Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4%

Цената на тока не е основание за ръст, според фармацевт
Обновена: 9 окт 2014 08:24 | 9 окт 2014 08:09, Веселина Йорданова
19
Лекарствата без рецепта поскъпват с 3-4%
Снимка: архив, БулФото

Лекарствата, които се продават свободно, ще поскъпнат с 3-4 процента. Увеличението се дължи основно на факта, че отмина едногодишният мораториум за поскъпването им, заяви в интервю за БТА председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, който е и преподавател в Медицинския университет в София.

Няма инфлация, не са се променили макроикономическите условия, така че няма основания за голямо поскъпване, допълни проф. Гетов. По думите му увеличението на тока не може да бъде основание за поскъпване на лекарствата.

За есенно-зимния период няма да има поскъпване на лекарствата по лекарско предписание, реимбурсирани от Касата. 

По думите му въвеждането на подвижни фармацевти ще осигури аптеки и в най-отдалечените райони.

Европейските данни показват, че средното време за достигане до аптека е 5-7 минути. В определени области у нас това далеч не е така, посочи проф. Гетов. Според него приемането на Националната аптечна карта ще даде точни данни колко са аптеките, къде са, каква номенклатура предлагат, каква е инфраструктурата до тях, каква е осигуреността им с кадри.

Много сме напреднали с изработването й, проблемът е във въвеждането на електронното здравеопазване. То е ключът - и към контрола върху цялата система, и към ефективното използване на средствата, и към достъпността на медицинските услуги, посочи проф. Гетов.

Той акцентира върху необходимостта от увеличаване правата на фармацевтите, което ще е от полза за пациентите и ще разтовари личните лекари. Нашето предложение е на фармацевтите да се дадат повече права - да могат да мерят кръвно, ниво на холестерол или на захар в кръвта, да дават консултации за диетично хранене.

Услуги, които ще са от полза за пациентите и ще разтоварят здравната система и свръхнатоварените лични лекари, обясни проф. Гетов. Той изрази надежда новият парламент да приеме тези предложения.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и колегите му настояват за диференциране на ДДС върху лекарствата, като тези, които реинбурсира НЗОК, да бъдат освободени от този данък. "Всъщност нашата цел е да има диференциране на ставката на ДДС върху цените на лекарствата. Да се премахне изцяло върху тези, които поема НЗОК - т.е. касата да не плаща ДДС, което означава и ние, пациентите, да не плащаме втори път, защото веднъж внасяме здравни осигуровки", поясни той.

Позицията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз е, че трябва да се доближим максимално до пациентите и затова започваме от днес - 9 октомври, кампания, която ще продължи до средата на месеца. Ще приканим българите, ако имат нужда от консултация за подготовката на организма си за зимата, да се обърнат към своя фармацевт, посочи проф. Гетов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Попчето преди 9 години
Ами не е ли малко?! Чукнете наведнъж барем с едно 20 процента,че да се разбере,а то така... кой разбрал,кой не разбрал?!Да ме прощава Господ,така ще се увеличи нашата работа,ама нали и без друго много сме намалели - защо трябва така да се постъпва,та насъщния,токът,най-необхо димото да поскъпват пак?!Енориарши ходили по чужбината казват,че наистина там доста лекарства са в пъти по-евтини отколкото при нас ?!Защо тъй,бе джанъм?!Ясно е,че овчиците намаляват,а вълците се множат !А партиите мълчат?!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
честит ви герб.
11
0
 
7
 
! Отговори
ДО 10 преди 9 години
Това се нарича хуманен геноцид ....няма да те убият в концлагер ....а ще те оставят да умреш от глад стдуд липса на здравеопазване
10
0
 
7
 
! Отговори
ДО 10 преди 9 години
Това се нарича хуманен геноцид ....няма да те убият в концлагер ....а ще те оставят да умреш от глад стдуд липса на здравеопазване
9
2
 
9
 
! Отговори
да преди 9 години
Забележете в момента в който ГРОБаджйте помирисаха власт с служебното правителство всички цени литнаха нагоре.Първо тока Сега лекарствата .......................Хак ви е
8
1
 
3
 
! Отговори
фармацевт преди 9 години
вярвам във Вас проф. Гетов! Вие сте почтен човек, бил сте ни преподавател! Вярвам, че ще постигнете и направите нещо с ДДС на ЛС..Нека системата накрая да заработи без лобисти и нагласени хора!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилна политика, само дето поскъпването е твърде малко!Така ще се стимулира естественият подбор. Ще оцеляват само здравите хора, тия, които нямат нужда от лекарства.Ще останат по-малко хора и така ще има повече място за всички. А пък тия, кито останат, ще са и по-спортни личности. Така ще станем спортна нация!
6
0
 
13
 
! Отговори
препатил преди 9 години
До 6Луканов умря веднъж, измъчените българи - всеки ден!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До препатилНе е ран-ът а планът луканов, но той си получи заслуженото
4
0
 
19
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
най-скъпите в европа лекарства са тук в България!Купувайте от Гърция в пъти по евтина са
3
1
 
7
 
! Отговори
жеко преди 9 години
Малко е!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям кеф ще е и токък всеки месец с по 3-4 пъти да расте. Дано на бай *** му просветне пред очите, иначе ще си остане вечния ***.
1
2
 
19
 
! Отговори
препатил преди 9 години
Тези дето написаха Ран-Ът да дадат всичките си пари за лекарства и да не им стигнат!