Масово слагат немлечни мазнини и вода в кравето масло

Използват и свинска мас при производството му
117
Масово слагат немлечни мазнини и вода в кравето масло
Снимка: Reuters, архив

Производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.

Три са основните нарушения, съобщиха от потребителската организация.

Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби.

Използват се най-често твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което е незаконна и вредна търговска практика.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното.

При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.

По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.

При пет от марките водното съдържание изобщо не е било посочено на етикета, обясняват от „Активни потребители“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
14
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Сега чак разбрах, че бг. маслото трябва да се прави от МЛЯКО. Както бях свикнал последните 20 и кусур години да ям хартия и др. *** като "масло" какво да правя сега???
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всички европейски държави резултатите се оповестяват със търговските имена на продуктите. Щото така без имена се казва нещо, което всъщност е нищо. Демек викат: Абе ядете ***, ама няма да кажем кой ги произвежда, че ще вземе да фалират фармакологичните фирми и ще живеете твърде дълго (кофти е за пенсионната реформа).Как нашите "изследователски" институти нито веднъж не са писали кой продават ментаци и кой не!
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже се възмутих от статията и реших да проверя на сайта на "Активни Потребители". Ето ги марките и цялото изследване: aktivnipotrebiteli.bg/%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82/121/%D0%A2%D0%95%D0%A1%D0%A2-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%282014%29
51
3
 
10
 
! Отговори
НАПРОТИВ!!! преди 9 години
Какви са тези глупости "не купувайте българско"? Има супер качествени български стоки,но те не са евтини и НЕ са в супермаркетите! Те са в малките магазинчета на търговци,които търсят качество. Те пък си имат редовни клиенти,които не ги интересува цената... Просто трябва да потърсите,но не в супермаркетите. В масовото не може да има това качество,което ви се иска.
50
1
 
8
 
! Отговори
jj преди 9 години
Ето и резултатите, понеже се търсят.AlpenButter Meggle - ОКFineFood (произв. за Метро) - Немлечни мазнини 10%, Вода 29%Detsche Markenbutter - ОКСмес "Хранинвест" - Немлечни мазнини 50%, Вода 38%Масло "Хранинвест"- Немлечни 30%Kitchen Butter - Немлечни 30%, вода 27%Fine Life (Произв. за Метро) - най-добро от всички тестовеФилипополис - вода 27%Mlekovita (полско) почти OKHoreca почти ОКРодопея почти ОКMILTEX - Немлечни 75%, Вода 40% (абс. ***)Домлян, LACRIMA, Верея - ОК
49
2
 
2
 
! Отговори
br преди 9 години
tova e laja.ne sa kasani konkretni imena na laboratorii, izsledovateli, proizvoditeli, partidi stoki, marki.psychoteror ataka na bg medii.
48
0
 
23
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
До Анонимен 35НИКОЙ НЯМА ДА ТИ КАЖЕ ,ЧЕ Л.БЪФЕД И ОЩЕ 100 ФИНАНСОВИ ПЪНКАРИ ДЪРЖАТ КОНТРОЛНИ ПАКЕТИ ОТ АКЦИИ ЕДНОВРЕМЕННО В НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ХРАНИТЕЛНИ КОРПОТАЦИИ И ФАРМАЦЕВТИЧНИ ГИГАНТИ !С ЕДНАТА РЪКА ТРОВЯТ ХОРАТА А С ДРУГАТА ГИ ЛЕКУВАТ ! МИЛИАРДИ ХОРА ВСЕКИ ДЕН ПОГЛЪЩАТ ОТРОВА И ЛЕКАРСТВА ЕДНОВРЕМЕННО А ПОДДЪРЖАНЕТО ИМ В ЛОШО ,НО СТАБИЛНО СЪСТОЯНИЕ ТРУПА НАД $500 МИЛИАРДА ГОДИШНО !
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руско масло от магазини Берйозка 300гр за 5лв.-уникален вкус и аромат. Няам друго такова...
46
2
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Само за инфо.... в момента Deutsche Markenbutter 250 гр. в Германия е на цена 0,99 евро. Има и други марки, които продават на същата цена.
45
1
 
29
 
! Отговори
СалвадорДалиВали преди 9 години
Изобщо не купувам българското. Защо аз да избера българското-нека то да ме избере: да предложи добро качество на приемлива /не казвам ниска/ цена. Да не би в БГ заплатите на работничките да са по-високи от тези в Белгия?Просто българския феодал /шеф/ на предприятие им дава по 100лв. и кара скъпа кола. И те псува по кръстовищата, като ти отнема предимството.И в лютеницата-нишесте, и в пастета-нишесте, и в "цеденото кисело мляко"-тоже.Ай сиктир...
44
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯкое е това вашето бе фес, ти какъв си
43
2
 
5
 
! Отговори
bolka преди 9 години
До Анонимен 48Точно преди малко написах, че опаковка от 250 г Deutsche Маркенбutter е с цена 4,50-4,60 лв.Т.е. би следвало да е качествено. А се оказва, че не е.Следва, че и цена от 4-5 лв. за 250 г не ги устройва - вижда им се малък грабежа. За ефекта в/у здравето не говоря - там нямам думи за пораженията, които се нанансят, най-вече за малките деца.
42
0
 
29
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Просто напишете ясно имената на фирмите производители! Това ги интересува хората! Така реално може да им помогнете! Те да не ходят по магазините с лаборатории в джобовете!
41
1
 
13
 
! Отговори
jj преди 9 години
Качественото масло е твърдо, задължително на него пише процента мазнини (стандарта е 82%) и съдържа холестерол. Ориентирайте се към датски и немски марки...А по темата за холестерола, понеже долу беше отворена... Това е една от най-успешните кампании за маркетингово промиване на съзнанието на потребителя в световен мащаб. Всеки продукт, който е с понижен холестерол е бъкан с отрови - справка - хората ЯДАТ маргарин например... Еднаква е полезността на съдържанието и на пластмасата на кутийката.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Килограм масло се прави от 25 литра мляко. 250 грама от истинско краве масло биха стрували някъде към 4-5 лева. Всичко под тази цена е менте, ако ще и да пише Deutsche Butter 100% EU quality.
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И понеже в темата все още има заблудени:от тия 15 марки, 10 са чужди 5 са български!
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Deutsche Markenbutter, може да е най-вкусното масло но точно то е с най-висок измерен холестерол, което говори за мазнини от друг животински произход. Нещата не са се променили много от преди 7 години.... ето проучването от 2008-*** argon.uni-plovdiv.bg/files/2008/03/014_NT36_2008.pdf
37
1
 
24
 
! Отговори
www преди 9 години
ВСИЧКО СЕ ПРЕВЪРНА В БУЛАМАЧ - ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ..
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 26Da, no mandradjijata ne kupuva litura mljako ot proiizvoditelja za 1.60 ili 2 lv. a za 0.30 - 0.40 lv.! 300 % rezjijni li mu slaga! Smkataj po-realistichno i ne ot gkedna tpchla na grabitelskoto proizvodstvo.
35
2
 
9
 
! Отговори
bolka преди 9 години
До Анонимен 26E, ама точно опаковка от 250 г "Deutsche Markenbutter" /100% EU quality/ е с цена 4,50-4,60 лв. Зная със сигурност, защото купувам такова масло. Разчитах, че е по-качествено, макар че когато го разтопя, се оказва някаква течност, но не и с вкус и мирис на масло. В последно време имам подозрения, че и това не е истинско масло. Сега се затвърдиха.Така че у нас не цената е гаранция за качествено масло, а и въобще за всички хранителни стоки.Някъде по веригата ни лъжат и крадат.