Добрев видя: Тефтерът беше бомба, която трябваше да се обезвреди

Адвокат: Изчезването на тефтерите не е повод за прекратяване на делото
Обновена: 13 ное 2014 16:33 | 13 ное 2014 16:31, Веселина Йорданова
47
Добрев видя: Тефтерът беше бомба, която трябваше да се обезвреди
Кирил Добрев. Снимка: архив, БулФото

Тефтерът "Златанов" е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена, заяви депутатът от БСП Кирил Добрев, който в миналия парламент оглавяваше анкетната комисия със задачата да проучи обстоятелствата около скандалните тефтерчета на Филип Златанов.

Добре обясни пред БНР, че депутатите в комисията са работили с копия. Тефтерът "Златанов" беше еманация на управлението на ГЕРБ и стила и метода на управлението на кабинета "Борисов 1". Там се управляваше със страх, мачкане, политически поръчки. Цялата държавна машина се впрягаше да ликвидира различно мислещ, дори съпартиец, заяви Добрев.

Още по темата
Според него изглежда, че тефтерчетата, които изчезнаха, са били единственият воденичен камък на кабинета "Борисов 2".

„Тепърва делото щеше да тръгне, тепърва трябваше да се викат свидетели, да се разказват истории, от които ГЕРБ няма никакъв интерес. Второ, в кабинета "Борисов 2" присъстват хора и са облечени във власт, които са участници в тефтера, и хора, които са правили политически поръчки. Тефтерът е "бомба", която трябваше да бъде обезвредена“, каза още депутатът, според когото експертът Стефан Бенчев няма никаква вина.

Добрев обяви, че е склонен да оневини Бенчев, който според него е професионалист и си е вършил работата. „Друг е въпросът какъв е начинът за ползването на тези тефтери и въобще на тези доказателства“, допълни депутатът.

Той смята, че закъснялата реакция на полицията и прокуратурата след изчезването на тефтерчетата е недоразумение – не било ясно за кои тефтери и доказателства става въпрос, иначе цялата държавна машина щяла да бъде впрегната да ги търси.

Добрев е категоричен, че обществото трябва да разбере кои са хората зад инициалите във въпросните тефтерчета, защото всичко, което те са поръчвали, се е изпълнявало.

Социалистът даде пример с кандидат-кмет, на който се вади решение, че е в конфликт на интереси ден преди балотажа. „Той губи изборите и после съдът отхвърля това решение на комисията”, посочи още депутатът.

Добрев заяви, че е изненадан от реакцията на колегите му от ГЕРБ в стил “гузен негонен бяга”.

Той припомни, че оглавяваната от него временна комисия по случая Филип Златанов е излязла с доклад, който е бил подписан без особено мнение и от представителите на ГЕРБ. „Премиерът е изразил недоверие към поверената ми тогава комисия, нека викне неговите хора, които членуваха в нея да му кажат какво са разказали потърпевшите”, каза още депутатът от левицата.

Добрев посочи, че вече има предложение за изслушване в парламента на вътрешния министър по този случай и той е склонен да го подкрепи.

Ако прокуратурата се възползва от това да изслуша всички свидетели за това какво се е случвало, аз мисля, че делото срещу поръчителите трябва да продължи, коментира депутатът.
 
Според Ирен Савова, адвокат на Филип Златанов, изчезването на тефтерчетата в никакъв случай не е повод за прекратяване на съдебното дело в Софийския апелативен съд.

На въпрос дали ще спре разследването срещу Златанов, Савова отговори, че по този въпрос компетентно ще бъде държавното обвинение.

“Това, че има друго досъдебно производство, по което е назначено друго вещо лице, въпросният г-н Бенчев, от който са изчезнали тефтерите – ние го разбрахме от делото на 16-и октомври, когато тефтерчетата трябваше да бъдат предоставени от СГП по нашето дело, да бъдат приобщени по делото и да може вещото лице по нашето дело да работи по тях”, обясни Савова.

По думите й това била причината да се отложи делото на 16-и октомври, защото вещото лице по него не е могло да изработи експертизата поради липсата на тефтерчетата още тогава. “Тогава прокуратурата заяви, че има друго досъдебно производство, по което има друго вещо лице, на което е възложено да изготви експертиза. За това на кое вещо лице са дадени веществените доказателства и кой прави експертизата – това до понеделник и на нас не ни беше ясно, ние го научихме от медиите”, каза Савова.

По думите й Филип Златанов до момента не е викан никъде, не е давал никакви обяснения и никой за нищо не го е търсил освен по делото, което е в съдебна фаза през САС.

На първа инстанция Златанов беше осъден на 3.5 години затвор за престъпление по служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пеевски си е ДС със сърп в едната ръка и чук в другата
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нагъл потомствен крадец да те хване рак, *** и пиян ***
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕСО, ТЕЗИ ГРАБИТЕЛИ И КРАДЦИ ,, НЕ СЕ ЛИ КАЗВАТ ,, ДС ,, МИЛИЦИОНЕРИ ??? КОЙ ИМАШЕ ДОСТЪП ДО ЛОСТОВЕТЕ НА ВЛАСТА ? САМО ,, ДС ,, МИЛИЦИОНЕРИТЕ
35
3
 
1
 
! Отговори
ВЕСО преди 9 години
До nh : МНОГО ИНТЕРЕСНИ СЪВПАДЕНИЯ НАБЛЮДАВАМЕ СЛЕД "РЕВОЛЮЦИОННАТА "СЕДЕСАРСКА 1989 Г. : ПЪРВО - СДС И КОМПАНИЯ РАЗСИПАХА И ЛИКВИДИРАХА БЪЛГАРИЯ ,СЛЕД КОЕТО ВИДЕНОВ УПРАВЛЯВА ЕДНА ГОДИНА И МУ ЛЕПНАХА ПРОЗВИЩЕТО "ВИДЕНОВА ЗИМА " -ДИМЕК ТОЙ Е РАЗСИПАЛ БЪЛГАРИЯ !ВТОРО- ГЕРБ РАЗСИПАХА ОЩЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ ,ДОЙДЕ ОРЕШАРСКИ С НЯКОЛКО МЕСЕЦА УПРАВЛЕНИЕ И НЕГО НАБЕДИХА ,КАТО ВИДЕНОВ,ЧЕ Е РАЗСИПАЛ БЪЛГАРИЯ ! ИЗВОДА Е ,ЧЕ ДЕСНИТЕ НЕХРАНИМАЙКОВЦИ СА РАЗСИПНИЦИТЕ И ЛИКВИДАТОРИТЕ ! ТОВА Е !
34
1
 
3
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Сестра Галева повече от ясно каза, че ГЕРБ има пръст в изчезването на мистериозното тефтерче на Златанов , в което имало имена с инициали ББ , ЦЦ , ИФ , ДП ...Вместо да прокарват някакви безсмислени 'закони' за 'клевета' от страна на медиите , е по - добре ГЕРБ да прокарат закон за КЛЕВЕТА от страна на депутати, сиреч , ако ГЕРБ нямат нищо общо с изчезването на мистериозното тефтерче, на сестра Галева да й бъде повдигнато обвинение и да й дадат няколко години за клевета ! Може и тогава тя да стане първата випаджийка в сливенския зандан ...Ето това е закон и само така държавата ни ще тр
33
5
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Окрадоха милиарди , а сега ни занимават с някакви *** тефтерчета.Аман от ченгесарски разработки! Извадиха две три страници и направиха така , че цяла комисия и парламент да се занимава с простотии, докато се източат парите на българите.Тези са си чиста проба престъпници...
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой беше Пеевски? Не беше ли оня достоен човек, който оглавяваше младежката организация на НДСВ по времето, когато тази партия беше на власт?
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da vzemesh da varnesh tefterti da ne se pravish na lyd
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
axa to deloto niama da se prekrati,ama vie moje da stignete do prekrashtenie hahaha.
29
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 34: Абсурда е в това, че и да откраднат тефтерчетата и да не ги откраднат е все тая. Такива като теб все ще разберат това, което им изнася. Има ксерокопия, така че се знае какво е било написано в тях. Разликата е само в това, че сега Златанов няма как да го осъдят - липса на доказателства. Ще си излезе от съда честен и почтен.
28
6
 
9
 
! Отговори
Аз съм преди 9 години
За разлика от инициалите ББ, ЦвЦв и ИФ , в тефтерчето има имената на Пеевски и Димитров, а сигурно и на доста хора около този Добрев , станишев и др. другари..... затова го откраднаха, да не се открият имената и да не се докаже, че инициалите са фалшификация............на Добрев и сие..!
27
0
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Добре че откраднаха тефтерчетата, за да разберем и това, че инициалите на Делян Пеерски (ДП) също са в него.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
т'ва тефтер със сигурност са го завлекли тези, същите, към които принадлежи и този от челното фото. За да могат да врещят - "ето ги ве, ето на, едва кацнаха на власт и си скриха тефтера. Те са! Цв и Б. Пък кой знае и за какво още...
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименVSEKI,KOITO NE GELAE BSP E ILI NASLEDNIK NA MONARHOFASHISTITE ILI NA PREDATELITE NAPUSNALI NARODNA REPUBLIKA BALGARIA -NEVAZVRASHTENZI-MRAZENI OT BALGARSKIAT NAROD.
24
1
 
5
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Мама ми е казвала, че е по-лесно да се разбереш с лош човек отколкото с ***. Глупаците са толкова изобретателни . . .
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червена сврака!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крадлива птица, нещо от рода на свраките, абе сврака си е отвсякъде!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има нещо птиче във физиономията му - нещо крадливо!
20
0
 
6
 
! Отговори
глас от народа преди 9 години
Голяма глупост, а? Да объркаш инициалите и да се налага да "губиш" тефтерите. Виновния в ареста докато си признае кога са унищожили тефтерите.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопNA PROSTAKA I ZVEZDI DA MU SVALISH OT NEBETO TOI SI OSTAVA ***,NOKOGATOKOMSHIATA E BASHTA NA DEZATA MU TOI E GORD, A NA GENA MU NE I PUKA