Църквата официално получи храм "Св. Александър Невски"

Това е историческо събитие, убеден е Плевнелиев
Обновена: 8 окт 2014 14:10 | 8 окт 2014 10:31, Веселина Йорданова
30
Църквата официално получи храм "Св. Александър Невски"
Снимка: БТА

След години спорове държавата предостави собствеността на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Светия синод на Българската православна църква.

Българският патриарх Неофит получи нотариалния акт за собственост от премиера Георги Близнашки на церемония в Министерския съвет, на която присъства и президентът Росен Плевнелиев.

Министър-председателят отбеляза, че „сагата“ продължава близо 100 години, като дебатите са били особено драматични през последния четвърт век. За първи път от много години беше намерена добра воля въпросът да бъде решен, изтъкна Близнашки и определи жеста като „исторически“ и „безпрецедентен“.

По думите му той показва добрите отношения между българската държава и БПЦ. С добронамерен диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да намери своето решение, подчерта премиерът.

Патриарх Неофит отбеляза значението на храма „Св. Александър Невски“ като символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ. Патриархът напомни, че тази година се отбелязва 90-годишнината от освещаването на катедралния храм.

„Годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала за жалост сложиха отпечатък върху състоянието на храма, но след днешния паметен ден вярвам в най-скоро време с общите ни усилия храмът отново ще заблести“, каза той.

Президентът Росен Плевнелиев също определи събитието като дълго чакано и историческо и допълни, че то слага край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храм-паметника.

„С помощта на държавата ще бъде възвърнат неговият автентичен блясък. Приветствам всяка крачка, всяко действие, което укрепва вярата на нашия народ“, подчерта Росен Плевнелиев. Вярвам, че заедно ще успеем да съхраним завещаното ни културно наследство и ще предадем в подходящ вид на децата ни, каза още президентът.

На церемонията в Гранитна зала присъстваха министрите от служебното правителство и представители на Светия синод. Решението за предоставяне на нотариалния акт беше взето на миналото заседание на Министерския съвет.

Придобивайки изцяло собственост върху храма, Светият синод учредява вещно право на ползване от 25 г. върху Криптата в катедралния храм на Министерството на културата. Близнашки уточни, че това е срокът, позволен от Устава на БПЦ, но в писмото на патриарха до кабинета се казва, че в съзнанието на Светия синод това право се учредява безсрочно, докато българската държава има нужда от криптата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Васил Василев преди 9 години
Честито! Ето това е много хубава новина! Слава на Бога! А нашият мил и добър Патриарх да е жив и здрав!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябваше да е споделена собственост, все пак храмът е строен с доброволни дарения от народа за ползване от БПЦ.
19
2
 
3
 
! Отговори
емигрантъ преди 9 години
Сега всички ремонти,ток,данъци би следвало да се поемат от църквата.Държавата трябва да прехвърли и джамиите на мюфтийството и да ги обложи с данъци,както си тряя.В момента ги ремонтира,като паметници на културата,коя култура бе господа на попа и на ходжата ли.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко ти платиха г-н професоре? Вечер доволен ли заспиваш вече?
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президента колко доволен изглежда след поредната пладнешка кражба, нагло направена пред очите на всички Българи ...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде някакъв си служебен премиер назначен от Герб за два месеца и реши да даде символа на българската история в ръцете на църковната мафия. Аман от крадци .... после не се чудете защо дедо попе се вози в S-класа
15
0
 
2
 
! Отговори
въПросТ преди 9 години
А какъв е тоя ***, дето се хили като зелка до патриарха?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали колко гласа на вярващи са били нужни за да се прехвърли това чудо ? Със сигурност не са никак малко, а може и някой друг имот да е даден от страна на църквата, за да може някое депутатско синче да си построи къща с изглед към морето или в някоя по готина местност в планината ...
13
3
 
4
 
! Отговори
без преди 9 години
Сега ако продадат храма на или го направят ресторант ще може да си купят още едно Ауди А8 и поне 2 нови ролекса. Така де и попа е човек, няма да се излага я. А иначе за онзи свещеник, дето отглежда еца сираци пари няма. Ех Че, защо не си се преродил у нас?!
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не кажат официално срещу каква сума се стигна до тази сделка ?
11
1
 
5
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
НЯМА ЛОШО :DНО СЕГА ДА МУ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ :D
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че бяха Руснаците да го построят, както него така и катедралата в Пловдив и редица други храмове.Сега вече йато Македонците ще си сменим историята и ще кажем че са Американците са ги направили след като са ни освободили.
9
5
 
0
 
! Отговори
България над всичко преди 9 години
Сега да прекръстят храма на Св. Св. Кирил и Методий
8
4
 
4
 
! Отговори
не лъжете БПЦ преди 9 години
Все пак БПЦ-то като блика така от фалшиво национално самочувствие над българите може и да отбележи, че сме покръстени насила от Византия, когато Княз Борис I Михаил е отишъл във Византия и там му е дадено всъшност името Михаил и насила е покръстил българския народ.Християнството било спасило България - лъжа.Всъшност благодарение на приемането на християнството от Византия след това сме им станали роби, а след това сме станали роби и на друга религия производна на юдаизма - исляма от Турция.
7
2
 
5
 
! Отговори
водопроводчик преди 9 години
Едно голямо БРАВО, за добрата новина.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега ще го дарят на мюфтийството че БПЦ няма пари в кавички и ще стане най голямата джамия на балканите
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Търсих в храмове, църкви и джамии, но Святото открих в сърцето си " - Руми
4
16
 
3
 
! Отговори
AliOsman преди 9 години
Da se stroyat I djamii v Sofia. Ne samo gadni hristiyanski djamii.....
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече могат да го продадат и да построят на негово място някой мол !
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да разбера, църквата получава дотации от държавата, църкви, манастири, земи са си тяхна собственост и на всичкото отгоре и ремонтите се поемат от държавата?!?