Младите не бързат с децата, кариерата им е по-важна

Сериозен фактор за това е липсата на финансова стабилност
Обновена: 9 окт 2014 14:09 | 9 окт 2014 13:01, Камелия Цветанова
132
Младите не бързат с децата, кариерата им е по-важна
Снимка: Reuters, архив

Едва една четвърт (26%) от младите хора с постоянен партньор на възраст 18-35 години имат деца. Повече от половината (56%) от младите двойки, които нямат деца, към момента не планират да имат.

Това показват резултатите от проучване „Съвременните двама“ за семейството и основните приоритети на двойките в България. Изследването е съвместен проект на агенция за маркетингови проучвания Ноема и PR агенция AMI Communications България.

Данните от изследването показват, че моделът семейство с едно дете се затвърждава. По-голямата част (61%) от двойките с деца имат по едно, а всяка трета двойка (35%) има две.

По този показател се наблюдава разлика между анкетираните в София и в страната. В столицата едва 19% от двойките имат две деца, при 36% средно за страната.

Проучването показва също, че създаването на семейство не е водещ приоритет за младите. Както партньорите без деца (34%), така и тези с деца (33%) поставят кариерата на първо място.

На второ е създаването на семейство (съответно 21% за двойките без деца и 13% за тези с).

Един на всеки десет определя като своя основна цел по-високото образование.

„Във все по-динамичната и конкурентна трудова среда е естествено желанието за личностно развитие да е водещо. Днес решенията за брак и деца се вземат от улегнали, вече утвърдили се в професионален план хора. Разбира се, освен тенденцията за превръщане на кариерата в приоритет, в България важна роля за промяната в семейния модел играе и сложната икономическа обстановка. Липсата на финансова стабилност е сериозен фактор за ограничаване на броя деца в семейството“, коментира Катерина Бонева, старши изследовател в агенция за маркетингови проучвания Ноема.

Данните показват и някои осезаеми разлики в нагласите на двойките с деца и тези без деца.

Така например 54% от младите двойки без деца са убедени, че семейството пречи на успешната кариера. За разлика от тях, повечето хора с деца (61%) вярват, че семейството не е спънка за професионално израстване.

Има значително разминаване при представите за ролята на бащата при двойките със и без деца.

Според 2/3 от двойките без деца мъжът и жената трябва да са равнопоставени в една връзка, докато повече от половината от хората с деца не са съгласни.

59% от младите хора без деца не приемат модела „мъжът носи парите, жената гледа децата“. На този стереотип  се противопоставят едва (43%) от хората с деца.

Изследването показва, че ангажиментите на майката при отглеждането на децата са много повече, отколкото на бащата. Тази тенденция е по-изразена в малките населени места, отколкото в София.

75% от родителите в столицата смятат, че възпитанието на децата е отговорност и на двамата.

За 55% от хората в малките градове това е работа на жената. Основна отговорност на мъжа е осигуряването на финансовите средства, необходими за децата. Така мислят 61% от всички двойки с деца.

Проучването „Съвременните двама“ е проведено чрез дълбочинно интервю и количествено изследване с пряко лично интервю в дома. Анкетирани са 666 души над 18 години в цялата страна, които са декларирали, че в момента на изследването имат постоянен партньор, независимо дали живеят, или не с него в общо жилище. В изследването е участвал само единият партньор от двойка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
Г.О. преди 9 години
Чета коментарите и се хващам за главата! За какъв кеф и удоволствия ми говорите, като голяма част от младите едвам свързват двата края. Аз взимам не от най- ниските заплати, но като платя разходите- наем, ток, вода, храна и последните две седмици на месеца съм "чао".. Като направя дете какво да му кажа- да дри*ка по малко в края на месеца, че нямаме парички за памперси ли? А какво да правим утре като ме съкратят? Под някой мост ли ще го гледам?Айде, стига сте се правили на много отворени!
105
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бъдете егоисти! Нямаше да ви има и вас, ако вашите майки и бащи не са ви създали, а са мислили само за тях си. Всичко друго е преходно и не се взима в отвъдното, но поне ще има кой да ви помни.
104
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската жена е обиждана и унижавана било като другарка,било като госпожа.Българският мъж е подъл и страхлив .Ако все още имаме държава,то тя се крепи на огромната устойчивост на българската жена.Българските мъже са самонадеяни хвалипръцковци.И тъй като И тъй като част от жените в България нямат достатъчно самочувствие,живеят бедно се поддават на извратените вкусове на случайно забогатели индивиди от мъжки пол.Мили жени, търсете чужденеца, по възможност немскоговорящ.Уважението е гарантирано
103
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 33 години съм. Работя от 12 години. Цял живот съм чел. Езици знам немски и английски, руски разбирам, висше, магистратура в България и нещо не съм видял този звяр кариерата. Кво е това чудо? Да, не сме умрели от глад, горе долу си плащаме сметките и не сме притиснати до стената, но толкова. А кариера нямам. Безработните български роми в Гент взимат повече от мен - 1000евро месечно казаха по бтв. Чистачка в Гърция взима горе-долу колкото взимам аз. С 1 дете, но второто е мираж и така ще остане
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименnormalnata darjava e v EC
101
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
4estito! ;-)
100
2
 
1
 
! Отговори
до брей преди 9 години
Много се въртиш нещо, тръгваш мнение да даваш, ама като видя ситуация дето не можеш да си я представиш дори и реши да се правиш на мъж ли, отстъпвайки обидно. Аз мойта супичка ще си я сърбам, ама на теб ми се струва, че твойта не ти харесва и ти горчи. Аре у лево
99
0
 
5
 
! Отговори
от 93 преди 9 години
ДО 109 ВИЕ попадате в 10% за които не казвам нищо лошо, но останалите 90% .....
98
4
 
8
 
! Отговори
DDT преди 9 години
Най-добре да приемем сомалийския модел. Там няма кариера. Има деца. Мнооого деца. Чак си похапват от тях....
97
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да така е, българките са меркантилни и леки жени, защото не вярват в нищо, защото не могат да живеят и да се издържат нормално по друг начин, освен по тоя, защото в бг жената е куче. Да, българските мъже са користни, кухи, нелицеприятни ***, които се интересуват главно от задоволяване на елементарни страсти и его по всякакъв начин независимо от цената. И всичко това обвито във всепоглъщаща материална, духовна и умствена мизерия. И какво правиме???
96
4
 
6
 
! Отговори
Дете преди 9 години
Добре, че мама и татко не са милили така - че не трябва да имат деца. жалко, че кариерата се поставя на първо място. Всички ние сме били деца. Но този начин на мислене води до едно от най-голямото зло в днешно време - абортите, или иначе казано убийство на деца още в утобата.Да, може да не е лесно да гледаме деца, но нали поколението трябва да продължава? А помислете колко хора имат медицински проблеми и не могат да имат деца, а толкова искат!
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 107- qvno mnogo ti se iska i se opitvash da si povqrvash, che momite i ergenite hodqt samo da se napivat...... i az sigurno taka bis se uspokoqval ako imah deca!!!
94
4
 
11
 
! Отговори
Дете преди 9 години
Добре, че мама и татко не са мислили и те така - че не трябва да имат деца! Жалко, че кариерата се поставя на първо място. Всички ние сме били деца. За съжаление този начин на мислене води до едно от най-големите трагедии - абортите или иначе казано убийство на деца още в утробата. Да, вярно е, че не е лесно да се отглеждат деца и да имаш лишения, но живота трябва да продължава, нали?
93
3
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 9 години
По-леко с "братото", брато! Като ти засвистят куршуми и шикалки над главата и до тебе, щото си дал клетва на тая *** държава, и те няма 6 месеца при детето и като се върнеш ти си банкомат и кошче за душевни отпадъци, пък аз да обеснявам на жената и на малкия що е то да ОТНЕМЕШ човешки живот и ВОЙНА, пък той да ми мига като кифла в предучилищна... цъка игрички до 5 сутринта, не ще ФИЗИЧЕСКО да играе, некви пикли го мотат като кученце и той приглася тъпичкия. Искам да те видя в тая ситуация брато
92
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 93/94 Аз съм жена, на 25 години, омъжих се след петгодишна връзка за ВТОРИЯ човек, с когото съм имала връзка, не съм изневерявала. Познавам и други жени с един-двама приятели преди сватбата им. Не обобщавайте, само понеже във вашето обкръжение има предимно к*рви.
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Mnogo e unizitelno da si maika na malko dete v Balgaria, bez finansovo stabilen partnior, ne si go prichinqvaite, blagodarq na Boga, che sega si gledam deteto v normalna darjava"Да не е някоя от тези нормални държави?youtube/watch?v=c_eaceXaDJk (копирай в google)
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЯпетБезумие е да живееш, за да правиш кариера, за да разполагаш с повече пари, за да се напиваш някъде през вечер със стари ергени или стари моми и да си обяснявате как "успявате" в живота и че сте още млади, че животът е пред вас.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo e unizitelno da si maika na malko dete v Balgaria, bez finansovo stabilen partnior, ne si go prichinqvaite, blagodarq na Boga, che sega si gledam deteto v normalna darjava
88
5
 
5
 
! Отговори
Япет преди 9 години
до 102 Очевидно животът ти е безсмислен...Децата са чудесна част от живота, но заради това да е живееш е пълно безумие. Но то е нормално- мисленето не е приоритет за масата население на РъБъ.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дрън ДрънТук вече става въпрос за възпитанието. То не е само 6 минути удоволствие, а и години възпитание после.