Всяка година 200 души умират, чакайки трансплантация

1000 тежко болни българи са в листата с нуждаещи се
Обновена: 15 окт 2014 17:24 | 15 окт 2014 17:15, Екип на Черно море
6
Всяка година 200 души умират, чакайки трансплантация
Снимка: Булфото, архив

Всяка година 200 души умират, недочаквайки орган за трансплантация, а други 300 се включват в листата на чакащите за присаждане. Това съобщи Нели Вълева, началник на отдел „Здравеопазване“ в община Варна, на проведената публична дискусия за популяризиране на донорството „Моят живот, твоят живот, нашият живот”.

В момента близо 1000 тежко болни българи чакат за трансплантация на орган, 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми, а 100 души имат нужда от присаждане на стволови клетки.

От началото на годината донорските ситуации във Варна са 13, като 3 от тях са успешни, съобщи проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Причините за 10-те неуспешни са свързани както с несъответствия по медицински показания, така и с нежеланието на близките на изпадналия в мозъчна смърт да дарят органите му.

Близо 200 души в страната, 40 от които от Варна, чакат за трансплантация на роговица, съобщи проф. д-р Христина Групчева, ръководител на катедрата по очни болести в Медицинския университет във Варна.

Тя призна, че броят на донорите намалява прогресивно заради предразсъдъци. Повечето българи не са съгласни да погребват близките си с отворени очи. В света се работи усилено за създаването на изкуствени роговици, които ще решат един голям проблем на обществото, бе категорична проф. Групчева.

Автор: Ставри Стефанов, Черно море

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи кураж, щом умират по 200 ч/год, само още 5 г и няма да има опашки за трансплантация на органи.
2
2
 
8
 
! Отговори
лекар преди 9 години
платена публикация на лекарската мафия! с трансплантации се крадат стотици милиони в БГ всяка година. мутри, политици, митничари, наркобосове и пр. *** притежават клиники за сърдечно съдови заболявания и центрове за трансплантации, с които източват здравната каса. С нещастието на хората печелят милиарди тия вампири! с тия трансплантации хората и без това умират скоро и не може да се провери кой е трансплантиран и кой не, но парите са изписани. Безобразие!
1
1
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 9 години
Аз предлагам, да наблегнем на по-радостния факт, че не умират достатъчно (здрави) хора годни за донори.....