Властта е "горещ картоф", който Генерала да даде на Кънев

Популизмът след вота е с ново поле за изява, смятат политолози
32
Властта е "горещ картоф", който Генерала да даде на Кънев
Снимка: БТА, архив

Не е изключено формирането на правителство да бъде не финал на политическата криза, а просто неин етап, който ще продължи през 2015 г., според анализа на института „Иван Хаджийски“ на политическия октомври.

Новият български кабинет още не е съставен и вече се множат песимистичните прогнози за неговата краткотрайност и нестабилност. Расте и убеждението, че несигурната парламентарна конфигурация ще ликвидира шансовете управленският екип да рискува с реализиране на сериозни промени, посочват анализаторите.

Още по темата
Според тях в момента властта е „горещ картоф” – с поемането й Бойко Борисов може да загуби, с отказа – също губи, тъй като избирателят едва ли би му простил, ако за втори път избяга от властта.

Реформаторският блок придоби самочувствие и съзнание за собствена тежест, дори за по-голяма от реалната. Ако продължи да изпитва търпението на Генерала, той може просто „да обърне масата”. Или да предостави на Кънев „горещия картоф”. Преговорният процес зависи в голяма степен от вътрешните отношения между „реформаторите”, изтъкват от Института „Иван Хаджийски“.

Според анализаторите на 5 октомври българският избирател гласува срещу политическия монопол. В НС влязоха четири конкурентни двойки формации – ГЕРБ и РБ в дясното пространство, БСП и АБВ в лявото, ДПС и ББЦ в центъра, ПФ и „Атака“ в националистическия сектор.

Електоралното участие в изборите за 43-ото Народно събрание формално погледнато не се отличава съществено от практиката на развитите демокрации, но в условията на политическа криза и търсене на демократичен изход означава  критично ниска степен на доверие в политическия елит.

Политическата криза, започнала в началото на 2013 г., не е приключила. Характерът на трудностите по съставяне на правителство и осигуряването на парламентарно мнозинство правят вероятно продължаването на политическата нестабилност в нови форми.

За първи път от много години се налага тезата, че подкрепата за бъдещото управление ще се основава на сходство в идеи, а не само на досега декларираното отношение на партиите една към друга.

Партиите са изправени пред задачата да възстановяват доверие в по-трудни условия от всякога. Най-важно е преди всичко какъв вариант на политически живот ще бъде избран през следващите месеци – конфронтационен или консенсуален. Изкушението да се замества търсенето на стратегически изход с показен сблъсък е голямо. То обаче може да ерозира до опасни равнища целия парламентарен модел като неефективен.

Дискусията по актуализацията на Бюджет 2014 и Бюджет 2015 ще бъде показателна поне в две посоки – има ли нагласа за сътрудничество по най-важните въпроси за страната и има ли стремеж да се търси обоснована промяна в държавната политика. Или фасадата отново ще се окаже по-важна от съдържанието, допълват политолозите.

Според тях измерван с европейски часовник, преговорният процес протича нормално. Страната обаче е под натиска на актуални и остри въпроси, които изискват ускорено следизборно структуриране на политическото пространство. Това прави обществеността чувствителна към „надлъгване”, бягство от отговорност, търсене на алиби, странични съображения.

Никой не се стреми да поеме отговорността нито за точния вид на актуализацията на бюджета (макар да изглежда обратно на положението преди три месеца, че всички по принцип я одобряват), нито за решаването на казуса с КТБ (макар сякаш да са единодушни, че без солиден чуждестранен инвеститор банката не може и не трябва да бъде спасявана). Излиза, че всеки иска да участва във властта, но никой не иска да се подпише под нея и да се лиши от алиби за тежки и непопулярни решения.

Популизмът получава ново пространство за изява, смятат политолозите.

Видимата несигурност на политическия процес и ниското доверие в институциите засилва натиска в полза на „магически“ прости решения, от рода на Велико Народно събрание, президентска република или мажоритарна система.

От института посочват, че повече от година българските протестиращи искаха предсрочни избори, за да сложат край на нестабилността и задкулисието. През изминалия октомври пролича, че проблемът на демокрацията в България не се лекува с избори. Дълго време Делян Пеевски беше фигурата, фокусирала недоволството на протеста. Сега той стои на първия ред в парламента и е вносител на първия законопроект.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Ех, преди 9 години
ех,ех. Всички са алчни за власт. Виждате ли самодоволната усмивка на Радан. Той си мисли вече, че е победител. ДА ама НЕ! Браво на Бойко, плюха го, че е алчен за власт. Искат да го смачкат, ама няма да стане, защотото е прозорлив. РБ, ПФ, АБВ и т. н. Искат Бойко да обере негативите на народа, а те само да лапат. Защото не ги интересува бедния народ, а всеки да е само във властта.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в МВР вече генерали няма, той трябав да е Комисар, ама я го назовете така да видите как ще се намуси.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков беше минситър от 2010 до 2013 когато банката е била източвана ! И е говорил глупосит за стабилнаат банкова система!
18
6
 
4
 
! Отговори
куку преди 9 години
Хората са *** и заради това са гладни. Ако Дянков беше министър на финансите това нямаше да се случи и ктб нямаше да фалира.Ама простолюдието слушаше и четеше медиите на доган, че Дянков бил лош и некадърен.Изгониха Дянков, сложиха орешарски и чобанов и видяхме какво се случи за година и половина само.И понеже българския народ е уникално ***, но злобен и завистлив ще има да му се случват още много изненади.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Генерала" Генерал по какво? по държене на пожарникарски маркуч ли? айде стига сте го превъзнасяли този
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веселина, този материал от руски вестник ли го преписа?
15
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АхаАми Бойко със сигурност е генерал, а пък ти ***.
14
0
 
13
 
! Отговори
Реферът преди 9 години
Баста ! Тъй де ! Бойко подхвърля закачката "Радан - премиер", за да каже после че за разлика от реформаторите той не бяга от отговорност. Сега пък Радан с друга закачка и с намек към Мегленчето му връща топката. Само че на нас, избирателите не ни е до закачки и вече взе да ни писва от тяхната игра с гейски пируети. И ако не се захванат най-сетне заедно на мъжка работа, скоро ще им вдигнем червения картон ! Щото, докато умните се наумуват и мъдрите намъдруват, определени сили се опитват отново да яхнат болката на хората за свои политически цели и да провалят всичко !
13
0
 
5
 
! Отговори
бай мангал преди 9 години
убаво, че дойде вожда европейски, та дано нещо хубавода стане, иначе аман от *** политици, БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умните и Красивите,а както се оказа по-късно просто Крадливите,протестираха явно не срещу лицето Пеевски а срещу това той да не стане шеф на ДАНС.Защото сега същият хубостник пак е депутат а не виждам Крадливите да препикават градинките в центъра на София,да се търкалят по жълтите павета и да мятат голи цици пред парламента...
11
0
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Алчността на седерастията е един от големите виновници за днешната *** в която вегетираме и те имат правото и ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да си вземат поправителния изпит. Заради това ще дам 60 дни подкрепа на Кънев. Рамо, желая ти успех, ако и ти тръгнеш да крадеш или да ни пращаш на Източния фронт, идвам и ще чукам два пъти, пфу!
10
0
 
13
 
! Отговори
Компир преди 9 години
Много картоф в това Народно събрание.
9
0
 
16
 
! Отговори
Театро преди 9 години
При всяка сделка, когато не изпълниш Договора, връщаш парите!25 години Политиците не изпълняват Обществения договор, не само, че не връщат никакви пари, ами заграбват и нови...Да си Премиер е фалш у БГ-то. Не носиш Никаква отговорност. Освен да си загубиш милионната Субсидия и високата заплатка за няколко месеца. И после заблудения Народ ПАК те избира и пак Не работиш и пак заграбваш парите на Народа, наречени за благозвучие "Субсидии".. И този Театър продължава вече 25 години!!!???!!
8
1
 
15
 
! Отговори
Оставка на РБ! преди 9 години
Ако Рамадан Кунев и деформаторски тюрлюгювеч, новото ДПС от наглеци -грабители, завладеят властта в държавата, аз излизам на безсрочен протест. Стига вече подигравки с българския народ, стига подмяна на вота, стига полуграмотни свръхнаглеци в управлението на най-старата и оцеляла въпреки всичко националана държава в Европа. Или ако разбират по рамадански "Аман. Оставка преди назначението!"
7
7
 
11
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Пеевски беше само претекст на кампанията срещу БСП!
6
3
 
13
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Не знам на Борисов колко горещ му се вижда сега картофа, че го прехвърля на РъБоветено на следващите избори да не се чуди като се озове... до Костов.Пазел си партията..ами то ако не сте ДВАМАТА С ЦВЕТАНОВ, да не мислите че някой ще гласува за ГЕРБ,русите коси на Цачева или черните очи на Павлова..ама кой каквото сам си направи ,друг няма да му го направи - справка ината на Станишев къде изпрати червените..
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АхаГенерал е. Гоце го произведе по предложение да Доган.
4
10
 
16
 
! Отговори
Аха преди 9 години
Що за *** трябва да сте да наричате Мутрата Генерал
3
1
 
23
 
! Отговори
ЕМИГРАЦИЯ преди 9 години
Май идва време за емигриране.Ще Ви питам следващия път, когато КОЙ посегне на пенсионите Ви дружества и спестени парични фондове. Когато няма нито пари в банките, нито за пенсии. Тогава ли ще стачкувате? Късно е вече. Хората се палят и то пред президенството. Емигрират всеки ден. Европа ни сравнява с роми. Ще се сетите, но ще бъде късно.Вашите деди са били патриоти. Ако бяха те на ваше място до сега с мотиките да са изгонили КОЙ. Стачки? Хората воюват за свободата си,а животните умират в клетка
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
eto vijte gi mnogo dobre ,to4no zaradi vsi4kite tezi kradci horata se palqt i kakvo li ne !!!!!!!!!!!!!! bila luda jenata neznam si kakvo !!!!!!!!!!!!! kak do sega v bg nese paleha hora kato fakli ? a ima mnogo ludi !!!!!!!! LICEMERI