014 г. предвиждат реален ръст на БВП от около 1,5 на сто на годишна база, което е  по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2014 ръст от 1,8 на сто.

Въпреки малката промяна при прогнозата за растежа на икономиката за 2014 г. актуализираните макроикономически прогнози ревизират в негативна посока оценката за номиналния размер на БВП за 2014 г. с над 2,4 млрд. лв. - от 81 582 млн. лв. на 79 178 млн. лв.

Това означава понижаване на прогнозата за възможностите на икономиката да генерира по-високи данъчни приходи и се свързва с рискове за изпълнението на приходите по бюджета не само през 2014 г., но и в средносрочен план, уточняват от ведомството.

Актуализираните прогнози за приходите по държавния бюджет предвиждат неизпълнението да възлезе на 1 061,8 млн. лв. (1,3 % от прогнозния БВП).

От ведомството посочват, че има натиск от различни бюджетни системи.

В Министерството на вътрешните работи например, където над 80 на сто от разходите се формират от разходите за персонал, бюджетът за годината не може да обезпечи изпълнението на вменените му функции и отговорности. Проблемът в системата на министерството се изостря допълнително от приетите промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, които предвиждат увеличение на разходите за възнаграждения, материалното и социалното осигуряване за служителите. В бюджета за 2014 г. на министерството обаче няма планирани средства за тази цел, посочват от МФ.

Недостиг се очертава и при финансирането на социални плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика поради увеличения брой бенефициенти при осигуряването на социална закрила на най-уязвимите групи от населението, тези в неравностойно положение, както и за гарантиране подкрепата на децата и семейството.

Министерството на здравеопазването изпитва трудности за обезпечаването на необходимото финансиране на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, финансирането на спешната помощ, както и за финансово подпомагане на лечебни заведения за болнична помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, в които липсата на здравни звена представлява сериозен риск за населението.

Проблеми с недостиг за обезпечаване на поетите ангажименти за разходи съществуват и в редица други бюджетни системи, като в тази връзка в разчетите е предвиден ресурс за структурни и допълнителни фискални мерки в размер на 448,5 млн. лв. (0,6 % от прогнозния БВП), който е обособен в резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, допълват от Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
iconomicabg.blogspot
23
0
 
0
 
! Отговори
инжинер преди 9 години
Защо да фалира нека, неща го изкупи ЧЕЗ и да върши неговаат работа! НЕК е ненужна структура!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
фалит на НЕК.
21
1
 
0
 
! Отговори
правда преди 9 години
Борисов: "партия Герб винаги ще настоява за подкрепа на взаимотношенията с Турция и специално към РЕДЖЕП ЕР ДОГАН"."Цветан Цветанов открива всяка седмица по една нова ДЖАМИЯ по чорапи"Цена на мегаватчас ел. енергия 40лв.Цена на мегаватчас ел. енергия от борисовите фотоволтаични централи 780лв.Задраскайте се като дъжава и се целувайте по европейски колкото *** ви издържи.
20
1
 
3
 
! Отговори
ЕЙ ,ХОРА .... преди 9 години
ОБЪРНЕТЕ СИ ПАРИТЕ ВЪВ ВАЛУТА И ГИ ВЛАГАЙТЕ В БАНКИ СЪС НАД 50% ЧУЖДО УЧАСТИЕ!!!НЕ СЕ ЛИТКАЙТЕ ПО ВИСОКИ ЛИХВЕНИ %-ти......ТОВА Е ИДЕАЛНИЯ НАЧИН ДА ВИ ОБЕРАТ! /като в КТБ/НЕ ВЯРВАЙТЕ НА КОМУНИСТИ --НА ТЯХ "КЛИЕНТИТЕ СА ИМ СКЪПИ"----защото искат да ги оберат !ДОЙДАТ ЛИ КОМУНИСТИ НА ВЛАСТ---ВИНАГИ ИДВА ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ БАНКИТЕ!!!/..Това е то :"братския съветски опит" /още от времето ..когато др.Коба е обрал банката в Тбилиси/
19
2
 
7
 
! Отговори
bg преди 9 години
недеите да гласувате за турската *** пеевски без цензура ***
18
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 9 години
Патриотичен фронт с вас сме цяла БГ мачкаите наред крадливата *** вие сте спасението
17
2
 
3
 
! Отговори
лекар-психолог преди 9 години
Другари червени *** , по каква причина ГЕРБ след управлението /кражбите/ на БСП-ДПС трябва да спасява държавата. Нека си управляват комуно-социалистите и народа най-после да разбере, че това са *** и шизофриници от всякъде. Да дават по 5 лв. на пенсионерите и да си се оправят. Това аз ще направя ако съм на мястото на Б.Борисов.
16
0
 
3
 
! Отговори
KLO преди 9 години
STRAH:IDVA GERB>TEGLIAT SE ZAEMI DO NEBETO. IDVA GERB>UVELICAVAT SE CENITE. IDVA GERB-CUMATA> TRESE GI TRESKA SIROMASI.
15
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги след кражбите /управлението/ на БСП следва криза в държавата. Просто и ясно това ни очаква винаги.
14
9
 
10
 
! Отговори
ддф преди 9 години
Споко, фашистка америка ще ни спаси. Нали президента ходи до там да си даде *** на Сатаната.
13
0
 
4
 
! Отговори
cup преди 9 години
zakrivame bg central admin i problema nema. karame s regional admin samo.
12
6
 
15
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
налага се да се направат тешки реформи, оти треба да се исплатят инвестициите на големите инвеститори вав зелена енергия! да жевеат Герп и БОЙКО БОРИСОВ!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво ще е този нов дълг след като дефицита ще е 2,8 млрд, от които 1,1 млрд вече са финансирани а резерва е около 8,8 млрд.на *** ли ни праявт ?
10
7
 
7
 
! Отговори
трябва лустрация преди 9 години
Орешарски и Станишев да обяснят къде са милиардите които изтеглиха + парите които откраднаха от КТБ?Май парите отидоха за тръбите на безмисления мегаломански Южен Потоп и обслужване на Руския окупатор Путин?
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я взимайте заеми и се не бойте и така и така никой няма да ги върне гърците издрусаха 200 млрд. на сиртаки и узо ние ще ги издрусаме на ракия и гюбеци.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези 4.5 милиарда нов дълг ще ги изпапат политици, дърржавни служители, заптиета и другите държавни и общински хрантутници. Ще ходят през ден до брюксел и вашингтон, ще взимат заплати без да работят, ще се охраняват от заптиетата и ще повтарят безспирно - работете, работете, на две, три, пет места за да плащате нашите дългове, да плащате безумни цени на ток, образование, здравеопазване и т.н. А ако ви остане нещо, платете си личните кредите, ако не можете, значи работите малко.
7
0
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
aaaa от сутринта заемът скочи с 1/3 пъти!позор
6
3
 
11
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Още при първите заеми на Орешарски живнаха продажбите на скъпи возила/коли, яхти и самолети/Изглежда им хареса на управляващите.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе много важно, като дойде време да се връщат тия дългове, по тая територия ще има останало само цветнокожо население, а на тях ще им ги опростят.