Масово слагат немлечни мазнини и вода в кравето масло

Използват и свинска мас при производството му
117
Масово слагат немлечни мазнини и вода в кравето масло
Снимка: Reuters, архив

Производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Три са основните нарушения, съобщиха от потребителската организация.

Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби.

Използват се най-често твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което е незаконна и вредна търговска практика.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното.

При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.

По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

При пет от марките водното съдържание изобщо не е било посочено на етикета, обясняват от „Активни потребители“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де казвайте ги марките и дайте да ги видиме резултатите, защото иначе темата ми звучи като отклоняване на вниманието от по - сериозни теми като нов заем от 4-5 милиарда. Как звучи статията, хора тровят ви ама няма да ви кажем точно с кой продукт, няма да ви кажем кои са фирмите нарушили закона и няма да ви покажем изследванията, които сме напрвили.Е аджеба защо изобщо се опитвате да вдигате шум като не казвате конкретно, кой в какво и как е съгрешил, от там вече държавата да си го подгони
73
0
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Има марки и марки, някой от българските производители правят съвсем качествени продукти, които не отстъпват на чуждите, но са по-евтини. В общия случай водата и немлечните мазнини се усещат във вкуса и текстурата и където ги усетя не повтарям ако случайно съм се излъгал да купя веднъж.Въпросът е защо държавните органи и служители( също женски органи), които трябва да следят за качеството на храните и спазването на законите не си вършат работата ?
72
0
 
3
 
! Отговори
Загрей преди 9 години
До Анонимен20-ти а ти евентуално ако решиш да направиш вино и захарността на гроздето е 15-17 вместо 24-28 как аджеба ще успееш да сътвориш това чудо освен ако не ти харесва вечер на масата вместо вино да си наливаш в каничката оцет...бушмен смотан
71
1
 
15
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Тея верно откриха топлата вода. Българското масло мирише на маргарин или гранясало. Не купувам от години. Взимам немско от онова с кравата и къщата. Дори и да е синтетично, поне има вкус на масло а не на ***. Бих взимала и "Президент" но ми идва твърде скъпо.
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнете старото БДС и наложете независим контролен орган. Който си позволи да го наруши- предприятието му да се национализира и не ме интересува българско ли е или чуждестранно.
69
0
 
9
 
! Отговори
grep преди 9 години
До АнонименРезултатите (включително имената на продукитите) са на сайта на "Активни потребители".
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tova e lakomiata za pari na komunistite pritejateli na zehovete. zdraveto na horata ne e vajno.
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Потърсете в Гугъл сайта на Активни потребители, там е публикувано пълното изследване със имената и се вижда кои са най-скапаните масла. Не смея да ги напиша тук, защото може да ги изтрият, за това си го потърсете.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дайте имен на фирмите!!!!!Чии интереси защитавате? На потребителтте или на престъпниците???Да и се п..ам и на демокрацията, и на свободата на словото!!!
65
1
 
14
 
! Отговори
учудващо !!! преди 9 години
Направо невероятно "откритие" !От много години не купуваме българско "краве масло", защот не е масло !Учудващо , че някой едва сега е ''открил" това.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 61И според теб като свърша работа трябва да заделя поне 2 часа и да обикалям София, за да намеря тези специални магазинчета със супер качествените български стоки. През което време те вече ще са затворили разбира се...
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И после ми казват да купувам българското... Взимам само вносно и вкуса му е на километри от нашите буламачи. Дай му ти пари на бай ти *** и не го тормози със сложни и неразбираеми понятия като "качество".
62
1
 
18
 
! Отговори
бат ачко преди 9 години
Е мамка му,защо не ги казвате кои са.То така някои някъде направил едно нещо
61
1
 
9
 
! Отговори
бат ачко преди 9 години
Е мамка му,защо не ги казвате кои са.То така някои някъде направил едно нещо
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взети са мерки, нарушителите са глобени и парите са потънали в джобовете на тези, които взимат мерки.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това всеки го знае по принцип, а какви мерки са взети срещу нарушителите ме интересува мен?
58
1
 
8
 
! Отговори
до 65 преди 9 години
Писали са по вестниците, лично аз не можах да го прочета ,че чушките са вносни изцяло. В София има някои по- мърляви и по-дребни, предполагам че може би са македонски. Но тия огромни чушки по-добре да не се взимат, кой ги знае наистина откъде са и не ми се мисли какво има в тях.
57
0
 
0
 
! Отговори
yoghurt преди 9 години
nezavisimite izsledovateli ot laboratoriite sa Shaban i Saliha ot Fakulteto?! :))))))
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме учудват резултатите от това изследване.За жалост, търговията с храни на едро се държи от бивши мутри (до колкото те биха могли да си бивши)
55
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Извън темата е, но пак се отнася за храна.Живея в голям областен град.Червеният пипер тази година е с цена по 1,70 лв. по магазини и пазари.Смущаващото обаче е, че пиперките са с двойно по-голям размер, което не е нормално. Вероятно са много торени.Освен това са толкова нетрайни, че почти половината от тях след закупуването им след 2 дни са вече развалени. А пиперът е траен зеленчук. Като че ли е обикалял половината земно кълбо, преди да стигне до нашите пазари.Какъв пипер и откъде внасят?