Учениците ни с най-малко часове сред връстниците в Европа

Преглед на печата за днес, 27 септември
Обновена: 27 сеп 2014 07:52 | 27 сеп 2014 07:30, Веселина Йорданова
39
Учениците ни с най-малко часове сред връстниците в Европа
Снимка: архив, БулФото

Българските ученици имат най-малко учебни часове в сравнение с връстниците си от Европа, алармира "Преса". Най-ярък пример за това са родните първолаци, които прекарват в клас по 400 часа годишно - значително по-малко от другите държави.

България ще ограничи възможностите за ранно пенсиониране на военни и полицаи и другите специални ведомства. Догодина ще се приемат законодателни промени за изравняване на възрастта за пенсия на мъжете и жените след 2021 г. Това обещава служебният кабинет на Европейската комисия, съобщава под глава "Сега" /новината е водеща и за "Дума"/. Двете ключови промени не са оформени като законопроект, а са записани като мерки в Националната програма за реформи в отговор на последните препоръки от ЕК от началото на юли.

Според изготвени от Европейската комисия справки българчетата започват училище по-късно, освен това се радват и на едни от най-дългите ваканции. Това води до влошени резултати в обучението.

След като плъхове завзеха Стара Загора през лятото, друг български град пропищя от неприятните животни. Нашествие на гризачи изправи косите и на хората в Смолян, пише на първа страница "Новинар". Опасните плъхове и съсели, които разнасят зарази и болести, са плъзнали в цялата област. Това съобщи управителят на Дезинфекционната станция в областния град Оля Тотева. Гадините нападали предимно селскостопанските постройки, където земеделци складирали царевица и жито за фураж.

Крадци обират средно по 2 апартамента на ден в столичния квартал "Люлин", въпреки че обитателите им са бедни и не държат скъпоценности. За разлика от другите квартали апашите не прощават и на съседите. Почти във всеки блок в "Люлин" има регистрирани за престъпления. Краде се по всяко време, алармира във водещата си новина "24 часа".

Според челото на "Телеграф" евтини пържоли и паламуд на половин цена ще ни утешават след скока на тока. Цената на свинското на европейския пазар вече се срина заради ембаргото, наложено от Русия върху вноса на храни от ЕС. В същото време родното море ври от риба, а добрият улов носи до драстично поевтиняване, твърдят от борсите във Варна и Бургас.

"Вотът удря ловците", е водещото заглавие за "Стандарт". Те ще трябва да приберат пушките за изборите. Дружинките ще могат да стрелят в деня за размисъл 4 октомври, когато се открива сезонът за глигани и дребен дивеч. Точно за вота обаче ще трябва да си останат по домовете и да заключат оръжието. Агенцията по горите забрани лова на 5 октомври, за да не се допускат инциденти по време на вота.

"Бедствията промениха предизборната кампания", констатира в интервю за "Труд" Димитър Николов, кмет на Бургас. "За съжаление сме в условията на нов, по-суров климат. Виждате, че срещата на върха в ООН е за глобалните климатични промени и предизвикателствата пред тях и колкото по-бързо държавата и общините имат адекватни решения и нов модел на поведение, толкова по-бързо ще се справяме и ще намалим неволите си", смята Николов.

По думите му не е късно в новия програмен период да се привлекат средства, които да послужат за закупуването на техника и създаване на съвременни, базирани на високите технологии, планове за реагиране при такива ситуации.

По повод неуспешния избор за председател на ВКС, председателят на Съюза на съдиите Таня Маринова посочва пред "Капитал": "Нито вътрешните усилия, нито становищата на неправителствения сектор успяха да подпомогнат ВСС да се покаже като отговорен и независим орган. След огласяването в публичното пространство на предстоящата номинация на съдия Панова и преди тя да стане факт, част от членовете на ВСС демонстрираха желание непременно да има алтернативна кандидатура.

Прозря идеята за разцепление на ВКС, защото след безпрецедентните действия на съдиите, които посочиха какъв председател е приемлив за тях, внезапно и някак на "всяка цена" трябваше да се намери втори кандидат. С тези действия на ВСС изначално стана ясно, че се цели създаване на една привидност - "оправдана невъзможност за избор".

Всичко трябваше да изглежда честно и справедливо, но в крайна сметка то маскира една нагласа, за която се заговори още от началото, че избор на председател на ВКС няма да има."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сравняват се несравними неща. Децата в бг са цял ден в училище особено в начален курс. Разликата е в това, че по света няма занималтия т.е. уч. Процес е целодневен и качествен. Моето дете е цял ден в у-ще и като се прибере вечер доучваме. Стрес и безумие, смачкващо децата. Иначе първолаците от 8 сутрин до 11.30 ако не са на занималния, което е малко. Трябва всичко са се промени уч. материал, подхода, начина на преподавате - всичко е толкова сбъркано.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАЦИЯ ОТ *** ГЛУПАЦИТЕ НА ЕВРОПА
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Битката на бойното поле се кове в класната стая.Перефразирана тази мисъл на Бисмарк сега звучи.Просперитета на една нация се кове в класната стая.Смятам че нивото на оценка сега е много високо.През моите ученически години учителите пишеха 5 на тях а 6 на господ.Трябват още повече радикални мерки за оценка.Минимум 2-3 да остават в същия клас.Дасе знае кои ще бъдат аутсайдери а не да се налива фалшиво самочуствие.Имахме прекрасна система за обучение и оценка.Само така образованието ще стане конвер
25
10
 
3
 
! Отговори
рера до28 преди 9 години
И даскала ти взема хилядарка да научи детето ти да пише.Я не ме разсмивай, щот ще вземеш да ми оправиш деня още от сега, пък съм решила да стъжня живота на мъжа ми!! Ха-ха-ха!
24
3
 
10
 
! Отговори
никакво доверие преди 9 години
Още в заглавието блести ЛЪЖАТА.Целта е една: Разделяй и владей!
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не плашете народеца! това в смолян и стара загора не са никакви плъхове и съсели, а електорат идващ от турция за изборите, като тук-таме се мяркат и активисти на бсп!
22
4
 
16
 
! Отговори
рера до кратун преди 9 години
Учениците са под стрес още в семейството, и си изкарват стреса в училище върху други деца или учители. Иначе за другото си прав!
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A TE DASKALITE NIKAK,AMA NIKAK NE VZEMAT RUSHVETI !!!
20
2
 
7
 
! Отговори
рера до 25 преди 9 години
И рушветите ли си декларират по ДДС, щото туй го чувам за пръв път. Ако не знаеш какво е рушвет, да те светна, че става въпрос за подкуп, комисионна за решаване на проблем в твоя полза.
19
9
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Защо в България всичко тръгва да се прави по най-глупавия възможен начин. Има проблем с качеството на образованието и типично по милиционерски, първото за което се хванаха е броя на часовете. Проблемът е с неадекватната учебна програма, сбърканите методи на преподаване, учители, които отдавна са загубили желание да работят с деца или никога не са имали такова, просто са търсили сигурна работа. Имам преки наблюдения върху процеса и твърдя, че знам за какво говоря! Децата са под стрес в училище!
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TEZI,KOITO IZREDI SA REGISTRIRANI PO DDS,KOETO ZNA4I,4E VSE PAK PLASHTAT NJAKAKVI DANACI,DOKATO DASKALITE NE PLASHTAT NIKAKVI !!!
17
1
 
7
 
! Отговори
рера до 22 преди 9 години
Каквито данъци плащат магистратите , политиците, докторите, чиновниците и всички др. на рушветите които получават
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Гошо...*** 12: "Всичко е...синджир марка и тръгва от...слабата държавност."Слаба била държавността! Я, каква държавност са си укрепили другарите. Както и да гласуваш все те остават. Уж падат пък пак начело да грабят. Не можеш ги бутна.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAKVI DANACI PLASHTAT U4ITELITE,KOITO DAVAT 4ASTNI UROCI ? MAI NIKAKVI ! KAKVA OTGOVORNOST NOSJAT ZA NEGRAMOTNOSTTA SRED U4ENICITE ? MAI NIKAKVA !!!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯА всики ден хващат някой от вас да проституира и да си продава "децата"
13
1
 
14
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Кой ти каза, че преди 89г. учителите са получавали по-малко?
12
10
 
5
 
! Отговори
Deutschland преди 9 години
Децата в на4алното у4илище в Германия имат 45 min у4ебен 4ас и не приклю4ват у4ебната година по рано. У4ителите имат ваканция , но не и друга отпуска.
11
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREDI 89-ta GODINA,U4ITELITE POLU4AVAHA PO NISKI ZAPLATI,NO U4ENICITE ZNAEHA POVE4E !!! ZASHTO TAKA ?
10
0
 
12
 
! Отговори
рера до попа преди 9 години
Нема да стане, щото като измре гостоприемника нема кой да храни паразита и той ще си търси нов такъв.
9
0
 
14
 
! Отговори
попа преди 9 години
Няма страшно, от *** малцинство с по над 3 деца в семейство са обещали, че всичките редовно ще ги пращат на училище и ще лансират увеличаване на часовете, за да се компенсира демографския проблем на най-бързо изчезващата нация в света - българската. До 12ти клас плътно щели да седят.