25-годишният кеф на политиците свърши

Преглед на по-интересните теми от печата на 13 ноември
Обновена: 13 ное 2014 10:15 | 13 ное 2014 07:00, Александър Попов
74
25-годишният кеф на политиците свърши
Снимка: Булфото

Преходът никога няма да свърши, както и историята, заявява в интервю за "Монитор" проф. Михаил Константинов. Той призовава българските политици да осъзнаят и че 25-годишният кеф свърши. "От сега нататък техните действия ще се наблюдават не под лупа, а под микроскоп. И натискът ще бъде не спорадичен, а постоянен. Това е здравословно и за двете страни в политическата игра: политици и народ. Защото загубата на реална оценка е водила до крупни загуби както за политическата класа, така и за народите като цяло. Френската революция и болшевишкият преврат са учебникарски примери в тази насока. Възстановяването на доверието в парламента и в политическата система ще бъде с много бавен темп. Дебатите около съставянето на 91-вия Министерски съвет на България бяха добър пример за диалогичен подход, включително с вслушване в гласа на хората", смята Константинов.

"За реалните разделения в обществото няма да чуете от българските политици", е заглавието над интервю в "Труд" със социолога Иво Христов. Коментарът на експерта е по повод протестите в страната, които не са "нищо друго освен масовка в битката на два олигархични клана, апропо и те са с тъмночервен произход". "В днешния управляващ ешалон, без изключение, повтарям, без изключение, са само хората с активна комунистическа и комсомолска биография. Затова борбата с комунистите и с комунизма ще се води с пълна сила, докато и последният комунист не стане демократ", смята Христов.

В отговор на въпрос за "Дума" председателят на Коалиция "Десните" Илко Семерджиев коментира: "Десница в България има, но тя не е представена в парламента. Ние не приемаме ГЕРБ да се самоопределя като десница, защото тази партия е откровено автократична и популистка, а доскоро дясната ДСБ се центрира даже вляво от центъра по признанието на председателя й Радан Кънев. Реформаторският блок пък е един откровен тюрлюгювеч, съставен от люспите на ДПС, НДСВ и остатъците от някогашното СДС, които не се вълнуват от ляво или дясно. Те са само един потребителски корпус, ориентиращ се по оста власт-пари. Видяхме на последните избори, че първите осъдени за купуване на гласове бяха техните купувачи, а постовете им в листите се разиграваха срещу пари. Влизането в коалиция с АБВ и ПФ съвсем ги разконспирира като една странно сглобила се амалгама от интереси, които търсят своето място на масата и своето парче от баницата, но това не е политика, а още по-малко дясна."

"ГЕРБ ще пише закон за клеветата в медиите", анонсира на първа страница "Труд". Предлагат и промени в конституцията, а идеите са на Красимир Велчев, зам.-председател на парламентарната група, уточнява изданието.

"С темата за ремонта на конституцията се спекулира от десетилетия. Действащата конституция успешно ни преведе през прехода. Промяната й не трябва да е самоцелна. Според мен към ремонт на основния закон може да се пристъпи тогава, когато има висок обществен консенсус", коментира от страниците на "Преса" напусналият поста съдия номер едно Лазар Груев.

Над 100 дилъри, които продавали дрога в района на училищата в София, бяха заловени при мащабна акция на СДВР и  прокуратурата, информира на първа страница "Монитор". Само на ден камерите покрай школата записват по 4 диска с информация, които се изпращат в МВР. На видеата се виждали съмнителните лица, които обикалят около училищата и търгуват с наркотици. До момента имало обаче само единици задържани. При спецоперацията, която продължила осем дни - от 1 до 9 ноември, били изловени голяма част от разпространителите на ниско ниво. Униформените ги сгащили в близост до учебните заведения, както и в градинките и парковете, където се събирали тийнейджърите.

От януари Столична община започва сваляне на висящи по фасадите на сградите кабели, анонсира под глава "24 часа". По закон кабелните оператори трябва да приберат мрежите си под земята. Тези по фасадите са незаконни. В момента тече проверка по кварталите, като районните администрации описват нарушенията. До седмица те трябва да са готови с данните.

Около 600 българи живеят в будна кома. Всяка година се увеличават с 20-30 души, алармира във водещата си новина "Телеграф". Стряскащата статистика е на сдружението "Алтернатива при будна кома". Официална статистика колко са тези пациенти у нас няма, тъй като здравното министерство е спряло да събирането на такива данни. Лечението, което се покрива от здравната каса, продължава само 3 месеца и спира в момента, в който пациентът излезе от интензивното състояние. След това грижите за него поемат близките му.

"Родителите и образователната система подценяват спорта. Надявам се, че с образователното министерство ще възстановим диалога, който според мен е бил загубен през годините", казва пред "Стандарт" Красен Кралев, министър на младежта и спорта. Според него единствено спортът може да изтръгне децата ни от наркотиците и да реши проблема с обездвижването и затлъстяването. Битката там е много сериозна и засега обществото ни я губи. "Нашата роля е тази. Ако ние спечелим тази битка, шампионите сами ще дойдат. Всички проекти, които касаят масовия и детско-юношеския спорт, са наш приоритет", обявява Кралев.

"Ако трябва и по корем ще се влачим, но до края на мандата "Хемус" трябва да е готова", заявява в интервю за "24 часа" Томислав Дончев, вицепремиер по управление на средствата от ЕС. По думите му има два сценария - "Или да увеличим съфинансирането по Оперативна програма "Транспорт", за да е с много по-висок интензитет - например 40 или 50 процента, или да се ползва държавен ресурс от бюджета, или дори целеви кредит". Дончев е категоричен, че Югът се нуждае от проекта от икономическа гледна точка.

За да се увеличи икономическият растеж Агенцията за инвестиции трябва да бъде засилена. "Трябва да има един екип - със или без министъра, чиято основна задача е да обикаля света и да промотира България като добро място за правене на бизнес, като изтъква всичките ни конкурентни предимства. Икономическият министър вече няма да мисли за енергетика, нито приоритетно за туризъм. Той има две основни цели: да намира чуждестранни инвеститори и да се грижи за малките и средните предприятия", категоричен е Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голям кеф беше по времето на бай Тошо, ТОГАВА< ЙОЩЕ МИ СТАВАШЕ !
25
5
 
18
 
! Отговори
макето преди 9 години
аз съм за национализацията възраждането на трудовите лагери и социализма
24
2
 
22
 
! Отговори
смях преди 9 години
Ха- ха кефа бил свършил! Боце раздели кефа на малки кефчета и така може да продължи колкото им е кеф.Колкото до тези които избирателно посочват,че само в опозицията има червени остатъци да си свалят очилата и да видят ,че същите червени бъкат и сред управляващите.
23
1
 
24
 
! Отговори
художника преди 9 години
Преходът никога няма да свърши....----------------------------Преход означава, че тръгваш от едно място и отиваш към друго. Ние въобще не сме мръднали. Засилихме се и ....... ни бутнаха в дупката/ни напред, ни назад/. Въртим се в нея и я разширяваме, вместо да изградим стълби за да излезем на пътя. Но на кой му изнася да излезем? Тия ГОРЕ надничат от време на време, хвърлят ни по някоя троха, ние се боричкаме за нея и благославяме "благодаталя" ТЕ ТОВА Е !!!
22
0
 
13
 
! Отговори
Уфф.... преди 9 години
МилИАрди, бре момче! И не крадЪт, а крадАт! :))) Научи се да пишеш грамотно, че си личи от километри, че един и същ *** пише камара коментари един след друг...Милиард (от френски - milliard) е число, равно на 1 000 000 000, или 109 (10 на 9-та степен), или хиляда милиона. Обикновено се съкращава млрд. В системата SI на милиард съответстват представките: за кратни на милиард G (гига) (109), за дробни (милиардни) части n (нано) (10&#8722;9).
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashto se pozvolqva milqrdi nacionalen doxod i pari ot ES da bydat kradeni i iznasqni v 4ujbina zashto i dokoga?Dolu politi4eskata mafiq BSP GERB DPS Ivsi4ki ostanali
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IKONOMISTE PARI IMA MILQRDI IMA NO OLIGARSITE NQMA DA GI DADAT BEZ BOI I ES KAZVA ZA NISKITE DOXODI I JALKIQ JIVOT NA BYLGARITE E VINOVNA LAKOMIQTA NA OLIGARSITE NE MOJE EDINICI DA DYREJAT CELIQ KAPITAL NA BYLGARIQ A NARODA DA UMIRA
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KEFYT NA KOMUNISTITE IZOBSCTO NE E SVYRSCHIL V TIAX SA VLASTTA PARITE VSI4KO I NAI-LOSCHOTO E CHE TOQ FALSCHIV ES S IZMISLENATA SI DEMOKRACIQ PRIE KOMUNISTITE V TOQ IM VID PRESTYPNICI I GI TOLERIRA GLEDAIKI NARODYT KAK SE MY4I KATO 4ERVEI NQMA SPASENIE OT MRYSNITE KOMUNISTI JALKOYTO E 4E TE SHTE POGREBAT BYLGARIQ
18
6
 
11
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Останалите все още комунисти-социалисти искат да се говори как държавата ще им помага , как пенсиите ще се увеличават , как социалните придобивки ще се увеличават и други такива благинки. Да ама не . Всичко това става с работеща и печеливша икономика. Управлението на БСП-ДПС се опита да говори по тези въпроси и нищо не излезе, защото няма пари . Изтеглиха 5 милиарда заеми и дадоха повишение по 4.50 лв. на месец или 50 стотинки на ден . След което другите ги откраднаха. Това е положението .
17
6
 
10
 
! Отговори
макето преди 9 години
да живее НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ да подкрепим комунистическото движение другариако требе и с кръв ке си извоюваме свободата
16
3
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Бооже,кефа им продължава с пълна пара
15
11
 
7
 
! Отговори
10-ти Пленум преди 9 години
Другарки и другари нашият кеф не е свършвал и никога няма да свърши. Ние от БКП и нейните подразделения БСП, РБ, ББЦ, АТАКА, ПФ и т.н. сме влезли във властта за да си правим кефа. Ние сме във влъстта за да ограбваме банките, в които си държите парите, за да фалираме и продаваме предприятията в които работите, да ви качваме сметките за тока и парното, въобще да правим всичко от което може да се краде. Благодарим ви, че вместо да ни избесите по стълбовете, вие гласувате за нас за да ви ограбваме.
14
1
 
15
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Кефа не изчезва,само преминава от един вид в друг!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия политици са номенклатурната посредственост на тато, нищо не създали в живота и удобни жалки пешки, всеки следващ парламент е все по трогателно интелектуално импутентен, тоя е без никакъв експертен потенциал, а мутра премиер в дясна политика е лява ръка десен джоб крадене на общо, наше, но тяхно чуждо, когато и си тръгнат все е закъсняло
12
16
 
11
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Истината за днешното време е , че младите са умни и образовани и се справят добре. Над 60 годишните не се справят и са недоволни от сегашния живот . Това е и нищо не може да се направи. Празните приказки за достойни старини и достойни пенсии са политическата дъвка , която с нищо не помага на пенсионерите.
11
8
 
26
 
! Отговори
марчо преди 9 години
По време на тъмния комунизъм се живееше много по добре отколкото днес. Само слушкаш и папкаш. А сега пълна скръб.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анти ЕС преди 9 години
Гледахте ли великият "демократ" и "борец" за човешки права Кролев в студиото на Босфор ТВ!Как отхвърли закона за отказа от парно и правото на хората да не плащат за тръбите???????Видяхте ли го мазният *** как нагло каза че тука робите ще плащат и да мълчат ....въпреки Европейският закон!!!!!
9
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма разлика между сини и червени.
8
21
 
8
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Не си прав. Макар и пропит с корупция животът ни върви напред. И ако абсолютизираш годините на Тошо....явно си вече възрастен и си спомняш с носталгия младостта.
7
1
 
24
 
! Отговори
Да преди 9 години
Илко Семерджиев коментира: "Десница в България има, но тя не е представена в парламента. Ние не приемаме ГЕРБ да се самоопределя като десница, защото тази партия е откровено автократична и популистка.....Абсолютно вярно. И тука е и ролята на продажните медии , който насаждат впечатлението че в БГ има борба между леви и десни идеи.Не...има борба между червени тунеядци и ченгеджийско-мутринска мафия. Дясното го няма...и затова на всички мъката ни е голяма. А който не го е разбрал, да не се сърди.