България тъжи за жертвите в Горни Лом

Днешният 3 октомври е ден на национален траур
Обновена: 3 окт 2014 14:07 | 3 окт 2014 07:00, Красимир Ангелов
47
България тъжи за жертвите в Горни Лом
Снимка: БТА

С решение на правителството днешният 3 октомври е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом.

Общо 15 души – 13 мъже и 2 жени, загинаха след трагичния инцидент във видинското село. Сред загиналите са и трима души от ръководството, а две от жертвите са съпруг и съпруга, които имат 5-годишно дете.

Още по темата

Причините за трагедията все още се изясняват, като по информация на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в завода в Горни Лом е имало значително по-голямо количество мини от обявеното.

Очаква се в 9.30 часа тази сутрин да започне оглед на мястото на трагедията, като експертите са категорични, че няма опасност от нови взривове. От тази сутрин към екипите са включени и сапьори от Министерство на отбраната.

От прокуратурата съобщиха, че екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом. В четвъртък бяха проведени разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба бе разпитан й собственикът на фирмата.

Според държавното обвинение в завода е имало подобни инциденти през 2006 г., когато е загинал работник, както и през 2007 г., когато отново има смърт на работник.

И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по НК срещу изпълнителния директор на завода, но по тях са били постановени оправдателни присъди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
българин да се нарич преди 9 години
За работа с боеприпаси в Евросъюза се заплаща минимум по 20 ЕВРО на час, а в България се заплаща по ПОЛОВИН ЕВРО на час . . .
37
0
 
3
 
! Отговори
убийци преди 9 години
Хе държавата тъжяла!!а собственика ко праве,защо не чухме че ще плаща обещетения а държавата ще плащала а фирмата нали е часна
36
0
 
3
 
! Отговори
Asparuh преди 9 години
"B завода в Горни Лом е имало значително по-голямо количество мини от обявенотo" abe kakvi sa tiq gluposti, tova moje li da e prichina za smurtta na 15 choveka. Moje bi ako imashe po malko mini jertvite shtqha da sa 13 ili 14.Alchnostta za pechalba na diviq v BG kapitalizam - tova e prichinata za neshtastieto.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде са ни синдикатите?!Къде са правозащитниците,ревящи за кучета,***,тревички?!Къде са законите,според които шефът на завода и дружките му трябва да са в пандиза до живот?!Къде са политиците?!Стига с това лицемерие!Всеки ден ли вече е ден на траур?!Осигурени ли са правата на работниците-не!Дивашки капитализъм!Проста,робска нация!И корумпирана,престъпна държава!Гади ми се!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
tva e licemerie.
33
1
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
И управляващите тъжат Бойко и Близнашки вечерта бяха ухилени на мача!
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТО В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ ДЕН ВЕЧЕ Е ДЕН НА ТРАУР..АМА ДО КОГА ЩЕ СИ СЕДИМ НА ЗАДНИЦИТЕ??
31
0
 
19
 
! Отговори
М преди 9 години
Колко жалко, че всичко ще продължи по същия начин до следващия ден на траур....
30
0
 
12
 
! Отговори
готин преди 9 години
и сега съм сигурен че няма да има наказани както по другите случай,ще се мотат мотат и така докато не приключи делото и няма виновни тука сме държавата на неограничените възможности,америка да яде пасти ??????????????
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 33:гледам, че и ти писуваш...
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да ги прости и да закриля осиротелите им близки.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 31Боли го д-то Плевенлиев какво мисли некав дългокос комплексар като Варга, човека си има голям бизнес и си е уредил живота :) а вие си стоите тук и пишете глупости да ви олекне на малките душички :)
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Глас в пустиняСтига с тези самоубииства. Клошарите по улицата защо не се самоубиват? Никой психично стабилен няма да се самоубие. Ония във Варна се самозапли по погрешка и хората около него го потвардиха но на медиите им трябваше "герой". А другиа който се самозапали е бил пиян и само го каза. Аман от глупости.
25
3
 
7
 
! Отговори
хаха преди 9 години
До vargПлевнелиев не е мЪж.Той е мъъъж,хаха
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27Обади се и кажи, че си прекалено тъжен
23
5
 
15
 
! Отговори
Глас в пустиня преди 9 години
Каква държава! Да работиш или да не работиш в България? Това е въпроса! И в двата случая е изходът е ясен. Някой се самоубиват, заради липса на работа, други умират, защото работят. Цялата ни система кардиналнон сбъркана. Да ни е честита демокрацията, сега поне имаш избор!
22
0
 
14
 
! Отговори
Защо ли преди 9 години
До Анонимен 22A защо Йордан Бакалов се спотайва ,след като последната проверка е извършена на 10.09.2014 и според думите на главния секретар са открити купища нарушения?Защо "смелия борец" за правда Бакалов не е затворил фабриката?По закон това е негова работа.Дали ще каже колко парички са гушнали с Близнашки за да не забележат нарушенията?
21
1
 
8
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 9 години
КОИ СА УЛИЙЦИТЕ.ЩЕ ГИ ЗАСТИГНЕ ЛИ ПРАВОСЪДИЕ ИЛИ ЩЕ КУПЯТ ТЕМИДА
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargИ защо да го прави ?
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми аз пък не тъжа понеже не ги познавам. Ако трябва да тъжа за всеки загинал ежедневно ...