Повече от половината българи тормозени и претоварени на работа

Медици, учители, чиновници и IT експерти са сред най-стресираните
Обновена: 24 окт 2014 15:02 | 24 окт 2014 14:53, Камелия Цветанова
88
Повече от половината българи тормозени и претоварени на работа
Снимка: архив, Reuters

Според данни на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа 52 на сто от работещите в България смятат, че случаите на стрес на работното им място са чести или много чести.

Само 7 на сто от нашите работници посочват, че не са подложени на стрес, а 40 процента - че случаите са много редки, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев, цитиран от БТА.

Проучването на европейската агенция сочи, че най-често посочваните причини за стрес са реорганизация или несигурност на работното място  - 72%, удължено работно време или прекомерно работно натоварване - 66% и нагрубяване или тормоз - 59%.

240 милиарда евро годишно са щетите, които понася европейската икономика от разходи, свързани с психични разстройства на работниците, показва още проучването.

Стресът на работното място е вторият най-често съобщаван здравословен проблем в Европа, допълни Томев.

Според проучванията на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ сред факторите, водещи до стрес, са и липсата на адекватна връзка между изпълняваната работа и възнаграждението на труда, разминаването между резултатите от работата и кариерното развитие, както и работата на смени и през почивните дни.

Работещите в здравеопазването, образованието, държавната администрация и IT технологиите бяха определени от синдикалните представители като едни от най-потърпевшите сектори от стрес на работното място.

Заместник-председателят на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Слава Златанова и Петя Недкова, заместник-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, посочиха, че прекомерното натоварване, ниското заплащане и липсата на перспектива развиват "синдром на изпепеляването" в медицинските среди.

В България медицинските сестри са на средна възраст 50 години и след 10 години ще изпитваме сериозни затруднения в сектора, отчетоха Златанова и Недкова, които настояват за регламент за упражняване на дейността на професионалистите по здравни грижи.

Хората от творческите професии, които работят за себе си, са подложени на най-малък стрес, коментираха от синдикатите, като се позоваха на европейски проучвания.

КНСБ настоява синдикати и работодатели да подпишат споразумение за превенция на насилието и стреса на работното място.

По думите на Томев конфедерацията още от края на миналата година има вариант на споразумението, но се чака и позицията на работодателите.

От КНСБ искат конкретни програми в предприятията за намаляване на стресогенната среда чрез модела за оценка на риска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
до възмутена преди 9 години
ЗАНОВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА НИЩО НЕ ВЪРВИ!
47
0
 
2
 
! Отговори
възмутена преди 9 години
В България на възлови постове в държавата се назначават "калинки",които не само ,че не вършат никаква работа , но допринасят с действията и бездействията си до големи щети.Държавните институции се превърнаха в частни фирми.В полицията се назначават съпруги, дъщери , синове, същото е в НАП, НОЙ,БТА, НР,МИНИСТЕРСТВА ,БНБ и много подобни.
46
0
 
4
 
! Отговори
Заповядайте в БАН !! преди 9 години
Гарантирано спокойствие и предначертано бъдеще с отлично кариерно развитие (ако сте част от овластените в нашата наука групировки - семейства или плътно затворени приятелски кръгове). Ако не сте от тях,значи случайно сте успели да постъпите в БАН, за вас - стрес, тормоз, спънки на всяко ниво от кариерата ви, но в замяна на това ще ви "ощастливят" да вършите работата на няколко *** от привилегированите групировки.За всички обаче е осигурено ниско заплащане, с изключение на дядовците академици
45
0
 
6
 
! Отговори
успял преди 9 години
МАГИ - един от моите колеги те познава!Ха кажи ти колко мизерно плащаш на твоите служители и особено как се държиш с тях!!!!
44
2
 
11
 
! Отговори
успял преди 9 години
А не ви ли се струва, че просто дрънкате глупости за мързела на българите!Е, аз работя в Ес и виждам с очите си как наистина работят моите сънародници! Работят наистина здраво! Но и получават адекватно заплащане!!!!!А в България работят точно толкова, за колкото им плащат!!! Даже работодателите не заслужават и толкова!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На колко места в Европа плащаш 60% от заплатата си за сметки? Защото ако получаваш 500 лева, и платиш 300 за ток, вода, парно, телефон и интернет? И в Германия сметките са горе долу толкова, но за същата работа заплатата е 1000 евро. И ти остават всъщност 85% от заплатата за храна, излизания, почивки...
42
1
 
4
 
! Отговори
виждам ОЛИГОФРЕНИ преди 9 години
До ... ????"А защо директно приемаш, че аргумента е базиран на незнание?" - Защото структурата на Аргумента който ползваш е аналогична на тази на Аргумент от Незннание!"Да нямаш тайни сведения от кораба-майка?" - НЕ познавам го! Но... явно ти имаш връзка с кораба-майка, щом го ползваш БЕЗ ДА ГО ПОЗНАВАШ :))))))))
41
2
 
4
 
! Отговори
виждам преди 9 години
До Маги"Да съгласна съм, че от едното не следва другото, но в края на краищата като не си доволен от условията на труд, от работодателя, от възнаграждението напущаш."Като не следва, защо го ползваш за аргумент? - и като напуснеш от единия и отиваш при другия :)"Работа в България има за целия китайски народ, но не искаме да я вършим. Това ни е проблемът." - Пак аргумент от Незнание! От това, че има работа, но не се работи, не следва, че не искаме да я вършим! Та да Ни е това проблема!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има два проблема. Първият е, че заплатите са ниски спрямо разходите за живот. Тук работодателите трябва да осъзнаят, че без инвестиции в персонала не се постига качество => висока цена на продукцията => повече печалба. Проблем 2 е, че в България може да има работа за целия китайски народ, но ние имаме тайфа бармани с дипломи за мениджмънт и право, но без знанията, които вървят с тези дипломи.Ако имаш квалификация и си знаеш цената, отиваш в чужбина, където се инвестира в хора...
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНОНИМНА.Най-добре е да не се казва нещо, което не може да се докаже.
38
0
 
14
 
! Отговори
До Маги преди 9 години
Верно е, че работа има за целия китайски народ, ама и е верно, че адекватно заплащане на този труд няма. Хората работят за пари, всеки работи за пари, дори и шефовете, а когато няма пари и неплащат - е как да работят хората?Това с пословичния мързел на българина е залегнало в болните мозъци на работодателите, на тях все им се струва, че никой неработи и го мързи, а те пък много плащат
37
5
 
2
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 9 години
НАСКОРО БЯХ В ИЗОТОПЕН ЦЕНТЪР- СОФИЯ И ОТ ПРОЗОРЕЦА НАБЛЮДАВАХ КАК ЕДИН ОТ ТРИМА РАБОТНИЦИ РАБОТЕШЕ ЛЕГНАЛ. ДРУГИТЕ ГО ГЛЕДАХА И МОЖЕ БИ СЕ ЧУДЕХА ЗАЩО ИМ ПЛАЩА РАБОТОДАТЕЛЯ?! НА ПОКРИВА - ПИЕХА И МЕЗЕХА И РАБОТОДАТЕЛЯТ ИМ СИ МИСЛИ , ЧЕ ТЕ РАБОТЯТ. СЪЖАЛИХ, ЧЕ НЯМАХ АПАРАТ ЗА ДА ДОКАЖА ТОВА.
36
0
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
До миньора. Колкото повече хрантутници-"чиновници" вземеш в мината,толкова по-добре. Ако успееш,вземи ги всичките!
35
10
 
3
 
! Отговори
Маги преди 9 години
До виждамДа съгласна съм, че от едното не следва другото, но в края на краищата като не си доволен от условията на труд, от работодателя, от възнаграждението напущаш. Нямало работа!? Работа в България има за целия китайски народ, но не искаме да я вършим. Това ни е проблемът.
34
4
 
3
 
! Отговори
Дари преди 9 години
оххх,на работа ми е по-спокойно отколкото у нас. Брат ми постояно се разхожда по *** и му се виждат тестикулите и ми прави неприлични предложения.Изнудва ме така ,понеже ни е видял преди с вуйчо.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите ще правят гражданско неподчинение в чест на Путер :)
32
0
 
9
 
! Отговори
lola преди 9 години
До равновесиеадмирирам това твое желание за седмично заплащане освен това и криминализиране на неизплащането на заплатите но това наше желание е като трън в *** на държавниците и на синдикалистите защото именно държавата ни е най некоректния платец много по-голям от частните работодатели а и ние щом си ги избираме иси ги търпим значи си ги заслужаваме
31
0
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 9 години
До Цинин 47Ооо, писнало ми е от такива като теб, които си мислите, че като дадете 5 лв. на някой, той трябва да лази пред вас и да ви слугува. Каквото отношение даваш, такова и получаваш. Ти явно искаш да се заяждаш. Аз обаче не играя тази игра.
30
2
 
7
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Стресиран чиновник - е няма такъв смях... Ахахахахахах.
29
0
 
5
 
! Отговори
виждам преди 9 години
До Маги"Ако работодателят ти е *** и ти го търпиш означава, че ти си по-голям *** от него и за нищо не ставаш."а ако не го търпиш, той по-малък *** ли ще стане? :)) - нали когато предлагането ан работа е силно намалено, следващата *** след теб чака на опашка заработното ти място? Даже, има работодатели, които си уволняват циклично, без да има нужда да напускаш поради нетърпимост към тях...