Медии искат социологически проучвания и в деня на изборите

Преглед на по-интересното от печата за днес, 1 октомври
Обновена: 1 окт 2014 07:14 | 1 окт 2014 07:00, Анисия Иванова
36
Медии искат социологически проучвания и в деня на изборите
Снимка, архив Булфото

Ръководствата на водещите медии в България изпратиха отворено писмо до ЦИК заради "трудния избор", пред който са изправени в деня за размисъл и изборния ден на 5 октомври, пише "Труд". Аргументите, изложени в писмото, отразяват реалността на времето, в което живеем, и различната зрелост на гражданите на страната ни - в сравнение с годините, в които е наложен остарелия вече "дух" на нормите на Изборния кодекс.

"Като медии носим отговорност пред нашите читатели, зрители и слушатели за това те да бъдат максимално добре информирани. В същото време чл. 205, ал. 5 от Изборния кодекс възпрепятства медиите да огласяват резултати от социологически проучвания в деня на изборите. Смятаме, че тази разпоредба лишава избирателите от информация и ги поставя в неравностойно положение спрямо участниците във вота, които, от своя страна имат достъп до социологически проучвания през целия изборен ден.

Според нас подобна забрана е ненужна и в ущърб на избирателите. Тя подценява разума им и допуска, че политическият им избор може да бъде манипулиран от информация за социологически анкети. Заради това си убеждение ще настояваме още в началото на работата си депутатите от следващото Народно събрание да гласуват поправка в Изборния кодекс, с която тази забрана да бъде отменена."

"24 часа" информира, че вчера към 19.30 часа е приключило заседанието на ДКЕВР, без да има окончателно решение за цената на електроенергията. Решението ще бъде обявено днес, допълва вестникът.

Абсурдите около поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка се увеличават с всеки изминал ден, констатира "Сега". Според Върховния административен съд клиентите на банката нямат правен интерес да атакуват решенията на БНБ, въпреки че точно заради тях вече трети месец нямат достъп до парите си. Съдиите обявяват, че решението на БНБ за особен надзор е благоприятно за вложителите и останалите кредитори на банката. Съдебният акт е поредното доказателство за трайната практика на ВАС да ограничава достъпа до правосъдие чрез субективна преценка кой има право да обжалва актове на властта, смята вестникът.

"Ние сме шокирани и крайно обезпокоени от публикациите, че се продават кредитите на Търговска банка "Виктория", доскорошна "Креди Агрикол България". Нещо повече - според публикациите срокът за подаване на оферти от останалите банки бил до 1 октомври 2014 г." Това се казва в писмо до управителя на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров, подписано от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата(БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".

Проституцията, наркотиците и контрабандата, които от този месец се включват в изчисляването на брутния вътрешен продукт (БВП), увеличават стойността му със 192 милиона лева годишно. Това прави едва 0.24% от стойността на всички стоки и услуги, реализирани в страната ни през 2013 г., изчислява "Сега". През миналата година българският БВП е над 80 милиарда лева, според Националния статистически институт (НСИ) при представянето на новата методика за изчисляване на БВП. Според експертите в института делът на тези дейности е толкова малък, защото страната ни по-скоро е канал за трафик на престъпни дейности. Малка част от тях се развиват пряко у нас.

Бизнесменът Владимир Баланов, предложил на България да разшири територията й със завладян от него плаващ остров с площта на Белгия, получи отказ от МВнР, съобщава "24 часа". Обектът не представлява "остров", съответно "земя" и в резултат на това не съществува правна възможност този плаващ обект да бъде обявен за част от територията на Република България. С това изречение Владимир Миланов, шеф на политическия кабинет на външния министър Даниел Митов, учтиво отказва Министерството на външните работи дори да проучи възможността България да колонизира остров в Тихия океан. Отказът е оформен три месеца след първоначалното предложение на бизнесмена до МВнР и Министерския съвет. Междувременно Владимир Баланов е потърсил и съдействие от президента Росен Плевнелиев по този въпрос.

"Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България", твърди историкът Тимъти Снайдър, цитиран от "Дойче веле" в публикация на сайта на "24 часа". "Кремъл разчита на подкрепата на крайнодесните в Европа, чиято цел е да разрушат институциите на ЕС. Второ - Путин се опитва да си сътрудничи в енергийната сфера с няколко правителства на европейски държави, с които има и идеологическа близост. Унгария е добър пример за това. Трето - руският режим полага усилия да купи парламентите на някои по-слаби страни - членки на ЕС, като България и Хърватия. И  накрая - Русия води информационна война. Тази война цели не само да попречи на европейците да защитават собствените си интереси, но и да им наложи идиотско-конспиративния поглед на Москва към случващото се по света. Всичко това се върши с една цел: да се разрушат връзките между държавите в ЕС, защото поотделно те са много по-слаби и уязвими", посочва Снайдър.

Европейската комисия ще задели още 165 милиона евро в подкрепа на земеделските производители, пострадали от руските санкции, съобщи в официално комюнике европейската изпълнителна власт, цитирана от ИТАР-ТАСС, пише "Монитор". Новата програма включва неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците. За първи път в списъка на подкрепяните са производители на портокали и мандарини, се подчертава в съобщението на Еврокомисията. Субсидии ще получат и производителите на зеленчуци и плодове в следните категории: ябълки, круши, моркови, краставици, чушки, домати, киви, сливи и грозде за консумация. Общият обем на продукцията, която ще се възползва от тази подкрепа, е над 400 000 тона. (БТА)
 


36
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
lkkkkkkkkkkkkkkkkkkk преди 6 години
Ето ви едно социологическо проучване което трябва да бъде направено. Колко Българи живеят в чужбина ? Следях изказванията на политиците по този въпрос, проучвания и мнения на външни министри и общото мнение е, че са около 3 милиона. Това са 3 милиона бюлетини под формата на самолетни билети за това, че политическата класа в БГ не струва
25
0
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
как да познаят социолозите процента на купения вот. могат да го познаят, ако от партиите им казват по колко купуват. та най-позналите агенции са най-съмнителните.
24
0
 
2
 
! Отговори
27 преди 6 години
Спонж не знам що ти пречи Мая, тя ви въведе преференцията. Да не гласувате за Дал-Взел. Плюс това в деня на размисъл се исказаха и от ДСБ и Куневица, че е скандално да има толкова хартия надпечат. Ама сега ти се привижда да се включите в бостаня като пъдари.
23
0
 
4
 
! Отговори
Шалом Съветиевич преди 6 години
Липсва ми пембен Кольо!А също и юдеина Венцел Райчев, както и ортака му Кънчо!Такива дебели очи и *** всякоя партия не може да произвед, само нашата 100 годишната!
22
0
 
3
 
! Отговори
За успокоение на №3 преди 6 години
Това, че сме в ЕС, няма как да ни навреди в сферата, за която ти се безпокоиш.По същия повод преди време писах нещо в този сайт и ще го повторя: Фолклористът акад. Петър Динеков, през 50-те години на 20-и век е записвал по нашите села изпълнения на бабички,които декламират като някакъв епос родословията си "15 пояса назад", тоест 15 поколения. Това знание било задължително,защото традицията не разрешавала брак между хора, при които може да се открие родствена връзка през последните 15 поколения
21
0
 
2
 
! Отговори
Продълж. на 23 преди 6 години
Нали знаете сред кои народи се раждат най-много ***? Сред тези, които, за да запазят фамилното богатство, практикуват бракове между първи братовчеди! Също и онези /като ромите и някои други/, които допускат кръвосмешение, само за да си направят кефа.Германецът е със здрав ген и няма да го провокират, но ще облекчат запазването на вредните традиции на хора от други етноси, които са се настанили в Германия.
20
1
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Нещата са ясни.Германия е гръбнакът на Европа. Затова след Втората световна война я подложиха на такива зверски санкции и нечестна цензура. германия обаче пак се въздигна икономически. цензурата обаче изкриви много исторически истини и принуди германеца да търпи какви ли не идиотщини, които са чужди на природата му.Сега някои гадове са се заели с кръвосмешението, та да ударят директно гените на един достоен народ. Мисля, че няма да успеят!
19
0
 
6
 
! Отговори
arhar преди 6 години
Ковачки има общ бизнес с Йосич.Ковачки е олигарх / подставено лице / на Доган.Пешо сумиста е шуробаджанак на Йосич .Брендо има общ 'бизнес' с Йосич.Доган и Д. Пеевски упорито защитават Пешо сумиста чрез медиите си - това е факт, който всички ние виждаме.Брендо и жената на Станишко имат общ ковчежник / финансист /Д.у.дука е марионетка на Доган, мамин делянчо и Хр. Ковачки .
18
1
 
9
 
! Отговори
optimist преди 6 години
Да се въведе лицензиране на социологическите агенции и наказания ако резултатите от проучването се разминават съществено с реалността!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам се - вече в България българите сме малцинство. Е да бачкат, па ако щат да мрат, циглаците и ***, но да дават по един бон на нас - малцинството.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медии искат социологически проучвания и в деня на изборитеА за мен може ли една ракийка и шопска салата, а после няколко шишчета с пържени картофки?Ако някой друг иска нещо да казва докато е време!
15
4
 
6
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Наглите червени тролове изпълняват опорната точка за повишението на тока съвсем гадно и във вреда на народа. Тока трябвало да поевтинее. Ами то и сиренето и кашкавала трябва да поевтинеят, защо не го намалихте бе другари. Комуно-социалистите са свикнали да говорят само за цени, а не за доходи. Орешарски изтегли над 5 милиарда заеми, а дадоха на пенсионерите смешните 4.50 лв. повишение. Защо не повишихте пенсиите с 100 - 150 лв. , само се подигравате с хората.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
проучванията се правят пред училищата. Като гласуваш те питат - за кого гласувахте сега? а миналия път за кого гласувахте? аз обаче от 21 години гласувам в нашето училиещ само веднъж ни питаха.
13
1
 
11
 
! Отговори
EVN преди 6 години
Ще има ли днес повишение на тока?А?Плевня, кажи си, те ще те "разберат"!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медиите носили отговорност пред читатели, зрители и слушатели за това те да бъдели максимално добре информирани!!! Няма такава наглост. Тези, които непрекъснато дезинформират и стресират обществото, сега се загрижили то да бъдело информирано. Направо ми идва да им врътна кранчето изобщо. Гадни ***!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, има ли *** да четат помиярските статии с тенденциозна пропганда (апропо всички статии)?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм от 16 -и апартамент и искам да попитам ако не гласувам ще дойдат ли в апартамента да ме проучат.да заповядат
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Така е, който не готви с Хитлер.
8
0
 
18
 
! Отговори
NORMALEN преди 6 години
1. MEDIITE V BALGARIA SA IZTOCNIK NA CORUPCIA. 2.POLITICITE V BALGARIASANEDONOSENI I GLUPAVI. 3.VSICKO SE KUPUVA ILI OT GLUPOST SE PODARIAVA. 4.V REZULTAT BALGRIA NA POSLEDNO MIASTO PO VSICKI POKAZATELI.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Томбола правят рано сутрин. Бъркат си по гъзовете и който извади, той превари.