Ако нещо сте пропуснали през седмицата

Обзор на най-важните новини през изминалите дни
11 окт 2014 10:25, Екип на Dnes.bg
94

Снимка БТА

Изминалата седмица в страната беше белязана от горещи политически събития заради резултата от предсрочните избори в неделя.

След края на изборния ден по предварителни резултати стана ясно, че новият ни 43-ти парламент ще бъде твърде шарен, а формирането на стабилно правителство изключително сложна задача. Оказа се, че ГЕРБ взема най-много мандати, но е твърде далече от бленуваното мнозинство за самостоятелно управление. И веднага започнаха коментари за всички възможни и невъзможни коалиции или пък че страната върви към нови предсрочни избори.

В четвъртък ЦИК обяви официалните резултати от изборите на 5 октомври - ГЕРБ с 84 мандата, БСП взима 39 мандата, ДПС – 38 мандата, Реформаторският блок – 23, Патриотичният фронт- 19, ББЦ – 15, „Атака“ и АБВ - по 11 мандата.

Още в деня след изборите лидерът на победителите Бойко Борисов заяви, че партията му започва преговори за кабинет от следващия понеделник. Той каза, че ще прави правителство на малцинството и ще търси подкрепа за него от останалите партии.

За целта Борисов обяви, че почва разговори поотделно с всяка от партиите, женска комисия - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, ще води първия етап от преговорите, а на втория тур ще се включи и самият лидер Борисов.

В края на седмицата обаче той вече заяви, че ако ще се прави правителство, то трябва да е коалиционно, със споделена отговорност на министри и да има програма, но категорично уточни, че с подкрепата на ДПС няма да управлява.

Драма настана през седмицата в Реформаторския блок, където се появиха разнопосочни коментари относно бъдещето правителство – от позицията на Кунева, че мостове към Реформаторския блок съществуват, до становището на Москов, че нито един депутат от Блока няма да подкрепи правителство на малцинството на ГЕРБ. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който не иска Борисов за премиер, не отиде на партийна сбирка и чрез Фейсбук призова лидерите на партиите в Блока да преодолеят различията си.

Напрежение в Блока предизвика и коментарът на Лукарски, че декларацията на Блока, с която поискаха Борисов и Цветанов да не са част от новото правителство, била предизборен трик за вдигане на електората. Това предизвика широк отзвук в социалните мрежи, където заваляха искания за оставката му. Лукарски от своя страна контрира, че „във Facebook човек може да се иска само оставка на жена си“.

Към края на седмицата Реформаторите, вече единни, казаха "да" на коалиционен кабинет на ГЕРБ. В специална декларация съюзът се обяви против кабинет на малцинството и заяви готовност за участие в коалиционно реформаторско правителство. Блокът обаче постави четири условия за включване в него. Лидерът на СДС пък Лукарски призна, че репликата с „трика“ била неуместна шега и обеща: „Повече шеги няма да има“.

На Националния си пленум столетницата до късно в петък решава за поведението си към предложението на Борисов и излъчи Янаки Стоилов да участва в преговорите с ГЕРБ. Има ли шанс за съставяне на кабинет, ще стане ясно следващата седмица.

Седмицата беше белязана и с тежки дипломатически изказвания между България и Русия. Повод за тях стана коментарът на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, че се предвижда замяна на руските бойни самолети с нов тип изтребители, като той се застрахова, че още нищо не е решено окончателно.

Реакцията не закъсня, на следващия ден вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин написа в Туитър, че "някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“ и добави линк към публикацията в агенция ТАСС за решението на България. МВнР излезе с остра реакция за думите на Рогозин и категорично заяви, че "България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни“.

Историята на дете аутист, за което има съмнение, че е станало жертва на сексуално посегателство, доби публичност през изминалата седмица, благодарение на социалните мрежи.

След неуспешни опити да разбере истината чрез официалните институции и липса на реакция от тяхна страна, постът на една майка във Facebook взриви гражданската съвест и предизвика мигновена реакция от страна държавата. Министерството на образованието и науката обяви, че започва проверка по жалбата на майката за насилие над детето й в IV-о помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София. В случая се намеси и прокуратурата. В края на седмицата родители излязоха на протест в София и Пловдив в подкрепа на малката Ана-Мария.

Работната седмица завърши с неприятна загуба на националния отбор по футбол от Хърватия. Футболните "лъвове" на България загубиха с 0:1 на стадион "Васил Левски" и така записаха първо поражение в европейските квалификации за първенството във Франция след две години. В нашата група "Н" са още отборите на Италия, Норвегия, Азербайджан и Малта, като първите два състава в крайното класиране се класират директно на финалите, третият играе бараж.

За да е още по-тежко, трите точки за хърватите донесе Николай Бодуров, който си отбеляза нелеп автогол през първото полувреме. Сега остава да стискаме палци на нашите момчета за гостуването на Норвегия в понеделник, което се очертава като изключително важно в борбата ни за класиране на Евро 2016 във Франция.

За съжаление мачът не мина и без сблъсъци по трибуните. Първо родни фенове се сбиха с полицията в сектор Б, а след това сектор "Г"  избухна в димки, бомбички и факли, като с тях бяха обстрелвани привържениците на гостите, които потърсиха саморазправа и се стигна до батални сцени, като срещата бе прекратена за около пет минути.

В крайна сметка органите на реда въдвориха ред и не се стигна до нещо по-сериозно, но този момент определено ще ни донесе наказание от УЕФА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: обзорседмица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
До бай Киро 77 kak da se slu4i ?
66
2
 
3
 
! Отговори
бай Киро преди 9 години
Бойко слушай,бай Киро съм направете правителство и направете нещо за бедния и ограбен българин от 24 годишния криминален преход ако не направите нищо още през ноември ще играе дряновицата на Майдана да знаеш!
65
1
 
2
 
! Отговори
Димитър Аргиров преди 9 години
Кавалджиев ,като прочете резултатите от вчерашните избори, не се ли попита къде са българските селяни? Не те питам за селата им,защото оная на ГМД отдавна ги ликвидира и отмъстена избяга от България.А ти какво правиш?
64
1
 
8
 
! Отговори
до 70 дядо преди 9 години
Това,че оправдаха Бареков за публична обида на Борисов означава единствено,че и теб всеки може да те нарече "***" без да го осъдят което според твоята логика означава,че наистина си ***
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има нова коалиция от ДПС , ***, агент Иван и Гоце!!ВСИЧКИ СА ОТ ЕДНА ПАРТИЯ --ДС/бкп!
62
5
 
4
 
! Отговори
ИДАТ НОВИ ИЗБОРИ! преди 9 години
САМО ГЕРБ!!!
61
7
 
6
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Бойко наистина е велик вожд,спор няма...индиянското му име е серящия бик
60
5
 
6
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Има пропуск и то съществен в публикацията,а именно-съда оправда Барека,че нарече Боко ***,което автоматично прави другаря Борисов ***!!!
59
2
 
1
 
! Отговори
mop преди 9 години
vyarvam samo na direct video. na nikakvi jurnalisticheski bg prerazkazi ne vyarvam - te sa samo sluhove, magla i dim za arogantno manipulirane i za totalno psihyasvane na bg narod.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен***27 ,,...с всеки следваш избор проглеждащите ще са повече.,,и като се има предвид ,че избори има / и ще има / почти всяка година ,да не кажа полугодие ,то много скоро се очаква народа вече да гледа и да вижда ,надявам се да слуша и чува ,а ако започне и да мисли тогава може и да потръгнат нещата !
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до @ 66 ,,чакай те,, е една дума ,,чакайте,,
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСЪЩНОСТ,, ИЗБРАХМЕ СТАРИТЕ ДЕПУТАТИ ПРОМЕНИ НЕ ЧАКАЙ ТЕ..
55
1
 
8
 
! Отговори
край преди 9 години
Прехода трябва да завърши с ВНС анализ на историята. Наказания за ограбилите национолното имуществото. Еднократен "данък лукс" върху всяко луксозно имущество. СПРАВЕДЛИВОСТ. ВНС трябва да каже "А сега на къде" защото пред България е безпътица. В посоката в която вървим след 30-40 г. българската нация ще е екзотика.
54
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 9 години
Новината от седмицата: Хората отказаха да гласуват без да избират. 53% от гласоподавателите не дават доверие на партиите. По-високо образованите масово отказаха да гласуват. Този парламент не представлява българската нация и няма мандат да провежда никаква политика. 70% от депутатите са си същите. Изхода: МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура. Велико народно събрание и нова консдтитуция. Обратното значи или Диктатура или агония на нацията.
53
2
 
14
 
! Отговори
щъркел преди 9 години
интересна ситуация как толкова отчаиващо *** човек ще реши толкова сложна дилема забравете гответе се за избори
52
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
nap da se samosezira i da globi vsichki trolove,zashtoto sigurno ne sa si platili honorarite.dosta pari shte vliazat v haznata,nali
51
4
 
13
 
! Отговори
КОЙ преди 9 години
Кога и кой ще потърси отговорност от бившите управляващи и най вече ще има ли наказани за кражбите на милиарди левове ?
50
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя от снимката още като го вида и ми става ясно,че нищо не съм пропуснал,че му знаем репертоара и биографията отлично:Мутра,която лъже,като за световно-банкянски андрешко.Сутрин казва едно,след обяд друго,а вечер трето. Един от най-младите синове на БКП,масажирал ушите на Тато,свързан престъпните групировки,пребоядисал се в царист и демократ.Всичко можещ,но нищо не правещ.Разсипал България за периода 2009-2013г.Изгонен след окървавени масови протести.Печели избори,но не съставя правителство!
49
4
 
22
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
Ей, това герберите без Станишев сте като гърне без похлупак.Добре, че беше той да ви крепи толкова години.Защото Бойко без разпалване на омраза и насъскване е никой.Но любимият ви Станишев вече го няма, така че и вие сте пътници.Остана ви само един Доган да ви крепи, ама и той е вече на преклонна възраст ...
48
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази седмица ще се запомни с поредните лупинги на ***, който нямаше да прави правителство ако има по-малко от 100 депутати!