Българите живеем все едно разполагаме с 1,7 планети

Драстичен спад в популациите на животни отчитат от WWF
30 сеп 2014 21:52,
27
Българите живеем все едно разполагаме с 1,7 планети
Снимка: архив Булфото

Драстичен спад на популациите от риби, птици и бозайници е причинила човешката дейност, показва тазгодишният доклад „Жива планета“ на WWF от 2014 г. Документът е продукт на двугодишно изследване на здравето на Земята, съобщи природозащитната организация.

Постоянно растящото търсене на природни ресурси и високи нива на въглероден диоксид, изпускан в атмосферата от все по-многобройното световно население, оказват огромен натиск върху биоразнообразието на планетата. Те заплашват сигурността, здравето и благоденствието, се казва в документа.

Популациите от риби, птици, бозайници, земноводни и влечуги, изследвани в доклада, са намалели с 52% в световен мащаб от 1970 г. насам. Видовете, обитаващи сладки води, са намалели със 76%, което средно се равнява на почти два пъти по-голяма загуба отколкото при сухоземните и морските популации.

Един от индикаторите за състоянието на планетата – екологичният отпечатък – показва, че 27 държави-членки на ЕС (без Хърватия) живеят над нивата, необходими за една планета.

Освен това те значително разчитат на природните ресурси на своите страни. Ако всеки човек средностатистически живее като един гражданин на ЕС, човечеството ще се нуждае от 2,6 планети, за да издържи натиска върху природата.

Екологичният отпечатък на България, макар и по-нисък от средния за ЕС, е по-висок, отколкото планетата може да поддържа - българите живеят, като че ли разполагат с 1,7 планети. „Българските реки от много векове са подложени на човешки натиск и почти не са останали истински реки", коментира Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България.

Човешката намеса непрекъснато променя облика на реките, което унищожава тяхната естествена среда и живота в нея. Около 80% от долните течения на големите реки в България са преградени, безпланово застроени, изправени и силно замърсени. Затова WWF започна кампания за реките, за да можем да постигнем отговорно управление на този безценен ресурс, каза още тя.

От WWF допълват, че световните емисии на въглероден диоксид, които са главната причина за глобалното затопляне, вече оказват влияние върху биоразнообразието и биологичния капацитет, заедно с благосъстоянието на хората, най-вече по отношение на осигуряването с храна и вода. Въглеродният отпечатък на Европа заема почти 50% от крайния екологичен отпечатък, поради използването на изкопаеми горива като въглища, петрол и природен газ.

Емисиите на парникови газове в ЕС са спаднали в значителна степен от 1990 г. насам, но ни остава да изминем дълъг път, докато стигнем до намаляване на емисиите до безопасни равнища, твърдят представители на организацията.

WWF има сериозни притеснения, че опазването на околната среда не е сред приоритетите на предложената нова Европейска комисия, се казва още в съобщението.

От всички изследвани страни-членки на ЕС Белгия, държавата домакин на европейските институции, има един от най-високите в световен мащаб екологични отпечатъци на глава от населението, като се нуждае от 4,3 планети, ако всеки живееше като един средностатистически белгиец. Това принципно се дължи на въглеродния отпечатък на Белгия, който допринася с 43% към крайния екологичен отпечатък на страната.

Румъния има най-ниския екологичен отпечатък в ЕС, който се равнява на 1,4 планети, но от организацията смятат, че това се дължи на разпадането на индустрията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Да се намали популацията на *** и да им се забрани да си "берат"!!! Кратко, точно и ясно решение!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само с няколко малки стъпки можем драстично да променим начина, по които живеем. Като:-вместо с кола ходим до работата с градски транспорт или колело-събираме буклука разделно - така хем сметищата ще се запълват по-бавно, хем ще използваме ресурсите пълноценно-експлоатираме вещите по-дълго време - т.е. нещо като се развали, да го дадем за поправка, а не веднага да тичаме в магазина да си го купим новоТези неща са елементарни, но напълно достатъни, за да заживеем по-добре.
9
0
 
3
 
! Отговори
Цветан преди 9 години
"едни около 5-6% от българите живеят така, че нанасят вреда равна на това 1,7 за всички останали взети заедно"Не съм съгласен с това. По мои наблюдения около 95% от българите нямат елементарна култура, свързана с опазването на околната среда. Да не би само 5-6% от хората да ходят с автомобил на работа вместо с градски транспорт или колело? Тук дори и най-бедните си сменят телефоните през 6 месеца, което прави още един *** на сметището.Отделно хората, които събират буклука разделно са малко.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, не българите живеем, сякаш разполагаме с 1,7 планети - едни около 5-6% от българите живеят така, че нанасят вреда равна на това 1,7 за всички останали взети заедно. А, да, щях да забравя, има и един хора у нас със собствени културни осбености, които ходят да си берат редовно дърва безразборно както от гората,така и от овощните градини, и за тях няма разлика бук, орех или ябълка е.....
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човекът е толкова алчно и вредно създание, че уби единственото уникално и добро нещо, което не е създал и не може да създаде - Планетата.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то в България вече Гущери няма вие пишете за Птици,
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Врабците наистина намаляха, гугутки се срещат само по селата...Това е горчивата истина, все по-малко ще са птиците...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се бях замислял, колко яко звучи като кажеш, че си горд собственик на част от планетата Земя, понеже имаш нива или участък... Напомня ми за стъписващите заглавия от сорта на "Най-великия тенисист в Историята на България" за *** Каунски, който е "феноменален" . Забелязъл съм, че в академичниезик, употребата на чуждици навлиза безмилостн с цел да изглеждаш по "ерудиран" и Ентилгентн, а хперболизацията е станала задължителна в журналистиката като "зверско трошене на време в тоалетната"
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А как ще спрете господата с чудовищен апетит за печалби -ще напуснете работа ли?Утре ще продадете ли колата си за да си купи електромобил?Що не приемете,че всички сме виновни вместо да се правите на невинни?
2
14
 
5
 
! Отговори
Гражданин Пазител преди 9 години
До Анонимен 1Нормално да има-като си живяла на село!
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО ВИДИТЕ НЯКЪДЕ ВРАБЧЕ АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ГО СНИМАЙТЕ. ЗА ДА ГО ПАКАЗВАТЕ НА ВНУЦИТЕ СИ ЗАЩОТО НЯМА ДА ЗНАЯТ КАКВА Е ТАЗИ ПТИЧКА. ВРАБЧЕТАТА ОТ 10 ТИНА ГОДИНИ НИКАКВИ ГИ НЯМА. ДА НЕ ГОВОРИМЕ ЗА ГУГУТКИТЕ ЧУЧУЛИГИТЕ СКОРЦИТЕ ЛЯСТОВИЧКИТЕ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ВИДОВЕ КОИТО ПОЧТИ ИЗЧЕЗНАХА..В БИЛИЯТА ПИШЕ. ЦИТИРАМ ПО ПАМЕТ. КОГАТО ИЗЧЕЗНАТ ПТИЧКИТЕ АПОКАЛИПСИСА *** НА ВРАТАТА.