Одобриха националния домейн на кирилица "бг"

Преди почти пет години ICANN отказа регистрация
14 окт 2014 17:13,
6
 Одобриха националния домейн на кирилица "бг"
Снимка: freeimages.com

Националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната Интернет организация за имена и адреси (ICANN), съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
От ICANN посочват, че съчетанието на букви, които ще символизират страната ни в интернет пространството, не прилича визуално или смислово на вече съществуващи домейни.

400 млн. потребители на световната мрежа по света ползват кирилица, припомнят още от Министерството. Транспортният министър Николина Ангелкова пък коментира, че използването на българския домейн ще позволи за запазването на българския език и утвърждаването на културната ни идентичност.

„Изписването на сайтове изцяло на родната азбука спомага за по-лесното използване на регионални източници на информация, които са от значение предимно за местните потребители“, коментира още тя.

Припомняме, че България беше една първите държави, официално декларирали да регистрират свой домейн. Това се случи преди почти пет години, когато ICANN обяви бърза процедура за регистрация на национални домейни на азбуки, различни от латинската.

Официалното заявление на страната беше изпратено до организацията в началото на 2010 година. Само няколко месеца по-късно обаче регистрацията беше отказана с мотива, че предложението съдържа визуална прилика с вече съществуващ домейн на латиница.

Домейнът „бг“ се свързва пряко с името на страната и в националното самосъзнание с него се обозначава „българското“ и допитвания са показали, че 65% от участвалите в анкетите не са искали друг домейн, различен от „бг“, допълват от транспортното министерство. По тази причина и от ведомството са започнали процедура за защита на вече определените символи.

Така се стига и до одобрението на регистрацията пет години след първите заявки. Следващата стъпка е получаване на заявление от страна на ICANN за готовност „бг“ да бъде включен в системата с имена на домейни.

В следващите седмици транспортното министерство ще организира и срещи със заинтересовани лица, за да бъде обсъдена методиката за избор на организацията, която ще регистрира интернет имена на кирилица.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: домейн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Орлин преди 9 години
"Следващите седмици" не минаха ли отдавна? Защо се държи обществото в неведение?
5
1
 
7
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Тези телевизии и медии който се наричат национални ,а са изписани на чужд език са най-големите манипулатори !!! Само вижте ''b TV'' България е изписано с малка буква на чужд език а пък нова тв ми кажете на кой език е поселената буква мен ми мяза на Л и могат ли да се наричат Национални ?
4
3
 
2
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
А цената на тока?
3
1
 
10
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Така трябва.Поклон
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ai nqma nujda
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е, методика ?! Звънкай на братовчеда, той ще организира процеса, все пак свой хора сме, няма да се лъжем как ще станат нещата.