Проверка показа пропуски в помощните училища в София

Коларова чака прокуратурата за наказания
11
Проверка показа пропуски в помощните училища в София
Румяна Коларова. Снимка: архив, БТА

Проверка в помощните училища в София е показала, че в тях има системен пропуск. Това обяви в Русе просветният министър Румяна Коларова.

Още по темата
„При посещението си в Четвърто помощно училище видях, че има пропуски в организацията. При назначена от мен проверка в останалите три помощни училища в София констатирахме, че те са дори по-неподготвени от Четвърто помощно училище за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск“, каза Коларова, цитирана от БТА.

По думите й това означава, че ситуацията в Четвърто помощно училище не е лична вина на директорката.
Проверката бе направена след случая с 13-годишната Ана-Мария, за която има съмнение, че е била жертва на сексуално насилие.

Мнистърът обясни, че МОН е предприело няколко мерки - изискано е от всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи.

Заместник-министър Ваня Кастрева е имала среща с регионалните инспекторати, като е предадено решението на ръководството на министерството това да бъде направено и в останалите 44 помощни училища в страната.

В същото време е започнало и организирането на обучение на директори - не само на помощни училища, но и на специалните училища.

"То ще бъде съвместно с Агенцията за закрила на детето, на което те ще могат да се научат как да реагират. Защото основният проблем в Четвърто помощно училище е неразпознатият риск - те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето, като по този начин всъщност са усложнили ситуацията", заяви министърът.

Коларова каза още, че се е запознала с обясненията на учителите, които били доста противоречиви, но допълни, че има детайли, в които не иска да навлиза, докато компетентните органи не се произнесат.

"Пропуските са такива, че не може без дисциплинарно наказание, но освен това ще имаме вторично решение в зависимост от становището на следствието и на прокуратурата. Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", заяви министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Този бухал защо не си котролира министерството или от мислене кого да смени по топличките места не остава време за контрол?!
7
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 9 години
Аз не се учудвам, че говориш така, това у нас е неофициална или защо не официална държавна политика и начин на мислене! Всъщност, комунистически начин на мислене. Има човек - има проблем. Току що в новините по канал 1 съобщиха, че България отдавна е приела хартата за Правата на човека на ООН, но ТЕПЪРВА ЩЕ ПРИЕМЕ И ПРИЗНАЕ УСЛОВИЕТО, ЧЕ ВСЕКИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Е ЗНАЧИМ !На мен ми настръхна косата от тези думи, сами си правете изводите какво правят с нацията!!! Значи някой решава кой да живе
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Shto za fizionomija na phototo gore?!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 5i JAKIVA URODI KATO TEB NE NI TRJABVAT. NE NI TRJABVAT I TVOITE DETSA, ZASHTOTO SLED NJAKOLKO MESETSA, TE NJAMA DA MOGAT DA SE DVIZJAT. A TI NJAMA I DA GOVORISH. SAMO SHTE P;ACHESH ZA TOVA, KOETO SI KAZAL. NO VRUSHTANE NAZAD NJAMA.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименot takiva deza dargavata niama nugda,ne mogat da rabotiat ,a i koi shte gi hrani-ne ni triabvat takiva deza.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГочоА наказани чиновнци от МОМН,РИО и общината ще има ли?Те нямат ли отговорности за този вид училища?
2
0
 
3
 
! Отговори
Явор преди 9 години
Вземете си проверявайте правописа ....
1
3
 
7
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Пропуските са явни,но ще имали наказани и уволнени директорки.