Откриха съд с надпис "Господи, помагай на Вероника"

Проф. Овчаров представи новите откритията от Перперикон
Обновена: 28 сеп 2014 20:48 | 28 сеп 2014 20:29, Анисия Иванова
56
Откриха съд с надпис "Господи, помагай на Вероника"
Проф. Николай Овчаров. Снимка БТА

Надпис върху съд на гръцки език от 12-13 век разкрива име на жител на Перперикон от средновековния период."Господи, помагай на Вероника" е написал грънчар и това късче се е запазило, за да разкрие векове по-късно името на жена и да остави в тайна една история. На пресконференция в БТА проф. Николай Овчаров отбеляза, че този надпис, макар и кратък, освен че е любопитен, е и важен заради факта, че от този период има малко надписи от Перперикон. От този период - 14 век, е името на дама от Перперикон, наречена Кали или "хубавата", спомената в документи от Венецианските архиви като една от робините, продадени след превземането на българските земи.

Сред находките, показани днес от проф. Овчаров, са бронзови гривни, апликации, коланни токи, бронзова закопчалка от книга от античността и от средновековието. От 4-5 век е апликация на конска глава, сребърна монета на цар Иван-Александър с изключително качество от около 1340 година.

Открит е и кръст, който, според проф. Овчаров, илюстрира последна, драматична страница от историята на Перперикон - обсадата и превземането му от османците през 1361-62 г.

При разкопките тази година се разкриват серия от представителни сгради в източната част на акропола, отварят се големи сгради от 3-5 век от късноримската епоха. Открит е също мавзолеят на османски военачалник, погребан заедно с неговия кон, убит ритуално.

Професорът отбеляза, че тази година разкопките са започнали късно - на 4 август и това се е отразило негативно на проучването. Към малката за Перперикон сума от 72 000 лв., която е отпусната при предишното правителство, сега са гласувани още 80 000 лв., каза професорът.

Той добави че са получили частична подкрепа от община Кърджали и сега се правят мащабни разкопки. Вероятно ще се работи до началото на ноември, като на обекта има повече от 80 човека.

Проф. Николай Овчаров каза още, че Перперикон ще остане в автентичния си вид за туристите. Проектът на стойност 4 млн. лв. не включва издигане на крепостни стени, а само изграждане на инфраструктура - стълбища, алеи, пътеки, през които се преминава над храмове, тъй като скалният град е изключително трудно достъпен за потока от над 200 000 туристи на година. Само за трите почивни дни през септември Перперикон е бил посетен от повече от 6 000 души, похвали се проф. Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Музиката на старогръцкият език е звучала на аон,ион еон,а новогръцкия под влиянието на латинския днес звучи на аос,иос,еос.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До муспиРазликата между Катаревуса(старогръцки) и Димотики(новогръцки) е около 10% поради натрупване на чуждици,предимно римски,чиито корени ако не в първата сричка,във втората пак се разкриват като отпътували и завърнали се гръцки думи с ново значение.....
32
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Може ли някой специалист да ни открехне - защо в съвременния гръцки език няма и една дума от древногръцкия или е забранено да се пита за такова нещо? - От кого да се забрани?! Докога?! Шест милиона не стигат ли?! - А от тези дето изповядват че имало холокост, а то единственият холокост напоследък - 20,21 век е холокоста над България в който за четвърт век българите ги преполовиха.
31
2
 
0
 
! Отговори
Любител етимолог преди 9 години
До Мисля си ...Гръцката цивилизация не се е разпространила само по цялото Средиземноморие и Черноморие,а чрез армията на Александър Велики-Македонски стигнала чак до Индия където според Професор Божидар Димитров от гръцки бащи и индийски майки се е пръкнала държавата Бактрия = прародината на Българите,на които от баща на син е предавано,че земите на дедите им-Елините са някъде на изток,след около 1000 години са тръгнали да си търсят корените и са ги намерили тук където сме сега!
30
1
 
4
 
! Отговори
Любител етимолог преди 9 години
До Мисля си ...Не само там където си изредил, а по цялото средиземноморие и черноморие.Учените са измислили термините ''Гръцка цивилизация'' и ''Гръцки свят''.но само на теб не ти се вярва.
29
4
 
5
 
! Отговори
Сандo преди 9 години
Вероника ?!?! странно, очаквах Лили Иванова да пише
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гръцкият език е толкова древен,че още преди каменната ера,когато маймуните по тези земи са станали хора са проговорили първо на гръцки и са казали; - гамото ре малака.
27
2
 
4
 
! Отговори
еи преди 9 години
ако ще и чистокръвни марсиянци да излезем ,какво ще промени това нещата ?ще умрем горди еди си какви и какво от това и чистокръвни макета да излезем не ми дреме
26
0
 
2
 
! Отговори
Елена преди 9 години
Отговори мотивирани на всички въпроси, дето се питате тук, аз намерих в една книга, натъпкана в ,,Спиралата,,и никому неизвестна.Струва си да си е извадите и да е прочетете и се върнете тогава в Перперикон. ,,Спиралата,, книгата ,,Началото,,автор георги Бялков,,
25
5
 
2
 
! Отговори
Любител етимолог преди 9 години
До Мисля си ...Ами,мисли си,но добре е ако искаш да се изказваш за елините,да попрочетеш малко повече за тях.Това което аз знам е,че гърците са тръгнали от днешна Лариса колонизирали са днешна Италия, а римляните са направили думата ГРЕКИ нарицателно название за десетките елински племена живеещи в градове-държави с еднакви богове,език,култура и митология,постоянно са били във войни помежду си, но на всеки 4 години са спирали войните за да си играят Олимпийските игри.
24
13
 
3
 
! Отговори
ист преди 9 години
Грешни български пари за разкопки,които показват колко са велики римляните и гърците, живели по тези земи. Това не е в интерес на България и нашета история.
23
1
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Уважаеми проф. Овчаров, Стига сме предписвалиисторическото ни наследство на гърците и стига ссте ни гърчели.Колкото за надписа,намерен от вас в Перперикон-хвала. Това е вторият надпис ,намерен тук, който идва не от Гърция, а от великата тракийска култура, развила се но нашите земи в античността.За надписа и неговата етимология направете справка с надписите върху пръстена и съдчето, намерени при разкопките на могилите в с. Дуванли,пловдивско. ,,да-да-ле-ме,, и , да-да-ле мезина,,.Чия е азбуката
22
0
 
5
 
! Отговори
Любител етимолог преди 9 години
2014 До ГЕОРГИОС НИКОЛАСАко Вероника = носи победа, би трябвало да е Никифора или Ференике.В Перперикон може да са живяли и гърци,но както много добре знаеш,това е било Византийска империя в която официалният език е бил гръцки и всички народи на империята са го знаели и ползвали за да комуникират помежду си.Но да те питам,според теб има ли някаква връзка между думите ПИСТИРОС и ПЕЩЕРА,и коя от коя произлиза?
21
2
 
15
 
! Отговори
Homer преди 9 години
ПЕРПЕРЕК!!! Стига с това Перперикон!
20
2
 
1
 
! Отговори
KLO преди 9 години
TOZI SAMO ZA DALAVERI MISLI. 80 COVEKA --TA TOVA E PERSONALA NA EDNA FIRMA.
19
6
 
11
 
! Отговори
koko преди 9 години
tozi mazen izmamnik e nameril na4ina kak da vadi pari , oshte predi godini kopuvashe ot imaniari takivi par4otii deto na 4ernia pazar struvat stotinki , posle se pravi 4e gi namira na niakoi arheologi4eski obekt , i po4va goliamoto piskane , vijte kakvo namerih mnogo e cenno , strashni artefakti i tn. i tn. otpusnali sa mu 4 milinki da napravi stulbishta za turistite , pulen smiah , ebahti i izmamnika
18
2
 
21
 
! Отговори
Македон и Ева преди 9 години
Грешен превод. Надписът гласи: И създаде господ македоноида. Да не се бърка с хемороида.
17
0
 
3
 
! Отговори
kraftwork преди 9 години
към пост 9.ела да видиш драги/а мой/я на Магурата как е.трагикомедия.аз и компания си тръгваме. на паркинга ( "мноо голем" ),идва афтобус от Сърбия-Ниш.сметай какво ми стана,като знам как са тоалетните там.
16
2
 
2
 
! Отговори
kraftwork преди 9 години
интересни християнски открития от член на малтийския орден...браво. хубаво е,че му се посочва каде да търси. :)дано поне си останат в България.
15
8
 
8
 
! Отговори
Вероника преди 9 години
Ох, намерили сте бижутата ми, колко се радвам.Затових си ги там през 1120 год, ще се радвам, ако ми ги върнете,тел. ми е 188984О4....