Агенцията по храните ще проверява кравето масло

След резултатите ще предприеме административни мерки
9
Агенцията по храните ще проверява кравето масло
Снимка: Reuters, архив

Българска агенция по безопасност на храните назначи проверка след сигнала, подаден от асоциация „Активни потребители“, че в кравето масло се влагат немлечни мазнини и вода над нормата.

От всички неотговарящи продукти, посочени в сигнала, ще бъдат взети проби по официален контрол, които ще бъдат изследвани в Националния референтен център по безопасност на храните към БАБХ.

След получаване на резултатите от официалните лабораторните изследвания ще бъдат предприети необходимите административни мерки, увериха от пресцентъра на Агенцията.

Както Dnes. bg писа, производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики, установи изследване на "Активни потребители", което е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки.

Три са основните нарушения. Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби.

Използват се най-често твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.

Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което е незаконна и вредна търговска практика.

При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.

При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.

Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещо за германското масло?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идете в съседна Македония, за да се нахраните с истински меса, масла, сирена, хляб и всичко каквото се сетите.
4
2
 
6
 
! Отговори
г преди 9 години
Извинявайте, но тия *** чак сега ли се сетиха за това . От година и половина по веригите българското чисто масло е отвратително, сравнявам с немското и полското. Какви ли глупости няма в българското. Байряка държи едно село около Варна. Така не се прави конкуренция. Цената на нашето е като тази на германското, 82% масленост. Е питам, как да стане? Нямат свършване българските хитреци, акълите им работят само за далавера. Това сме ние. Затваряйте заводи и чупете хитрите кратуни.
3
2
 
8
 
! Отговори
Иванова преди 9 години
Знае ли се на кои фирми е некачественото масло,а ни насърчават да купуваме българско масло
2
2
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
А кои от БАБХ ще бъдат уволнени заради некомпетентност, неизпълнение на служебните задължения или откровено казано корупция ? Защо сега проверяват ? Нима не са длъжни да проверяват постоянно какво ни продават ?
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агенцията по храните ще проверява кравето масло" Че какво е проверявала до сега? Да не са проверявали движението на кометите да му се невиди? Скоро производители алармираха, че се внася мляко от съседните ни страни а заради позволението от закона 10% да не са млечни продукти хората си влагат и сухо мляко и каквото могат а дали някой проверява аджеба дали тези 10% не са 50 или повече ? От както има закони винаги се намира някой който иска да ги заобиколи! Ред се налага а не се чака на съвест!