Опитват ли депутатите да спасят КТБ?

Икономисти коментират решението на бюджетната комисия за банката
42
Опитват ли депутатите да спасят КТБ?
Снимка: архив, Ройтерс

Икономисти са на различни мнения за проекторешението, с което временната бюджетна комисия в парламента ще даде възможност да се направи опит КТБ да бъде спасена. Последна дума ще имат депутатите в пленарна зала.

Според едни решението е положително, други обаче смятат, че този опит няма да доведе до нищо друго, освен до още по-голям отлив на активи от КТБ.

Още по темата
Дупката в КТБ е по-голяма и от най-песимистичните ни очаквания и защо при това положение се налага банката да бъде спасявана не е ясно, коментира за БТА Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Предложението за промяна в Закона за кредитните институции, което залегна в приетото от комисията проекторешение, макар да взема повод от ситуацията с КТБ, ако бъде прието, ще се отнася за цялата банкова система, което е опасно, смята Ганев.

Според него е опасно в закона да се заложи текст, че БНБ едва ли не е задължена да оздравява банка, която има отрицателен капитал. Да не говорим, че БНБ няма ресурс да прави това, а и не й е това работата, коментира икономистът.

Голямото ми притеснение е, че явно в Народното събрание, въпреки данните от одитния доклад за КТБ, някой иска с публични средства да спасява тази банка, заяви Ганев. Още по-притеснително е, че това се прави не със специално законодателство за КТБ, а с промяна в общото банково законодателство, добави той. По думите му ние вече не сме поставени пред избор дали да спасим КТБ и икономиката да тръгне напред, или да закрием банката и икономиката да се срине.

Провалът на банката вече е факт; дали ще го приемем и ще изплатим гарантираните депозити с публичен ресурс, или ще тръгнем да я спасяваме също с публичен ресурс, то влиянието върху икономическия растеж ще е отрицателно и в двата случая, категоричен е той.

Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество", коментира, че самото проекторешение, взето от временната бюджетна комисия, е противоречиво. В една точка от него се залагат законодателни промени, които да дадат възможно най-бързо достъп на вложителите до гарантираните им депозити в КТБ, а в друга точка от проекторешението се казва, че КТБ ще бъде спасявана, но всъщност тези две неща си противоречат, отчете икономистът.

Ако бъдат изплатени гарантираните влогове, то това ще означава, че КТБ няма да има вече вложители, каза той и запита как може да се спаси банка, която няма вложители. Вторият най-важен проблем е, че решението не казва откъде ще дойдат парите за спасяване на КТБ, добави Ангелов. Просто да промениш един текст в закона не променя факта, че КТБ има близо 5 млрд. лв. загуби по лоши кредити, заяви той.

Държавният бюджет е с огромен свръхдефицит и ще е много трудно да се намерят в него пари за КТБ, а така наречените потенциални инвеститори са всъщност акционерите в банката, които, ако имаха пари, можеха да я спасят още през юни, коментира анализаторът.

Според Георги Ангелов проекторешението на комисията не води до нищо, освен до отлив на активи. В момента текат процедури по цесии и прихващания и те още повече ще изпразнят банката, защото вложителите с големи депозити ги продават на кредитори с добри кредити и така в банката не остава нищо, посочи още Ангелов.

Не така оценява случилото се финансистът проф. Христина Вучева. Тя коментира, че решението за отпадането на автоматичността при обявяването на банка с отрицателен капитал във фалит, като същевременно на депозантите бъдат изплатени гарантираните влогове, ще даде възможност да бъде направен опит КТБ да бъде спасена. Това обаче трябва да бъде направено достатъчно компетентно в рамките на процеса на специален надзор в банката, коментира проф. Вучева.

В КТБ вече са постъпили искания за цесии и прихващания за между 500 и 600 млн. лв., стана ясно вчера по време на заседанието на комисията. Според проф. Вучева опасенията, че подобни сделки могат да накърнят обществения интерес са неоснователни. Обикновено вложители, които имат по-големи от гарантираните по закон депозити в КТБ, търсят възможност да ги продадат на лица, които пък имат пък имат кредити в КТБ и по този начин да намалят загубата си, поясни Вучева.

Финансистът Емил Хърсев пък коментира, че решенията, които гласува временната бюджетна комисия и се очаква да бъдат приети и в пленарна зала, не означават удължаване на срока на специалния надзор в КТБ. Променя се единствено задължението БНБ да отнема лиценза на банка с отрицателен търговски капитал, посочи той.

Проекторешението, което членовете на комисията взеха вчера след близо петчасово заседание и изслушване на ръководството на БНБ и квесторите в КТБ, предвижда до 6 ноември Народното събрание да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприема действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина. Според сегашното законодателство при отрицателен капитал БНБ следва да обяви дадена търговска банка в несъстоятелност в петдневен срок.

По този начин ще се отложи обявяването на КТБ във фалит, но вложителите с гарантирани депозити до 100 хил. евро ще имат достъп до тях. Това се предвижда в друга точка на гласувано вчера проекторешение от депутатите, а именно, че до 6 ноември НС трябва да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право.

Европейската директива предвижда държавите членки на ЕС да са в състояние да изплащат компенсация на вложителите в рамките на 20 работни дни от датата, на която компетентните органи установят "неналичен депозит". Според българската правна рамка пък Фондът за гарантиране на влоговете в банките не може да изплати гарантираните влогове преди отнемането на лиценза на банката от компетентния орган.

С приетото вчера от депутатите проекторешение се предвижда вложителите с гарантирани депозити да могат да разполагат с тях в сроковете съгласно духа на европейската директива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Ще ви кажа какво ще стане. НИКОГА няма да се разбере, какво е станало с КТБ, на кой какви пари е имало там и накъде са отишли. Дори по време на специалния надзор се правят сделки и се източва банката - какво повече да кажем?!Държавата т.е. ние ще платим няколко милиарда лева, банката ще си фалира и те така.Искров трябва да бъде обесен на площада пред табелата 135г. БНБ
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът е че до 100 000 Банката е дължна да изплаащ ако обяви фалит. А парите на горе над тази сума никой не е дължен да спасява. саом че сега те ще искат да спасяват банката с държавин заеми за спасят парите на олигарсите, а нашите пари няма да се платят....
28
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
КТБ трябва да се оздрави и това е ясно. остава глупаците да злобеят и крадците да използват негативната енергия на бедните и прости лузъри за да окрадат банката. надявам се че Бойко ще се прояви като мъдър държавни и няма да се поддаде на писъка на троловете, а ще оздрави банката и ще стегне държавата, защото това е нашата държава - на нас, дето плащаме данъци, работим, раждаме бели деца и имаме имоти и пари по банките. останалите нещастници не трябва дори и да могат да гласуват!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на всики, които реват, че парите са им изгорели в КТБ:ПРЕКАЛЕНО ХУБАВО, ЗА ДА Е ИСТИНА.Тая приказка си я повтаряйте често. Колко *** сте - 5-7% лихва по депозит - от къде си мислите, че ще дойдат парите за тая лихва?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо да не се опитат да я спасят, че даже ще успеят. Техни и на техни приятели фирмички имат сметки там.Защо да не я спасят с народни пари?
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БГ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** !!!!!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да седиш и да трепериш за собствените си пари.5 месеца като затворник се чувствам.да ме извиняват на никога повече пари в банка.нямам думи.върнете на хората гарантираните пари не извъртайте нещата за онези с милионите.
23
1
 
4
 
! Отговори
вложител преди 9 години
е как да и държиш парите в банка.никога повече пари няма да отавя където и да е
22
2
 
1
 
! Отговори
SS преди 9 години
никакви дупки няма да запълваме - така, че разните там подставени и уговорени комисии и лелки като Менди - да ходят да се перат (ударението е на първата сричка :)
21
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 9 години
някой иска да ни нахендри да плащаме, да ни убеждава, че някакакви си измислена банка (всъщност пирамида) трябвало да се спасява. Това, което трябва да се спасява в България е съвсем друго и няма нищо общо с далаверите на тарикатите.Май ще трябва пак да излизаме на улицата и да омитаме герберастите!
20
2
 
4
 
! Отговори
cingarela преди 9 години
*** si raboti savsem normalno do 20 uni 2014. problemite na *** se poyavyavat realno sled vlizaneto na bnb banditite na prestapnoto pravitelstvo na bsp i dps zaedno s bg mafiotski ofshorni medii i bg ofshorni partii, koito maltretirat s laji bg narod nad 130 dena.
19
0
 
3
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Кредите се прехвърлят на друга институция която ще събира кредите и кредитите няма къде да се денат , а ако пък се изкупват кредитите ,но пък имаш депозит , то докато не се върне кредита ,не може да си вземеш депозита . И за каква сума можеш да купиш дълг от 200 000 лева -за 100 000 лева и кой ще рискува като още не се знае кво ще правят с тази банка -Е има ли *** ако е възможно де ,да рискува с 100 000 лева и откъде ще вади тази сума - е има 5-10 човека ,а други има ли ?*
18
0
 
9
 
! Отговори
Pанина преди 9 години
Има много голям интерес сред управляващите да фалира банката. Говори се усилено за един списък, в който и съпруги на високопоставени политици са взели кредити. какво означава 86 кредитополучатели да са взели 3 милиарда лв. Ще си изкупят кредитите чрез поставени лица за жълти стотинки. Те са облагодетелстваните - кредитните милионери, както през 1996-97г. Колко фирми ще фалират и колко хора ще останат без работа няма значение.Богатите още по-богати с нашите дребни пари .
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSICKI PARI NAD 10000(DESET HILIADI) LEVA SA OTKRADNATI OT OBSHTESTVOTO.NIKOI OT VLOGITELITE V *** NIAMA PRAVO DA VZEME POVECE OT 10000(DESET) HILIADI LV.
16
0
 
3
 
! Отговори
Anon преди 9 години
А дано,ама надали.
15
1
 
2
 
! Отговори
anonim преди 9 години
Bravo na 12
14
1
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересно ,защо депутатите трябва да решават за тази банка да фалира ли или да не фалира -май таквоз нещо няма и в третия свят ,те компетентни ли са по въпрсоа ,когато хората от БНБ не могат да решат дали да я фалират или не -освен ако не се отнася тук с тази банка за валутният борд да падне прие вентално фалиране на банката или пък са замесени много голями играчи от политиката ,икономиката ,прокоратурата ...... Къде е Истината за КТБ ?
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотално ми омръзна темата КТБ, както и ми втръсна от партии, политици и парламет. Това което правят една шепа хора е да се състезават помежду си кой колко ще открадне и съсипе от онова което 6 мил. българи градим ежедневно. Тва е е*аси яловото семе.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още преди 5 месеца талпата се изцепи да сме взели 5-6 милиарда от МВФ - щом е за заеми начи има и далавера.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да разбера вложителите какво още чакат , а не грабват тоягите и да почват да бият. Няма спасение хора, никой не ви мисли доброто, докато не се обединим да ги смажем физически няма оправия